• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, araştırmanın amacı doğrultusunda elde edilen verilerin analizleri sonucunda elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Oluşturulan başlıklar (temalar, alt temalar, kategoriler, kodlar), fenomenoloji araştırmalarının felsefi gereği göz önünde tutularak araştırmanın bulgularına göre belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular “EZBTÖ Süreci Öncesi Fizik Öğretmen Adaylarının Bilim Tarihi Bağlamındaki

Deneyimleri”, “EZBTÖ Sürecinin Fizik Öğretmen Adayları Üzerindeki Yansımaları” ve

“Fizik Öğretmen Adaylarının Fizik Eğitimi Açısından Etkili Bir Bilim Tarihi Öğretimi

Hakkındaki Düşünceleri” olmak üzere üç başlık altında sunulmuştur.

Öncelikli olarak “EZBTÖ Süreci Öncesi Fizik Öğretmen Adaylarının Bilim Tarihi

Bağlamındaki Deneyimleri” başlığı altında fizik öğretmen adaylarının çalışmaya

katılmadan önceki yaşantılarına ait deneyimlerinin bir betimlemesi yapıldıktan sonra öğretmen adaylarının birer disiplin olarak Fizik ve Bilim Tarihi alanlarına yönelik görüşlerine yer verilmiştir. Ardından “EZBTÖ Sürecinin Fizik Öğretmen Adayları

Üzerindeki Yansımaları” başlığı altında EZBTÖ sürecini deneyimleyen fizik öğretmen

adaylarının, deneyimledikleri sürecin bireysel olarak kendilerinde oluşturduğunu düşündükleri durumları bildirdikleri görüşleri ele alınmıştır. Son olarak yer verilen “Fizik

103

Düşünceleri” başlığı altında ise, EZBTÖ sürecini deneyimleyen fizik öğretmen adaylarının

fizik eğitimi açısından etkili bir bilim tarihi öğretiminin gerçekleşmesine yönelik düşüncelerini bildirdikleri görüşleri ele alınmıştır. Bulguların sunulduğu her bir başlık, verilerin analizi aşamasında oluşan bir temaya karşılık gelmektedir. Her tema kendi içinde (alt temalar, kategoriler, kodlar) ilgili birimler barındırmaktadır. Temalarla ilişkilendirilmiş bulgular, görüşmelerden elde edilen ifadelerin doğrudan alıntılandırılması ve bu alıntıların açık kodlanması tablo ve şekil olarak verilmiştir.

EZBTÖ Süreci Öncesine Dair Fizik Öğretmen Adaylarının Bilim Tarihi Bağlamındaki Deneyimleri

Bu bölümle ilişkili olarak fizik öğretmen adaylarının EZBTÖ süreci öncesinde sahip oldukları deneyimleri ortaya çıkarmak amacına yönelik soru (görüşme formu 1. soru) sorulmuştur. Çalışmaya katılan 10 fizik öğretmen adayından 9’u daha önce benzer bir etkinliğe katılmadığını bildirirken, öğretmen adaylarından 1’i daha önce benzer etkinliklere katıldığını bildirmiştir. Buna ek olarak 10 fizik öğretmen adayından 9’u daha önce bilim tarihi öğrenimi ile ilişkilendirilebilecek herhangi bir ders almadığını bildirirken, öğretmen adaylarından 1’i daha önce Bilim Felsefesi dersi aldığını belirtmiştir. Bu bulguların yanı sıra fizik öğretmen adayları birer disiplin olarak Fizik ve Bilim Tarihi alanlarına yönelik görüşler bildirmişlerdir. Fizik alanıyla ilişkili elde edilen bulguların doğrudan alıntılandığı katılımcı görüşleri Tablo 4’de verilmiştir.

Tablo 4

Fizik Öğretmen Adaylarının Fizik Alanına Yönelik Görüşleri Fizik Alanı Katılımcı Görüşleri

Zor olma “Yani ben kendim için, kendi alanım için söyleyeyim. Fizik çok zor bir alan.” (K1)

Soru çözümüyle özdeşleştirilme “Çünkü biz öğrenciler, daha çok bilim denilince hani özellikle fizik konusunda hani formüller, işte formülleri sorularda nasıl yerine yerleştiririz, nasıl çözeriz gibi...” (K3)

104

Tablo 4’de görüldüğü gibi bazı fizik öğretmen adayları Fizik öğrenimini çok zor olarak nitelerken bazı fizik öğretmen adayları ise Fizik dersinin öğrenciler tarafından “formül kullanarak soru çözmek” ile özdeşleştirilmiş durumda olduğunu vurgulamaktadır.

Bilim Tarihi alanı ile ilişkili elde edilen bulguların doğrudan alıntılandığı katılımcı görüşleri Tablo 5’te verilmiştir.

Tablo 5

Fizik Öğretmen Adaylarının Bilim Tarihi Alanına Yönelik Görüşleri Bilim Tarihi Alanı Katılımcı Görüşleri

Geniş bir içeriğe sahip olma “...çünkü içeriği, kapsamı çok geniş...”(K1)

Önemli konular içerme “Bilim eğitiminde bilim tarihinin yeri, bence çok önemli konular barındıran bir ders bilim tarihi.”(K5)

Bilim öğreniminin bir parçası olma “(Bilim tarihi) derslerin bir parçası yani. Ben böyle kuru kuru anlatmak istemiyorum dersi.”(K5)

Ekstra zaman gerektirme

“Hafta sonları bilim tarihi adına bir şey yapabilirsin. Çok araştırılması gereken o kadar konu var ki. Bilim tarihi kapsamında o kadar çok konu var ki, çok, çok fazla. Derse kadar kendi tarihine de bilim tarihine de çok çalışmak gerekiyor.”(K5)

Kişisel çabaların yetersizliği “Ben bilim adamlarını falan araştırıyordum çocukluğumdan beri okuyordum işte ne bileyim Einstein’dır Tesla’dır ama bu kadar derinlemesine bilmiyordum.”(K1)

Heyecan verici olma

Merak uyandırma “Başlı başına da büyük ve güzel bir konu yani heyecanlı, meraklı.”(K6)

Tablo 5’te görüldüğü gibi fizik öğretmen adayları, geniş bir içeriğe sahip olarak nitelendirdikleri Bilim Tarihi alanının önemli konular içerdiğini ve bilim öğretiminin bir parçası olduğunu düşünmektelerdir. Bunu yanı sıra, ekstra zaman gerektirdiğini düşündükleri bilim tarihi öğrenimi için kişisel çabaların yetersiz olduğunu ancak bilim tarihi alanının heyecan verici ve merak uyandırıcı olduğunu vurgulamaktalardır.

Aşağıdaki Şekil 12’de fizik öğretmen adaylarının birer disiplin olarak Fizik ve Bilim Tarihi alanlarına yönelik görüşleri bir bütün olarak görülmektedir.

105

Şekil 12. Fizik öğretmen adaylarının fizik ve bilim tarihi alanlarına yönelik görüşleri

EZBTÖ Sürecinin Fizik Öğretmen Adayları Üzerindeki Yansımaları

Bu bölümle ilişkili olarak EZBTÖ sürecinin fizik öğretmen adayların üzerindeki yansımalarını ortaya çıkarmak amacına yönelik soru (görüşme formu 2. soru) sorulmuştur. EZBTÖ sürecini deneyimleyen fizik öğretmen adaylarının, deneyimledikleri sürecin bireysel olarak kendilerinde oluşturduğunu düşündükleri durumlara yönelik “...öğrendim, ...meraklandım, ...bilmiyordum” şeklinde ifade ettikleri görüşlerinin bir araya toplanmasıyla “EZBTÖ Sürecinin Fizik Öğretmen Adayları Üzerindeki Yansımaları” teması oluşturulmuştur. Bu tema kendi içerisinde iki alt temaya ayrılmaktadır. Bunlardan biri, fizik öğretmen adaylarının deneyimledikleri sürecin bireysel olarak kendilerinde oluşturduğunu düşündükleri durumları bilim tarihi öğretimi ile ilişkili olarak ifade ettikleri görüşleri bir arada tutan “Bilim Tarihi Öğretiminin Yansımaları” alt temasıdır. Diğeri ise fizik öğretmen adaylarının deneyimledikleri sürecin bireysel olarak kendilerinde oluşturduğunu düşündükleri durumları bilim tarihi etkinlikleri ile ilişkili olarak ifade ettikleri görüşleri bir arada tutan “Bilim Tarihi Etkinliklerinin Yansımaları” alt temasıdır. Oluşan her alt tema yine kendi içerisinde “bilişsel alan”, “duyuşsal alan” ve “psikomotor

alan” kategorilerine ayrılmıştır. Bu kategoriler oluşturuluruken “yaratıcı düşünmeyi

öğrenme, sorgulamayı öğrenme, bilgiyi anlamlandırma” gibi zihinsel süreçlerle ilişkilendirilen kodlara sahip görüşler “bilişsel alan” kategorisi altında; “merak uyandırma, ilgiyi artırma, bilim dalını sevme” gibi duyusal süreçlerle ilişkilendirilen kodlara sahip

106

görüşler “duyuşsal alan” kategorisi altında; “kişisel deneyim kazanma, bilim faliyetini deneyimleme, alan uzmanları ile tanışma fırsatı sunma” gibi bir fiziksel bir eylemi gerçekleştirme süreci ile ilişkilendirilen kodlara sahip görüşler “psikomotor alan” kategorisi altında toplanmıştır.

“EZBTÖ Sürecinin Fizik Öğretmen Adayları Üzerindeki Yansımaları” temasına altında bulunan “Bilim Tarihi Öğretiminin Yansımaları” alt temasında toplanan kategoriler, kodlar ve bu bulguların ulaşıldığı görüşlerin sayı (N), frekans (f) ve yüzde (%) değerleri Tablo 6’da verilmiştir.

Tablo 6

Bilim Tarihi Öğretiminin Yansımaları Alt Temasına Ait Sayı, Frekans ve Yüzde Değerleri Alt

tema Kategoriler Kodlar N f %

B ilim tar ih i ö ğr etim in in y an sım alar ı Bilişsel alan

yaratıcı düşünmeyi öğrenme, bilgiyi anlamlandırma, bilimin doğasını anlama, bilimin gelişim sürecini anlamlandırma, bilimi öğrenmeyi öğrenme, bilim anlayışı geliştirme, paradigma anlayışı geliştirme, düşünmeyi öğrenme, sorgulamayı öğrenme, bilimsel gelişimin temellerini anlamlandırma, düşünmeye sevk etme, bakış açısı geliştirme, soru sormayı öğrenme, yaratıcı düşünmeye sevk etme, bilim öğrenimini anlamlandırma, bilim- toplum etkileşimini anlama, polimat kişiliği anlamlandırma, bilim öğrenmine alt yapı oluşturma, kalıcılık sağlama, bilimsel bilginin gelişim sürecini anlamlandırma, bilim öğrenimini kolaylaştırma, bilimsel bilgiyi özümseme, bilim insanlarını tanıma, öğretime faydalı olma, bilimin farklı dallarıyla bir bütün olduğunu anlama, öğretmenlik mesleğinde yol gösterici olma

26 34 71

Duyuşsal alan

merak uyandırma, farkındalığı artırma, özdeğerlendirmeye sevk etme, ilgi çekme, bilim dalını sevme, geçmişin bilimine değer verme, bilim faaliyetine cesaretlendirme

7 14 29

Psikomotor

alan - 0 0 0

Toplam 33 48 100

Tablo 6’da görüldüğü gibi EZBTÖ sürecini deneyimleyen fizik öğretmen adaylarının, deneyimledikleri sürecin bireysel olarak kendilerinde oluşturduğunu düşündükleri durumları bilim tarihi öğretimi ile ilişkili olarak bildirdikleri görüşlerin %71’i bilişsel alana yönelik durumları, %29’u duyuşsal alana yönelik durumları ifade ederken psikomotor

107

alanla yönelik herhangi bir durumu ifade eden görüş bulunmamaktadır. “Bilim Tarihi

Öğretiminin Yansımaları” alt temasında elde edilen bu bulguların doğrudan alıntılandığı

katılımcı görüşleri Tablo 7’de verilmiştir. Tablo 7

Fizik Öğretmen Adaylarının Bilim Tarihi Öğretiminin Yansımalarına Yönelik Görüşleri Bilim Tarihi Öğretimi

Katılımcı Görüşleri

B

iliş

sel

Alan

Yaratıcı düşünmeyi öğrenme

“(Bilim tarihi ile) düşünmeyi öğretebiliriz. Çünkü geçmişteki bilim adamlarının hepsi öyle yapmış. Bizim sahip olduğumuz imkanlara, kitaplara, teknolojiye sahip değillerdi, tamamen düşünerek. Adam bir sene durmadan gökyüzünü gözleyip usturlap yapmış mesela...” (K1)

Bilgiyi anlamlandırma

“Ama bilim tarihi ile o formüllerin nasıl bulunduğu, o deney düzenekleri, insanların onları bulmak için nasıl çabaladığını, nelerden yola çıktığını falan anlayıp hani bunu günlük hayatla dersi birleştirdiğinde daha iyi gidiyor. Birbirlerine çok paralel konular aslında. Yani bilim tarihi kesinlikle verilmesi gereken bir şey.” (K3)

Bilimin doğasını anlama

“Hani şöyle, şimdi dediğimiz gibi bilim aşamalı olarak ilerliyordu. Hani biraz da birikiyor yani. Her biri bir şeyler koyuyor üstüne, belli bir insanda onları toparlıyor hani. Newton orkestra şefi gibi diyordu zaten hocamız. Hani bir sürü bilim insan bir sürü şeyi toplamış. En son o, onu hani böyle anlaşılabilir ve bir de günümüze kadar gelecek hale getirmiştir.” (K10)

Bilimin gelişim sürecini anlamlandırma

“Aslında kullandığımız birçok şeyin daha da eskiye dayandığını yani günümüzde yapılmadığını, hani daha çok eski -derste aldığımızda öğreniyoruz- eski yıllarda yapıldığını.” (K2)

Bilimi öğrenmeyi öğrenme

“Bence bilim tarihi bilimi nasıl öğreneceğini öğretiyor. Yani bilimi öğretmek ya da bilimin gelişme aşamalarını değil de bilimi nasıl geliştirirsin, bilimi nasıl öğrenmeyi öğrenirsin onu anlatan bir ders ve gerçekten çok önemli bir ders.” (K3)

Bilim anlayışı geliştirme

“Çünkü bizim ülkemizde genel olarak bu çok eksik. Yani biz bilimi öğrenmeye bakmıyoruz yani; “dersi geçelim”, “hani şunu bir bitirelim”, “tamam bu bizim günlük hayatta ne işimize yarayacak” gibi. Bunlar gerçekten aslında büyük eksiklik. Hani gelişmememizin bir nedeni aslında bilim tarihini bilmememiz.” (K3)

Paradigma anlayışı geliştirme Düşünmeyi öğrenme

“Biz daha şurada daha dört ay oldu. Sadece bir dört aylık evrede aldık bilim tarihini. Ama o Aristo’nun, Aristo’nun o dediklerinin senelerce, yüzyıllarca okutulması ve ardından Galileo’nun Aristo’nun dediklerinin tam tersini söylemesi... Galileo’nun bulduklarını formüle dökmesi... Bunların hepsi aslında nasıl düşünmemiz gerektiğini sadece dört ayda bize öğretti yani. Ve bu çok önemli bir şey. Aristo’nun; “Ağır cisimler daha hızlı düşer.”, Galileo’nun: “Hayır o öyle değil.” demesi ve bunu kabul ettirememesi” (K3)

108

Sorgulamayı öğrenme

“Bu (bilim tarihi öğretimi) önemli bir şey çünkü. Tarihini bilmeden onun şu anki güncel halini çok anlamak, yani eksik kalıyor, yani anlayamıyorsun. Ve şu an kabul ettiklerimizin eksikleri var mı? Körü körüne mi inanıyoruz? Biz bu eksikleri giderebilir miyiz?” (K3) Bilimsel gelişimin temellerini

anlamlandırma

“Ya diyor ki adamlar bu güneş ne zaman doğacak deyip, merak edip o aleti icat edebiliyorlar ve biz şu an navigasyona hayretle bakıyoruz. Yani bu çok enterasan. Ya altıncı yüzyılda zaten bulunmuş bir şey. Sen şu anda yeni bulunmuş bir şey gibi bakıyorsun.” (K3)

Düşünmeye sevk etme

“Çok güzel bir şey. Hani şeyi biliyorsunuzdur, ışığın hani o şeydeki optik araçlarının mesela böyle şeyler filozoflar, bilim adamları biri bir şey diyor, diyor ki mesela ışın nasıl diyor meydana geliyor diyor. Biri diyor ki nesneden çıkıyor diyor, nesneden çıkıyor göze geliyor, gözden yansıyor o şekilde görülüyor diyor. Biri de diyor ki ışın gözden çıkıyor diyor. Ama ikisi de mantıklı geliyor. Bu sefer de kendinde hani bir şeyler düşünmeye çalışıyorsun. Böyle ufkunu açıyor.” (K4)

Bakış açısı geliştirme “(Bilim tarihi) ufkunu açıyor insanın, farklı bakıyorsun, görüş açını değiştiriyor.” (K4) Soru sormayı öğrenme “(Bilim tarihi) soru sormayı öğretiyor.” (K4)

Yaratıcı düşünmeye sevk etme “(Bilim tarihi) özellikle yaratıcı düşünmeyi tetikler bence.” (K4)

Bilim öğrenimini anlamlandırma

“Gerekli bir ders... Şimdi bilim tarihi dediğin şey, fizik bilimi adına bilim insanlarının bu zamana kadar fizik adına neler yaptığını bir nevi bana anlattı bu ders.” (K5)

Bilim-toplum etkileşimini anlama

“Benim alanım da fizik açısından, tamam. (Diğer alanlarda da) aynı şeyler aslında hemen hemen. Formüller nasıl geldi, nereden geldi, nasıl oldu, bilim adamlarının yaşantıları da bu gelen formüller üzerinde etkisi var. Ya nasıl yaşantısına göre de...” (K5)

Polimat kişiliği anlamlandırma

“Bilim insanlarının hayatlarını araştırdıklarında zaten çoğunluğunun da bir alana bağlı kalmadığını ben okudum, biliyorum.” (K5) Bilim öğrenmine alt yapı

oluşturma

“Şöyle, neyin nereden geldiğini bilirsek, yani bir alt yapıyı oluşturursak, öğrenmek her zaman daha kolaydır. Mesela bunu ben en iyi termodinamikte gördüm. İşte en başta nereden başlamış da nereye gelmiş.” (K6)

Kalıcılık sağlama

“Termodinamikte mesela, termodinamik dediğimiz hani ısıyla, sıcaklıkla dinamik hani hareketle ilgilenen bir şey. Buhar makinasından başlamış da buhar makinası ne olmuş nasıl gelişmiş? Ya da ilk buhar makinası o kadar basit bir düzenek ki, bu nasıl olmuş da bu kadar gelişmiş? Ya da mesela Watt’ın yaptığı bir çalışma vardı buhar makinasının daha farklı bir alana çekmiş. Oradan başka şeyler türemiş. Yani enterasan. (Bilim insanları) Üstün yetenekli bir şeyler yani. İhtiyaç ama ihtiyaç da olsa nasıl aklına gelmiş, nasıl düşünmüş, nasıl yapmış? Böyle değişik bir şey. Açıkçası hepsi aklımda kalmış hepsi gözümde canlandı şey oldu. O yüzden kesinlikle etkili olduğunu düşünüyorum.” (K6)

109

Bilimsel bilginin gelişim sürecini anlamlandırma Bilim öğrenimini kolaylaştırma

“Çünkü Newton’u öğreniyoruz, ne bileyim Galileo’yu öğreniyoruz hepsinin oluşturduğu formülleri öğreniyoruz ama bunların nereden geldiğini, nasıl geldiğini, hangi düşünce yapısıyla bunları oluşturduklarını hiç görmeden bilmeden birden bire bu bilgiyi öğrenmemiz bekleniyor ama bence bilim tarihi dersi önce öğretilip bunların nedenlerini yerleştirdikten sonra öğrenmemiz daha kolay olur.” (K7)

Bilimsel bilgiyi özümseme

“Bir de şöyle bir şey var; şimdi verilen fizik bence fizik değil, çünkü sadece çocuğa matematiksel model, bir formül dayıyorlar ya da sadece bir model gösteriyorlar. Bunu ezberleyeceksiniz diyorlar, bir tanım veriyorlar. Çocuğa aslında ne olduğunu göstermiyorlar. Hareketten bahsediyorlar ama günlük hayattaki hareketten bahsetmiyorlar. Çocuk hareketin nasıl oluştuğunu, bilim insanlarının nasıl tanımladığını görür, gözlemlerse ya da bilim tarihi okuyup bunu anlarsa bence fizik dersini daha iyi anlayabilir, ya da nereden geldiğini.” (K9)

Bilim insanlarını tanıma

“Araç olarak düşünüyorum ben bilim tarihini. Çünkü mesela şey, çoğu bilim insanı genelde bu büyük çok uç şeyleri yapan, mesela Newton işte Einstein ya da Galile, bu insanlar biliniyor ama diğer bilim insanları da çok büyük katkıda bulunmuş. Bunlar bilinmiyor.” (K9)

Öğretime faydalı olma

“Yani şöyle etkisi vardır; yani şimdi günümüzde kavram yanılgılarını, hani o kadar fazla ki bunu azaltmaya çalışıyoruz ama her söylediğimiz bir model ya da oluşturduğumuz bir şey daha fazla kavram yanılgıları doğuruyor. Ona da hep şu örnek aklımda kalmış. Mesela bundan milattan yüzyıl önceki bir bilim insanı ya da filozof diyor ki; elma diyor küresel diyor. Bunun üstünden aktarmak istediği her şeyi aktarıyor. Biz günümüzde elma küresel desek oradan biri kalkar “Ya hocam o nasıl küresel oluyor? Onu nasıl kabul edebiliyoruz?” Daha yani başlamadan durdururlar yani. O yüzden pek fazla amacına ulaşamıyorsun bu günde de. Geçmiş zamanlarda bilmiyorum hani daha fazla hedefe odaklandıkları için onları bilmemiz bize faydalı olur yani. Bu da bilim tarihi ile olur yani, başka bir şeyle olmaz.” (K10)

Bilimin farklı dallarıyla bir bütün olduğunu anlama

“Mesela hiçbir zaman bir tane bilim insanı tek bir şeyle uğraşmamış. Yani kimya ile uğraşmış, biyoloji ile uğraşmış, fizikle uğraşmış. Ya bunlarla hani ayrı ayrı düşünmemesi için öğrencinin bilim tarihini okuyup onları örnek verip, mesela El Kindi miydi neydi o? İşte bir sürü. Kimyası da var, felsefesi de var, fizikle de uğraşmış.” (K10)

110

Öğretmenlik mesleğinde yol gösterici olma

“Çünkü bilim tarihi, yani tarih sonuçta. Geçmişte yaşanmış, ortaya çıkmış olgu yani. Yaşanmış bir olgu, bilim tarihi. George Sarton vardı, Aydın Sayılı onun öğrencisi. İlk bilim tarihini kuran, Aydın Sayılı da ilk doktora öğrencisi. O bir söz söylemişti işte; “bilim tarihi keşifler denizinde ilerlemek...” Yani bir keşif macerası gibi değil daha çok böyle hani öğrenmeyle ilgili bir sözü vardı çok güzel. O sözün hepsini aklıma getiremedim ama hani bilim tarihi keşifle ilgili bir şey değil yani. O yaşanmış, hani olmuş, biz onları okuyup kendimizi, zaten onları okumaya başladığımız zaman kendimize yön belirlemiş oluyoruz illa ki. O yönde biraz daha geliştirdiğimiz zaman karşımızdakine de o zaman faydalı olabiliriz.” (K10)

Du yu şs al Alan Merak uyandırma

“Ya bana açıkçası yani şey, merak uyandırdı yani böyle. Çünkü mesela böyle şey bilim adamlarının, yani onun söylediği de mantıklı geliyor, onun söylediği de mantıklı geliyor. E böyle şaşırıyorsun ne oluyor diye.” (K4)

Farkındalığı artırma

“İşte bunu insanlar bilmiyor, çoğu insan bilmiyor. Mesela biz bilim tarihinde Aydın Sayılı, beş liranın arkasında bulunan adam. Kimse bilmiyordu. Belki biz de o derse kadar bilmiyorduk ama biz bir yerden yakaladık onu, çünkü bilim tarihi...” (K3)

Özdeğerlendirmeye sevk etme

“Kesinlikle böyle bir şey. Diyorsun, hani baktın mı paranın arkasın, gördün mü o adam kim? Hayır, ama sürekli elinde o para. Yani arkasını çevir bir baktın mı bu adamı buraya niye koymuşlar, bu adam kimdir diye... Bunu kimse bilmiyor. İşte bu bilim tarihinde bir dönüm noktası yani. Bizim dönüm noktamız oydu.” (K3)

İlgi çekme “Bilim tarihini bu şeyde ben çok sevdim, kesinlikle.” (K4)

Bilim dalını sevme

“Çok güzel ya, gerçekten. Ben fiziği daha bu sene böyle sevmeye başladım. Ve bilim tarihi de bu müzenin çok şeyi oldu. Gerçekten katkısı oldu. Hani böyle bilim tarihi dersi olarak değil böyle bir fizik alanında çok büyük katkısı oldu.” (K4)

Geçmişin bilimine değer verme

“Şöyle, açıkçası ben o insanların özel insanlar olduğunu düşünüyorum. Ya tabi ki ama ne bileyim yani hiçbir teknoloji yokken...”(K6)

Bilim faaliyetine cesaretlendirme

“Ya mesela bilim tarihinde bilim insanlarını tanıyorsun ya hayatını öğreniyorsun. O seni çok heveslendiriyor. “Ya bak neler neler yapmış hangi koşullarda, biz niye yapamayalım.” gibisinden düşündürüyor da bilim tarihi.” (K10)

“EZBTÖ Sürecinin Fizik Öğretmen Adayları Üzerindeki Yansımaları” temasına altında

111

kodlar ve bu bulguların ulaşıldığı görüşlerin sayı (N), frekans (f) ve yüzde (%) değerleri Tablo 8’de verilmiştir.

Tablo 8

Bilim Tarihi Etkinliklerinin Yansımaları Alt Temasına Ait Sayı, Frekans ve Yüzde Değerleri Alt tema Kategoriler Kodlar N f % B ilim tar ih i e tk in lik ler i Bilişsel alan

kalıcılık sağlama, bilgiyi anlamlandırma, bilgi düzeyini artırma, bilgiyi temellendirme, düşünmeye sevk etme, öğretim materyali geliştirme için fikir verme, etkili öğrenme, bilgiyi özümseme,

Benzer Belgeler