• Sonuç bulunamadı

Kadı, eski Sefer-i Hisar nâibi Bahaeddün Efendi’den Ankara’ya bağlı bulunan Çorum’da bin üç yüz on dört yılı Recep ayından itibaren şeriyye mahkemelerinde ortaya çıkan veraset davalarında, ahali arasında şer-i şerîfe uygun olarak meseleleri çözüme kavuşturmakta azami gayret ve dikkat göstermesini rica etmektedir.

Belge No: 1b:

Çorum’un Azap Ahmed mahallesinde oturan Çöplü-zâde Hasan Efendi vefât edince küçük oğulları Mehmet, Tevfik ve Nuri ve küçük kızı Hatice reşit olmadıkları için vesayetlerinin reşit oluncaya kadar anneleri Sıdıka Hatun’a verilmesi kabul edilmiştir. 19 Recep 1314

Belge No: 2

Çorum’un Böğet köyü ahalisinden olub askerde iken vefât iden ve 3. Bölük binbaşısı Hamza imzasıyla çekilen telgraf neticesinde merhum Ağca oğlu Veli’nin vârisi olduğunu ve Böğet köyü ahalisinden, Veli’nin eşi olduğunu idia eden Hasan kızı Dudu ve kendi sülbinden oğlu Bektaş’la birlikte şer’î mahkemeye geldi. Çorum ahalisinden Hüseyin oğlu Ali’nin, kocasına sağlığında elli kuruş borcu olduğunu ve bu borcu tahsil edemeden kocasının vefât ettiğini ifade etti ve bu elli kuruşu Veli’nin varisleri olmaları hasebiyle kendisine ve oğlu Bektaş’a verilmesini taleb etti. Borçlu Hüseyin oğlu Ali borcunu kabul etmekle beraber alacaklının vârislerinin bunlar olduğuna dair delil istediğini ifade etti. Daha sonra Dudu ve Bektaş, kendilerini Veli’nin varisi olduğunu isbat için aynı köyden Bektaş oğlu Ali ve Çorum’un Burhan Kethüda mahallesinden Köstebek oğlu Abdulkâdir’i şahit olarak gösterdi. Güvenilirlikleriyle şöhret bulmuş şahitler de Dudu ve Bektaş’ın, Veli’nin varisleri olduklarına beraberce şehâdet ettiler. Bunun üzerine veraset Dudu ve Bektaş üzerine hükm olundu. 26 Recep 1314.

Belge No: 3

Trabzonlu Rafet Efendi Çorumda vergi memuru iken Trablusgarbın Fizan sancağı muhasebeciliğine atanınca kendine ait zikrettiği mallarını isteyen olunca satması için, Çorum’un evkaf müdürü olan el-Hac Ulvan Efendi’yi kendi adına vekîl tayin etti. Ulvan Efendi’de vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydedildi. 26 Recep 1314.

Belge No: 4

Yozgat’ın Tuzkaya mahallesinde oturan Norsis oğlu Karabet, Hüseyinâbad’ın Alaviran köyünde oturan Hristiyan olan Kara Veli oğlu İsmail Kethüda’ya bundan on üç ay önce zikrettiği mallarını emanet etmiş. Emanet ettiği mallarını geri isteyince durum mahkemeye intikal etmiş. Norsis oğlu Karabet’de mallarını alması için Mısırlı oğlu Karabet’i vekîl tayin ediyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 29 Recep 1314.

Belge No: 5

Aslen Gümüşhaneli olan Çorum’un Kubbeli mahallesinde oturan İbrahim Hakkı Efendi, Gümüşhanenin Câmi-i cedîd camisinde görev yapan pederi vefât edince caminin hitabet ve imamet cihetlerine ait işlemleri yaptırmak için, Gümüşhane’nin Câmi-i Sağir mahallesinin güvenilir kimselerinden olan Müfti-zade Abdullah Efendi ibni Ali bin Mehmed’i vekîl tayin ediyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 9 Şa’ban 1314.

Belge No: 6

Çorum’un Burhan Kethüda mahallesinde oturan Hafız Mehmet Şükrü Efendi, Ağcakoyun mahallesinde oturan Nuri Efendi’ye elli kuruş borç veriyor. Borcunu en son Şa’banın dokuzuncu günü geri vermesini istiyor. Hafız Mehmet Şükrü mahkemeye başvurarak Receb’in ilk günü olduğunu iddia edip alacağını istiyor. Nuri Efendi de borcunu kabul ediyor. Ancak günün gelmediğini söyleyerek itiraz ediyor. Durum görüşülüyor ve o gün Recep ayının ilk günü olduğu ispatlanıyor. 15 Şa’ban 1314.

Belge No: 7

Amasya’nın Mecitözü kazasına bağlı Koyunağılı köyünden olan Musa oğlu Memiş, belgede tarif edilen ineği Kethüda oğlu Himmete teslim ediyor. Musa oğlu Memiş malını geri isteyince durum mahkemeye intikal ediyor ve Himmet iddianın ispatlanmasını istiyor. Musa oğlu Memiş şahitlerle ineğin kendisine ait olduğunu ispatlıyor. 15 Şa’ban 1314.

Belge No: 8

Çorum’un Hacı Recep mahallesinde oturan Çerezci oğlu Mustafa vefât edince oğlu Nuri ve kızı Rukiye’ye, reşit olmadıkları için vesayetlerinin reşit oluncaya kadar anneleri Sabure Hatun’a verilmesi kabul edilmiştir. 16 Şa’ban 1314.

Belge No: 9

Çorum’un Accelisânî mahallesinde oturan Canbazoğlu Mustafa kendi haczinde bulunan, belgede zikrettiği malların Gülgücek oğlu Ulvan’a ait olduğunu beyan etmiştir. Durum talep üzerine kaydedilmiştir. 18 Şa’ban 1314.

Belge No: 10

Çorum’un Hacı Recep mahallesinde otururken vefât eden Çerezcioğlu Mustafa’nın çocuklarına miras kalan bağı, vasîleri Sabure Hatun satarak çocuklarının nafakasına kullanmak için mahkemeden izin istiyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 19 Şa’ban 1314.

Belge No: 11

Çorum’un Abdalyudu köyünden olan Gök Hasan oğlu Ahmet vefât edince çocukları Ali, Mustafa ve Fatıma’nın vesayetleri reşit oluncaya kadar dedeleri Mehmet bin Veli’ye veriliyor. 13 Şa’ban 1314.

Belge No: 12

Çorum’un Abdalyudu köyünde otururken Recep ayının 22. Günü vefât eden Gök Hasan oğlu Ahmed’in tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve İslam hukukuna göre masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Mahkeme çocukların vasîleri olan dedelerine de nafakalarını karşılaması için 384 kuruş 5 para vermeyi uygun görmüştür. 13 Şa’ban 1314.

Belge No: 13

1314 senesi ramazan ayının ilk günü olduğu tesbit edilerek cami ve mescitlerin kandillerle süslenmesi isteniyor. 29 Şa’ban 1314.

Belge No: 14

Çorum’un Sarta köyünde yaşayan Şerçe oğlu Bekir vefât edince küçük kızı Sariye’ye büyük kardeşi Mustafa reşit oluncaya kadar vasî tayin ediliyor. Mustafa kardeşinin nafakasını karşılamak için Sariye’ye babasından miras kalan malın bir kısmını istiyor. Mustafa’ya nafaka için harcanmak üzere mecidiye ondokuzdan otuz bir kuruş otuz sekiz para mahkemece veriliyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 28 Recep 1314.

Belge No: 15

Çorum’un Sarta köyünde iken Recep ayının 15. Günü vefât eden Serçe oğlu Bekir’in tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş, masraflar çıkılarak miras çocukları arasında paylaştırılmıştır. Henüz reşit olmayan Sariye’nin hissesi ise, Çorum’un Emir Ahmet mahallesinde oturan Çatak oğlu İsmail ve Sarta köyünden Deli Mehmet oğlu Hasan’ın kefil olmalarıyla büyük kardeşi Mustafa’ya verilmiştir. 15 Recep 1314.

Belge No: 16

Çorum’un Sarta köyünden olan Serçe oğlu Mustafa bin Bekir vasîsi olduğu Sariye’nin malını Kâtip Osman Efendi’nin kendisine teslim ettiğini söylüyor ve beş sene sonra emanet aldığı malı geri iade edeceğini kefillerle beyan ediyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 28 Şa’ban 1314.

Belge No:17

Çorum’un Kızılviran köyünden olan Girayi oğlu Ömer vefât edince çocuklarının vesayeti reşit oluncaya kadar amcaları Hüseyin’e veriliyor. Hüseyin’de vasîliği kabul edince durum kayıt ediliyor. 28 Şa’ban 1314.

Belge No: 18

Çorum’un Kızılviran köyünde otururken Recep ayının 11. günü vefât eden Girayi oğlu Ömer’in tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan

sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Mahkeme çocukların vasîleri olan amcalarına de nafakalarını karşılaması için 735 kuruş 33 para vermeyi uygun görmüştür.

Belge No: 19

Çorum’un Eynelözü civarında bulunan Tonbuşzade köyünde oturan İbiş Kocaoğlu Ahmed bin İbrahim tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük oğluna annesi vasî tayin edilmiştir.

Belge No: 20

Çorum’un Çiriş mahallesinde oturan Aişe kocasından boşanmak için belgede zikrettiği mallarını mahkemeye başvurarak istiyor. Daha sonra mahkemede kocası yüzelli kuruş kıymetinde bir inekle ikiyüz elli kuruş veriyor ve barışıyorlar. Davadan vazgeçiyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 2 Ramazan 1314.

Belge No: 21

Hüsyinâbad’ın Camiğli köyünde oturan Kırklıoğlu Hüseyin Bey köye cami yaptırıyor ve ona Mustafa Ağa’yı mütevelli tayin ediyor. Osmanlı lirası 2 bin kuruşuda camiye vakfediyor ve bu vakıf ile ilgili bazı şartlar koşuyor. Bu 2 bin kuruşun mütevelli ve kefiller aracılığıyla her sene camide görevli imam ve hatiplere verilmesini, camide görev yapan kimse olmazsa fakirlere verilmesini istiyor. Caminin velayetinin kendinde kalmasını, kendi öldükden sonra çocuklarına sonrada torunlarına verilmesini söylüyor. 27 Şa’ban 1314.

Belge No: 22

Camiğli köyündeki caminin mütevellisi kendisine her sene teslim edilen 2 bin kuşdan 3 bin 500 kuruşu borç olarak alıyor. Borcunu belirttiği tarihte ödeyeceğini kefiller göstererek teyid ediyor. Durum talep üzerine katdediliyor. 28 Şa’ban 1314.

Belge No: 23

Çorum’un Çiriş mahallesinde oturan Hatice Hatun kayıp olan kocası Ömer’den mihrini ve nafakasını alarak boşandığını şahitler göstererek mahkemeye haber veriyor. 5 Ramazan 1314.

Belge No: 24

Çorum’un Feruz köyünden olan Murad oğlu Mehmed’in tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük çocuklarına annesi vasî tayin edilmiş. 116 kuruş 29 para 1 akçeyi çocukların nafakalarına sarf etmek için vasîleri anneleri almıştır. 25 Şa’ban 1314.

Belge No: 25

Çorum’un Abdalata karyesinden olan Seydim oğlu Süleyman’ın tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük oğlu Hüseyin’e dayısı Hacı Mehmed vasî tayin ediliyor. Hüseyin’in parası olan 467 kuruş nafakasına harcanmak üzere vasîsi Hacı Mehmed’e veilmiştir. 5 Ramazan 1314.

Belge No: 26

Hamamözünün Kapuncu karyesinde oturan ve vefât eden Şeyşeli oğlu Hüseyin’in tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük çocuklarına anneleri vasî tayin edilmiş ve 217 kuruş 35 parayı çocuklarının nafakalarına harcamak için almıştır. 29 Şa’ban 1314.

Belge No: 27

Çorum’daki Karapürçek köyünde bulunan Mevlana Alaaddin İmam Ali Vakfının velayeti Fatıma Hatun’dadır. Fatma Hatunun çocuğu vefât edince hizmeti yarım

kalıyor. Onun hizmetini yürütmesi için ulemadan olan Mustafa Efendi’ye görev veriliyor. 13 Ramazan 1314.

Belge No: 28

Çorumdaki Emir Mahmud Çelebi vakfının işlerine bakan kimse olmadığı için müderrislerden Şorbacı-zade Ahmed Efendi vakfın gerekli işlemlerini yürütmek için görevlendiriliyor ve berat veriliyor. 25 Ramazan 1314.

Belge No: 29

Çorumdaki Hacı Halil Hoca vakfının işlerine bakan kimse olmadığı için müderrislerden Şamil-zade Abdullah Efendi vakfın gerekli işlemlerini yürütmek için görevlendiriliyor ve berat veriliyor. 25 Ramazan 1314.

Belge No: 30

Çorumdaki Kayaoğlu vakfının işlerine bakan kimse olmadığı için müderrislerden Boyacıoğlu Şükrü Efendi vakfın gerekli işlemlerini yürütmek için görevlendiriliyor ve berat veriliyor. 25 Ramazan 1314.

Belge No: 31

Kubbeli mahallesinde oturan İstanbulluoğlu Hacı İbrahim vefât edince veraseti oğlu Hacı Mehmed ve kızı Emineye kalmıştır. Ancak Hacı Mehmed o daha önce vefât ettiği için mirası oğlu Ahmed’e kalmıştır. Ahmed’de belgede zikredilen malları satması için Şükrü Efendi’yi vekîl tayin ediyor. Şükrü Efendi vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 25 Ramazan 1314.

Belge No: 32

Çöplü mahallesinde oturan Soytarıoğlu Bekir’in askerde vefât ettiği haberi gelince Derviş Ali mahkemeye başvurarak Bekir’in mirasçısı olduğunu iddia ediyor. Bekir’e borcu olan Hasan’dan elli kuruş borcunu talep ediyor. Hasan davacının mirası hak

edip etmediğinin araştırılmasını istiyor. Derviş Ali şahitlerle kendisinin ve belgede zikrettiği kimselerin Bekir’in mirasçıları olduğunu ispatlıyor. 14 Şevval 1314.

Belge No: 33

Kubbeli mahallesinde oturan İstanbulluoğlu Hacı İbrahim vefât edince veraseti oğlu Hacı Mehmed ve kızı Emineye kalmıştır. Ancak Hacı Mehmed o daha önce vefât ettiği için mirası oğlu Ahmed’e kalmıştır. Ahmed’de belgede zikredilen malları satması için Şükrü Efendi’yi vekîl tayin ediyor. Şükrü Efendi vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 25 Ramazan 1314.

Belge No: 34

İskilip’in Hacı Ahmed Deresi köyünde oturan Osman’ın karısı Elif mahkemeye intikal eden nikah davasında işlerine bakması için Şakir Efendi’yi vekîl tayin ediyor. Şakir Efendi vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 15 şevval 1314.

Belge No: 35

İskilip’in Saz köyünde oturan Ali Beyoğlu Hacı Bekir Osman’ın karısı Elif mahkemeye intikal eden nikah davasında mahkemeye kendisi gelmeyerek Şakir Efendi’yi vekîl tayin ediyor. Şakir Efendi vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 15 şevval 1314.

Belge No: 36

Çorum’un Hacı Nasrullah mahallesinde oturan Fatıma Hatun bundan bir buçuk sene önce ölen abisi Süleymanda alacağı olduğunu ispat ediyor ve terekesinden alınmasını istiyor. 14 Şevval 1314.

Belge No: 37

vazgeçiyor. Kardeşleride bunu kabul ediyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 14 Şevval 1314.

Belge No: 38

Çöplü mahallesinde oturan Soytarı oğlu Bekir vefât edince mirası annesi Aişe, erkek kardeşi Derviş Ali ve kız kardeşi Şefika Hatun’a kalmıştır. Annesi Aişe ve kardeşi Şefika Hatun gerekli işlemlerin yapılması için Derviş Ali’yi vekîl tayin etmişlerdir. Ali’de vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydedilmiştir. 18 Şevval 1314.

Belge No: 39

Hacı Nasrullah mahallesinde oturan Karacaköylü oğlu Süleyman vefât edince küçük oğullarına amcaları Hüseyin vasî tayin ediliyor. Hüseyin çocukların malından bir miktar borç alıyor ve kefil göstererek belirttiği tarihte ödeyeceğini taahhüd ediyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 18 Şevval 1314.

Belge No: 40

Karacaköylü oğlu Süleyman’ın tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş, alacak ve verecekler hesaplanmış ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. 12 Şevval 1314.

Belge No: 41

Karacaköylü oğlu Süleyman vefât edince mahkeme küçük oğullarına amcası Hüseyin’i vasî tayin ediyor. Ayrıca nafakalarına harcaması için belgede zikredilen parayı da Hüseyin’e veriyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 15 Şevval 1314.

Belge No: 42

Çorum’un Fatma Bacı mahallesinde oturan Tekyeli oğlu Mehmed’in tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük çocuklarına anneleri Aişe Hatun vasî tayin edilmiştir.

Ebubekir, Ahmed ve Emine’nin hisseleri annelerine ödünç olarak verilmiştir. 13 Şevval 1314.

Belge No: 43

Çorum’un Fatma Bacı mahallesinde oturan Tekyeli oğlu Mehmed’in küçük çocuklarına reşit oluncaya kadar anneleri vasî tayin ediliyor. Mahkeme çocukların nafakalarına harcanmak üzerine anneye belgede zikredilen para miktarını veriyor. Durum talep üzerine kaydediliyor. 27 Şa’ban 1314.

Belge No: 44

Çorum’un Fatma Bacı mahallesinde oturan Tekyeli oğlu Mehmed’in çocuklarına vasî tayin edilen annelerine çocukların hisseleri borç olarak veriliyor. Aişe Hatun kefillerle borcu alarak belirtilen tarihte geri ödeyeceğini taahhüd ediyor. 27 Şa’ban 1314.

Belge No: 45

Çorum’un Çakır mahallesinde oturan Yahya oğlu Ömer vefât edince mirası çocuklarına kalıyor. Kızları Dudu ve Asiye’de mahkemede işlerini yürütmesi için Mehmed Fevzi Efendi’yi vekîl tayin ediyorlar. Fevzi Efendi vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 23 Şevval 1314.

Belge No: 46

Alaca’nın Cedid mahallesinde oturan Emine kocasından mihrini ve nafakasını talep ediyor. Kocası 206 kuruş verince anlaşıyorlar ve barışıyorlar. Durum talep üzerine kaydediliyor. 27 Şevval 1314.

Belge No: 47

Çorum’un Çakır mahallesinde oturan Ali oğlu Ömer vefât edince küçük oğlu Hasan’a, Kara Mustafa oğlu Hasan’ı vasî tayin ediyorlar. Hasan vasîliği kabul edince durum

Belge No: 48

Hüseyinâbad’ın Câmi-i Kebir köyündeki camide Cuma namazı kılabilmek için izin istiyorlar. Yakın köylerde Cuma namazı kılınmadığı ve kendilerinin Cuma namazını kılma konusunda zorluk çektiklerini söyleyerek köylerinde yapılan camide Cuma namazına izin verilmesi için berat istiyorlar. Durum araştırılıyor ve izin veriliyor. 15 Zilkade 1314.

Belge No: 49

Karadoğuş karyesinden Seyit Ağa belgede zikrettiği mallarını oğlu İbrahim’e veriyor. İbrahim’de malları kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 3 Zilkade 1314.

Belge No: 50

Defterdar Abdülbaki Paşa camisinin hitabet görevini yürüten Veliyyüddin Paşa vefât edince yerine bakmak için oğlu Esad Efendi görevlendiriliyor. 29 Şevval 1314.

Belge No: 51

Defterdar Abdülbaki Paşa camisinin hitabet görevini yürüten Veliyyüddin Paşa vefât edince yerine bakmak için oğlu Esad Efendi görevlendiriliyor. 29 Şevval 1314.

Belge No: 52

Defterdar Abdülbaki Paşa Camisinin hitabet görevini yürüten Veliyyüddin Paşa vefât edince yerine bakmak için oğlu Esad Efendi görevlendiriliyor. 15 Zilkade 1314.

Belge No: 53

Çorum’un Feruz köyünde oturan Gülcek oğlu Hüseyin bin Süleyman’ın tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük çocuklarına anneleri Aişe Hatun vasî tayin

edilmiştir. Küçük çocukların hissesi 349 kuruş 32 para nafakalarına harcanmak üzere annelerine teslim edilmiştir. 3 Şevval 1314.

Belge No: 54

Çorum’un Hacı Yusuf mahallesinde oturan Cürcen oğlu Hafız Hüseyin Efendi vefât edince mirası eşi ve çocuklarına kalıyor. Oğlu Mustafa mirası almadan vefât ettiği için onun hakkı da eşi ve çocuklarına kalıyor. Hüseyin Efendi’ye borcu olan Ömer Efendi’den mirasçılar borcu talep ediyorlar. Ömer Efendi de mirasçı olduklarını ispatlamalarını istiyor. Mirasçı oldukları şahitlerle ispatlanıyor. 17 Zilkade 1314.

Belge No: 55

Çorum’un Yoğunpelit köyünde oturan Yorkul oğlu Ulvan vefât edince aynı yerde oturan Fatıma binti Hasan mahkemeye başvurarak Ulvan’ın mirasçısı olduğunu iddia ediyor ve Ulvan’ın Keleş oğlu Hasan’dan alacağı olduğunu bildirerek mirasçıları olarak bu borcun kendilerine verilmesini istiyor. Hasan borcunu kabul etmekle beraber mirasçıların Ulvan’ın varisi olduklarını ispatlamalarını istiyor. Fatıma ve diğerleri şahitlerle varis olduklarını ispatlıyorlar.10 Zilkade 1314.

Belge No: 56

Çorum’un Hamidiye mahallesinde oturan Rumeli muhacirlerinden Mustafa oğlu Hüseyin’in tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş ve masraflar çıkıldıktan sonra eşi ve çocuğu arasında paylaştırılmıştır. Oğlu küçük olduğu için annesi Hesna vasî tayin edilmiştir. 2 Zilkade 1314.

Belge No: 57

Belge No: 58

Çorum’un Kubbeli mahallesinde oturan İstanbullu oğlu Hacı İbrahim vefât edince mirası oğlu Hacı Mehmed ve kızı Emine’ye kalıyor. Hacı Mehmed’de vefât edince miras oğlu Ahmed’e kalıyor. Ahmed mahkemeye başvurarak kendi hissesini satması için Şakir Efendi’yi vekîl tayin ediyor. Şakir Efendi vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 15 Ramazan 1314.

Belge No: 59

Hüseyinabadın Hüseyin Gazi türbedarı Hurşit Baba vakıf arazisi ve vakıf mallarını müdahale eden Söğütözü Sağir Köyünden Müştak ve Molla Mehmet arasında meydana gelen arazi davasında mahkemece verilecek kararları takip etmesi için Fevzi Efendi’yi vekîl tayin etmiştir. Fevzi Efendi de vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kayd edilmiştir. 7 Zilkade 1314.

Belge No: 60

Çorum’un Kubbeli Mahallesinde oturan Kars Kadısı Oğlu Abdulaziz Efendi Mahkemeye başvurarak kardeşi ile arasında geçen arazi davasında alacağını temin edip satması için Şakir Efendiyi vekîl tayin ediyor. Şakir efendi de vekîlliği kabul edince durum talep üzerine kayd edilmiştir. 17 Şevval 1314

Belge No: 61

Çorum’un Azap Ahmet Mahallesinde oturan Çöplüoğlu Ahmet Ağa’nın tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş, masraflar çıkıldıktan sonra mirası eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük çocuğuna kardeşi Hacı Ali vasî tayin edilmiştir. 17 şevval 1314

Belge No: 62

Çorum’un Azap Ahmet Mahallaesinde oturan Çöplüoğlu Ahmet Ağanın Küçük Kızı Adeviye’ye reşit oluncaya kadar kardeşi Hacı Ali vasî tayin ediliyor. Hacı Ali vesayeti kabul edince durum talep üzerine kaydediliyor. 17 Şevval 1317

Belge No: 63

Çorum’un Kara Evliya Kasabasında oturan Hacer oğlu Uyas’ın tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş, miras eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Küçük çocuğuna kardeşi Mustafa vasî tayin edilmiştir. 25 Şevval 1314

Belge No: 64

Kızılpınar köyünde oturan Mücane Oğlu Süleyman’ın tereke defteridir. Malları sayılarak ücretlendirilmiş, miras eşi ve çocukları arasında paylaştırılmıştır. Kayıp olan çocuğunun hissesini saklaması için vasîleri amcaları olan Ali’ye verilmiştir. 22 Zilkade 1314

Belge No: 65

Sungurlu’nun Sarıkamış köyünde bulunan Ayaz Paşa Camisinin görevlisi vefât edince yerine ehliyet sahibi alimlerden olan Ahmed Efendi’ye berat verilmesi mahkemece istendi. 19 Zilhicce 1314.

Belge No: 66

Çorum’un Azap Ahmed mahallesinde oturan İsmail Ağa vefât edince küçük kızı Nazime’ye reşit oluncaya kadar annesi Safure Hatun vasî tayin ediliyor. 18 Zilhicce 1314.

Belge No: 67

Gökçe köyünde vefât eden Hamdi oğlu Salih’in varisleri olduğunu iddia eden kimseler mirasçı olduklarını şahitlerle ispatlamışlardır. 27 Zilhicce 1314.

Belge No: 68

Çorum’un Hacı Yusuf mahallesinde oturan Beykara oğlu Hasan vefât edince mirası çocuklarına kalıyor. Çocuklarından Hasan da vefât edince onun hissesi de eşi ve

çocuklarına kalıyor. Hasan’n eşi Aişe kendisinin ve çocuklarının Beykara oğlu Hasan’ın terekesinden olduklarını ispat ederek kendi hissesini ve vasîsi olduğu küçük çocuğunun hissesini Ali Efendi’ye satmak için mahkemeden izin istiyor. Mahkeme Aişe’ye izin veriyor ve durum talep üzerine kaydediliyor. 23 Zilhicce 1314.

Belge No: 69

Hacı Recep mahallesinde oturan Molla Osman oğlu İbrahim’in kardeşleri Ali,

Benzer Belgeler