• Sonuç bulunamadı

2. İLGİLİ ALAN YAZINI 1. Beden Eğitimi

2.3. Beden Eğitimi ve Spor

2.3.4. Beden Eğitimi ve Sporun Özel Amaçları

 Bireylerin doğayı sevmelerini, temiz havadan, çevreden ve güneşten yeteri kadar yararlanmalarını sağlamak.

 Bireylerin, başka insanlarla birlikte işbirliği içerisinde çalışmalarını sağlamak.  Bireylerin herhangi bir vazife ya da mesuliyet kabul etmelerini, başlarındaki

insanlara lider olmalarını ya da uymalarını sağlamak.

 Kişinin kendisine güvenmesini, uygun ve doğru yerde hızlı kararlar verebilmesini sağlamak.

 Adil oyun ve rekabet çerçevesinde rakibi takdir etmek, galip gelen rakibi alkışlamak, mağlup olmayı hazmetmek, haksız şekilde mücadeleye karşı olmak gibi duyguları aşılamak.

 Bireylere, demokrasiye uygun şekilde davranış ve tutumlar kazandırmak.  Bireylere, milli kaynakları düzgün, uygun, tasarruflu ve koruyucu şekilde

kullanmalarını öğretmek.

(MEB, 1997).

2.3.4. Beden Eğitimi ve Sporun Özel Amaçları

Koç tarafından, beden eğitimi ve sporun özel amaçları 3 ana başlık etrafında açıklanmıştır. Beden eğitimi ve sporun özel amaçlarını bilişsel, psikomotor ve duyusal olmak üzere bu başlıklar içerisinde açıklayabiliriz (Koç, 2005, s. 79).

Bilişsel amaçlar:

 Beden eğitimi ve spor aktivitelerinin önem derecesini anlamak.

 Bedensel davranışların ve hareketlerin yapısını kavramak, yeni ve farklı aksiyonlar yapabilmek.

 Şahsi üretkenlik ve yaratıcılık özelliklerini ilerletmek.  Bilişsel yani zihni faaliyetlerin gelişimini yapmak.  Güzel anlamda his ve ruhsal güç gelişimi sağlamak.

 Kuvvetli ve kuvvetsiz taraflarını bilerek ve tanıyarak uç noktasını çizmek.  Eğitim alanındaki şahsiyetlerin beden eğitimi ve spor konusuyla ilgili fikirlerini

26 Psikomotor amaçlar:

 Fiziki değişimi ve gelişmeyi yapabilmek.  Hareket etme becerisini geliştirmek.

 Sağlıklı gelişmeyi sürdürmek ve uygulamak.  Sağlık için spor aktivitelerine katılımı sağlamak.  Fiziksel aktiviteleri hoşlanılarak uygulamak.

 Aktivitelerle birlikte uygun ve istenilen güzel huyları kazanmak.  Bireysel ve takım aktivitelerine katılımı sağlamak.

 Uygun ve istenilen biçimde önder olmaya çalışmak.

 Doğru ve uygun şekilde hareket etmeyi sağlamak ve düzgün şekilde durma biçimi kazanmak.

Duyuşsal amaçlar:

 Toplumsal ve güzel duyguların olgunlaşmasını kazandırmak.  Mesuliyet, görev ve onaylama niteliklerini kazanmak.

(Koç, 2005, s. 209).

2.4. Problem

Sosyal bir varlık olan insan, gündelik yaşamının her anında büyük-küçük, önemli- önemsiz, bireysel- toplumsal, psikolojik - fiziksel kısacası doğumundan ölümüne kadar bir dizi engel, güçlük ve problemlerle karşılaşmaktadır. Bu problem kişilerin bakış açısına, gereksinim ve isteklerine, duygusal durum ve yaklaşımlına göre bireyden bireye önem derecesi değişkenlik göstermektedir.

İnsan, hayatı boyunca herhangi bir sorun, engel ya da problemle karşılaşmaması mümkün değildir. Sorunsuz bir yaşam sürdürmek ve sorunsuz bir ortam bulmak pek olası olmaz. Tüm bu durumlardan dolayı sorunsuz bir hayat ummak yerine, sorunların ve engellerin çözüm yollarını arayıp bulmak büyük değer taşır. Sorunları sonlandırmak konusunda karşılaşılan zorluk durumlardan birisi, bireyin problem karşısında çözüm yolu bulmak amacıyla belirli bir enerji sarf etmeyişidir. Bu duruma örnek verecek olursak; yalnızlık konusunda yakınan bir kişinin, sorunu sonlandırmak için üzülmesi, sorunu çözmek amacıyla belirli bir çaba içerisine girmemesidir (Güner, 2000).

27

Problem kelimesinin kökenine bakacak olursak, Latince kökenli ‘‘öne çıkan, engel olan’’ anlamındaki “Proballo” kelimesinden türediğini görürüz. Arapça’da “mesele” anlamındaki, günümüzde Türkçe anlamda ‘‘sor’’ kelimesinin kökünden türeyen “sorun” sözcüğü problem kelimesiyle aynı anlamı içermektedir ( Başa, 2011). İnsanlar yaşamları süresince birçok farklı problem, sorun ve engellerle karşılaşırlar, bu problemlerin cesaretle çözüme ulaştırılması, kişinin hayata uyumunu daha kolay hale getirecektir (Orhaner ve Tunç, 2003).

İnsanlar hayatları süresince değişik zamanlarda farklı birçok problem durumlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu problem durumlarına her insanın verdiği tepki birbirinden farklıdır. Aynı problem durumunda farklı iki kişi birbirine benzer olmayan sonuçlandırma biçimlerini kullanarak çözmeye çalışır. Bazı insanlar sorunu çözmeyi başarırken, bazıları da başarısız sonuç alırlar. Problem kavramı yalnızca matematikteki bir terimi ifade etmez, yaşamımızın birçok evresinde karşılaştığımız problem durumları ve bu durumların çözüm şekillerini içerir. Yaşamımız her daim sorunları çözme durumlarını zorunlu kılar. Tüm bu bilgiler ışığında problem, kişinin ulaşması gereken hedefleri gerçekleştirmesi için, karşısına çıkan güçlükler ve engeller durumunda kendini gösterir (Cüceloğlu, 2004).

Literatüre bakıldığında “problem” terimi ile ilgili birçok tanım yapılmıştır. Problemi en genel anlamıyla Van De Walle; karmaşık ya da sonucu belirsiz bir soru olarak görmüş ve araştırma, tartışma ya da bir düşünme meselesi olarak tanımlamıştır (Van De Walle, 1989:20; Akt: Özsoy, 2005).

Adair’e göre problem, bireyi engelleyen bir durumdur (Adair, 2007; Akt: Salim, 2018).

Bingham’ın yapmış olduğu tanımda problem kavramı, bireyin gerçekleştirmek istediği amaca varmak için, elinde bulunan emeklerinin karşılaştığı güçlüklerdir (Bingham, 1998).

Ramsey problemi; hazır, anlık çözüm tepkilerimizin olmadığı herhangi bir durum olarak açıklamıştır (Ramsey 1989; Akt: Korkut, 2002).

Bir başka problem tanımında ise John Dewey; kişilerin anlama yetisini karmaşık hale getiren, alt üst eden ve kişiye engel olan bütün şeylere problem demiştir (Gelbal,1991).

Nezu ve D’Zurilla ile Kneeland ise problemi, kişinin gerçekleşmesini istediği durum ve duygular ile şuan içerisinde bulunduğu durum ve duygular arasındaki fark

28

olarak tanımlamıştır (Kneeland, 2001; Akt: Erdem ve Genç, 2014, Nezu ve D’Zurilla, 2007; Akt: Çetinkaya, 2013).

Kişilerin hayatlarını devam ettirdiği süre içerisinde, keyifli vakit geçirmek istedikleri koşul ve duygu durumlarında, karşılaştıkları ya da olgusal olarak oluşan engeller ve istenilen biçimde sonuçlanmayan durumların tümüne problem denir. Bir kişi için sorun olarak görülen durumlar, diğer kişiler için sorun teşkil etmeyebilir. Genel anlamda bir kişi için sorun olarak görülen durumların sebepleri şunlar olabilir:

 Birdenbire, ilk olarak karşı karşıya kalma durumu (“Şimdi ne yapmalıyım”)  Açıklanması güç olan durum (“Güçlükle karşı karşıya kalma”)

 Birden çok alternatif bulunması (“Seçeneklerden doğru olan hangisi”)

 Tecrübenin zayıf olması (“Gerçekleştiremem, nasıl olacağı konusunda bilgim yok”)

 Yeterli süre sıkıntısı (“Problem durumunda, yeteri kadar vaktim bulunmuyor”)  Durumun belli olmaması, meçhul (“Çeşitli şeyler oluşuyor”)

 Hislerinde gergin olma durumu (“Ruh halim herhangi bir şey gerçekleştirmek istemiyor, isteksiz”)

(Nezu ve D’Zurilla, 2007; Akt: Çetinkaya, 2013).

Arseven’e göre problem kavramı, bir sonucu olan ancak belirli şartlarda bu sonuca ulaşılamamış problemler şeklinde açıklanmaktadır. Belirtilen tanımlamalarda problem kavramının üç ana özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri şu şekilde açıklayabiliriz:

 Problemler ya da engeller, insanlar üzerinde kolay olmayan ve sıkıntılı durumlara neden olur.

 İnsanlar, sorunlarını sonlandırmak amacıyla güç harcayarak bir çözüm bulmaya çalışırlar. Problemi çözmek için çaba sarf ederler, çözüme ihtiyaç duyarlar.

 İnsanlar, yaşantılarında karşı karşıya kaldıkları problemlerde, belirli bir hazırlıkları bulunmadığından dolayı bir sonuca ulaşmak için planları ya da yöntemleri yoktur.

(Arseven, 1994).

1999 yılında Mayer‘in problem kavramıyla ilgili vermiş olduğu bilgilere baktığımızda: Problem kelimesinin açıklaması kişiden kişiye değişebilir, bireyler

29

yorumlarını katabilir, herkes açısından farklıdır. Kişilerin problem durumundaki ruh halleri ve çözme becerileri farklıdır. Mayer problem konusunda basamaklar oluşturmuştur:

 Bir durumun kişiler için sorun oluşturması için, bir sorunun çözülmesinden alınan sonuca gerek duyması gerekir. Kişinin gündelik hayatında faklı birçok sorun oluşmaktadır. Bu sorunların ya da durumların ortadan kaldırılmasına gerek duyulmazsa, kişiler için sorun oluşturmaz.

 Problem durumu, zekânın işleyişiyle ilgili bir olaydır. Problem durumunda hangi canlının ya da nesnenin karşısında olunursa olunsun, en nihayetinde bir karar verilmesi gerekir.

 Problem durumunun sistemli şekilde olma özelliği vardır. Problemin ortaya çıkması ve bunun bir karara bağlanması aralığında bir süreç vardır.

(Mayer,1999; Akt: Arslan, 2016).

Yukarıda yer alan bilgiler ışığında bakıldığında; kişiler, içinde bulundukları problem durumundan bir karara ulaşmak için, belli süreçlerin gerçekleşmesi gerekir. Gerçekleşen belli süreç problem olarak tanımlanır.

Kellert ise, bu konuyla ilgili olarak; kişiler yaşamlarında herhangi bir engel durumuyla ya da güçlükle karşı karşıya geldiklerinde ilk olarak şikâyette bulunurlar. Bireylerin yaşamlarında sürekli olarak sorunlar ve zorluklar bulunabilir. Karşılarına çıkan bu sorunlar bireylerin, yaşamlarını daha düzgün ve uygun hale getirmelerine fayda sağlayacak ve yardımcı olacaktır.

Problemlerin insanlara sağladığı faydalar;

 Problemler, bireylerin farklı görüşler ve fikirler yürütmesine katkı sağlar.  Zorluklar, şükretmeyi kazandırır.

 Problemler bireylerin içlerinde saklı olan yetenek, beceri ve güçlerini meydana çıkarır.

 İnsanların problemler karşısında yeni durumlar ortaya koymak ve düzgün bir duruma getirmesi gerekli olan olaylarda, işi yapmak için bireylere, kendine güven duygusunu kazandırır.

 Problemler kıymetli öğütler ve bilgiler kazandırır.  Problemler farklı çözüm yolları buldurur.

30

 Problemler kişinin kendisine güven ve saygı duymasını sağlar. (Kellert, 1998; Aktaran: Salim, 2018).