• Sonuç bulunamadı

Tablo-7 Üç Arkadaş Film afişinin düzanlamın gösteren ve gösterilen tablosu (1971)

Düzanlamın gösterenleri Düzanlamın gösterilenleri Filmin oyuncuları Filmin kahramanları

Yazılar Filmin adı- oyuncu adları-

yönetmen adı Oyuncuların kıyafetleri Garibanlık Oyuncuların elinde bulunan

aletler

Meslek grupları: niyetçi, ayakkabı boyacısı, fotoğrafçı

Tablo-8 Üç Arkadaş Film afişinin yananlamın gösteren ve gösterilen tablosu (1971)

Yananlamın gösterenleri Yananlamın gösterilenleri

Kompozisyon: büyük fotoğraf, yüz plan

Seyirciye daha yakın başrol Kompozisyon: büyük fotoğraf, diz

çekim

Seyirciye yakın ikinci derece rol

Duruş ve Yüz İfadeleri Hülya Koçyiğit‟in iki yana örgülü saçları ve duru yüzü bize onun masum ve saf bir insan olduğunu göstermektedir. Ayrıca arkada bulunan üç karakterin Hülya Koçyiğit‟in arkasında yer alması ona verdikleri desteğin bir ifadesidir.

1971 yapımı afişe baktığımız zaman, afiş çalışmasında fotoğrafik görüntülerin tercih edildiği görülmektedir. Filmin başrol oyuncuları afiş üzerine konumlandırılmıştır. Seyirciye daha yakın bir şekilde konumlandırılan Hülya Koçyiğit (Gülperi) ana kahraman olduğu için afişte sağlanmak istenen hiyerarşi nedeniyle ön planda tutulmuştur. Ayrıca Hülya Koçyiğit dönemin yıldız oyuncusudur. Bu nedenle de isimleri dikkat çekmek amacıyla büyük yazılmıştır. Ayrıca Hülya Koçyiğit isminin diğer isimlere göre daha büyük puntolarla yazılması da bu durumu dilsel iletiyle desteklemektedir. Filmin diğer oyuncuları arka tarafta

üst kısımda yer almaktadır. Oyuncuların ellerinde bulunan aletler bize onların meşgul oldukları işlerle alakalı ipucu vermektedir. Kadir İnanır (Murat)‟ın elinde bulunan kutunun içerisinde tavşan ve üzerinde güvercinin bulunması bize işinin niyetçilik olduğunu göstermektedir. Mıstık‟ın elinde yer alan ayakkabı boyamak için kullanılan alette bize onun ayakkabı boyacısı olduğunu göstermektedir. Yaptıkları işler ve kıyafetler de izleyicide gariban olduklarına dair algı yaratmaktadır.

Afişte, yönetmenin adı sağ üst köşede sarı renkte yer almaktadır. Filmin adı sol alt köşede diğer yazılara göre daha büyük puntoyla kırmızı renkte yazılmıştır. Filmin adının altında renkli yazısının bize farklı renklerde yazılması ilk filmden farklı olarak bu filmin renkli olduğunu göstermektedir. Dilsel iletide filmin renkli olduğu yazılırken aynı zamanda filmin renkli oluşunun mesajı da her bir harfin renklendirilmesiyle sağlanmıştır.

3.9.3. Senede Bir Gün Filmi Ve Afişlerin Göstergebilimsel Analizi 3.9.3.1 Filmin Özeti

Film Bulgaristan‟da işgal altındaki bir Türk kasabasında başlamaktadır. Filmde bölgenin ileri gelenlerinden çiftlik sahibi Efendi Baba, onun kızı Nazlı, çiftliğin kahyası ve Nazlı‟nın sözlüsü Emin, Nazlı‟nın annesi, yengesi ve abisi Osman, işgal kuvvetlerinden Kiril Çorbacı ve İstanbullu Doktor Fuat Bey arasında geçen olaylar anlatılmaktadır. Nazlı ve Emin birbirine sevdalı iki gençtir. Yakın zamanda evlenmeyi planlamaktadırlar. Fakat köyü işgal altına alan kuvvetlerin başındaki Kiril Çorbacı Nazlıya göz koymuştur ve Eminle evlenmesini istememektedir. Nazlı‟nın abisiyle konuşarak Nazlı‟yı istediğini söyler. Fakat abisi Türk olmayan birine kız vermeyeceklerini söyler. Bunun üzerine Kiril çorbacı Nazlı‟nın evine baskın düzenler. Evde silah bulundurdukları gerekçesiyle Osman‟ı tutuklar ve ona işkence yapar. Bunu duyan Emin Osman‟ı kurtarmak için işe koyulur ve Osman‟ı kurtarır. Birlikte aileleri yanlarına alarak Türkiye‟ye kaçma planı kurarlar. O esnada abisinin kurtulduğundan haberi olmayan Nazlı işgalcilerle işbirliği yapan bir Türk tarafından kandırılır. Hain adam abisini kurtarmanın tek yolunun Kiril‟le konuşması olduğunu söyler. Bunun üzerine Nazlı dere kenarında konuşmayı bekleyen Kiril‟in yanına

gider. Olaylar bu şekilde gelişirken eve yetişen abisi Nazlı‟nın Kiril‟in yanında olduğunu öğrenince can havliyle koşmaya başlar. Yanlarına gittiğinde Kiril‟in Nazlıya tecavüz etmek üzere olduğunu görür. Nazlıya eve gitmesini söyler. Kiril‟le kavga etmeye başlar. Kavga sonunda Kiril Osman‟ı öldürür. Sonrasında ölüm haberini aileye vermek için gelen Kiril, Efendi Babaya oğlunun öldüğünü ve onu öldürenin Emin olduğunu söyler. Bunu duyan Nazlı koşarak Emine haber verir. İstanbul‟a gitmekten başka yol olmadığını anlayan Nazlı‟nın ailesi ve Emin gitme kararı alırlar. Fakat hududu çevreleyen işgal kuvvetlerinden kurtulmak için yardıma ihtiyaçları vardır.

Efendi Baba yardım için sadece dostu olduğunu düşündüğü ama aslında hain olan adamın yanına gider. Kaçmaları için yardım edeceğinin sözünü alır ve hazırlıklara başlar. Sonrasında hain adam ve Kiril çorbacıya gider olanları Kiril‟e anlatır ve bunun üzerine onları yakalamak için plan yaparlar. Kaçmak için yola koyulan Emin ve diğerleri yolda bir terslik olduğunu anlar ve diğer yoldan giderek uzaklaşmaya çalışırlar. Kiril, çorbacı ve adamları yollarını keser. Emin orada kalarak onları oyalayarak Nazlı ve ailesinin gitmesi için kendini feda eder. Çatışma sırasında vurulur ve Bulgaristan‟da bulunan Tırnova zindanına atılır. Yıllarda orda işkence görür. Arkadaşları ve o bulundukları zindanda tünel kazarak kaçma planları yapmaya başlarlar. Aradan yıllar geçer Nazlı, Emini her yerde arar konsolosluğa başvurur. Konsolosluk dönüşü rahatsızlanır ve ora bulunan Doktor Fuat Bey Nazlı‟yı tedavi eder. Sürekli evlerine gidip gelerek kontrollerini yapar. Nazlı‟nın Emini sevdiğini ve unutamadığını gören Doktor Fuat Bey, Emin ölmüş diyerek Nazlıyı kandırır ve onunla evlenir. Düğün günü geldiğinde ise beklenmedik bir şey olmuştur. Zindandan kazdıkları tünel sayesinde kaçıp kurtulan Emin İstanbul‟a gelmiştir. Efendi Babayla görüşmek ister. Bunun üzerin Efendi Baba nikahın kıyılmasını bekler sonrasında Emin ile konuşur ve gitmesini söyler. Emin‟in geldiğini duyan Nazlı koşarak yanına gider ve yaşadıklarını anlatır. Artık kavuşamayacaklarını anlayan bu genç sevdalılar hiç değilse senede bir gün aynı saatte aynı yerde buluşalım birbirimizi görelim diye anlaşırlar. Aradan yıllar geçer hep dedikleri yerde buluşurlar. Emin eğer bir gün gelmezsem bil ki ölmüşümdür der ve bir gün gerçekten gelmez. Emin ölmüştür.

Emin‟in gelmediğini gören Nazlı yine de bekler ve onu beklerken o da orada hayatını kaybeder.

3.9.3.2. Film Hakkında Genel Bilgiler

Senede Bir Gün filmi üç ayrı dönemde yeniden çekilmiştir. 1946 yılında Ferdi Tayfur, 1965 yılında Ertem Eğilmez ve 1971 yılında yeniden Ertem Eğilmez tarafından çekilmiştir.

1946 yılında çekilen filmde Cahide Sonku, Suavi Tedü, Galip Arcan, Hulusi Kentmen gibi isimler yer almaktadır. Ferdi Tayfur‟un rejisörlüğünü yaptığı film siyah-beyazdır.

1965 yılında çekilen filmde Kartal Tibet, Selda Alkor, Reha Yurdakul, Münir Özkul gibi isimler yer almaktadır. Rejisörlüğünü Ertem Eğilmez‟in yaptığı film siyah beyazdır.

1971 yılında çekilen filmde Kartal Tibet, Hülya Koçyiğit, Metin Serezli, Bilal İnci, Kadir Savun, Münir Özkul gibi isimler yer almaktadır. Rejisörlüğünü Ertem Eğilmez‟in yaptığı bu film renklidir.

3.9.3.3. Film Afişlerinin Göstergebilimsel Analizi

Üç farklı dönemde çekilen bu filmin çözümlemesi yapılırken afişler kronolojik sıraya göre ele alınacaktır.

Benzer Belgeler