• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM: ARAŞTIRMA YÖNTEMİ

3.2. ARAŞTIRMANIN KATILIMCILARI

3.2.1. Araştırma Katılımcıları Hakkında Kısa Bilgiler

Aşağıda, araştırma katılımcılarının kısa hayat hikâyelerine yer verilmiştir.

Katılımcıların gerçek isimleri yerine takma adlar kullanılmıştır.

Aysel: 1971 Ankara doğumlu. Lise mezunu. İlk evliliğini 17 yaşında görücü usulü ile yapmış. Yaklaşık 20 sene süren ilk evliliğinden 20 yaşında bir kızı ve 15 yaşında bir oğlu var. İkinci evliliğini 2012 yılında, yine kendisi gibi boşanmış, 2 çocuklu biriyle yapmış. Katılımcının ikinci evliliğinden 1 yaşında bir kızı var. İlk evliliğinden ve ikinci evliliğinden olan çocukları ile birlikte yaşıyor. Eşinin ilk evliliğinden olan çocukları ile görüşmüyor. Devlet memuru olarak çalışıyor.

İbrahim: 1970 Sivas Doğumlu. 1977 yılından itibaren Ankara’da yaşıyor. Açık öğretim İktisat bölümü mezunu. Devlet memuru. 1996 yılında yaptığı ilk evliliği, vajinismus yüzünden 2000 yılında resmen bitmiş fakat ilk eşiyle 2002 yılına kadar birlikte yaşamaya devam etmişler. İkinci evliliğini, 7 yaşında bir oğlu olan boşanmış bir kadınla 2004’te yapmış. Katılımcının bu evliliğinden bir erkek çocuğu var. İkinci eşinin ilk evliliğinden olan çocuğu ve katılımcının bu evliliğinden olan çocukları birlikte yaşıyorlar.

Yavuz: 1979 Ankara doğumlu. Yüksek lisans mezunu. Bir Amerikan şirketinde üst düzey bir konumda çalışıyor. İlk evliliğini, 3 yıl birlikte yaşadığı boşanmış bir kadınla 2007 yılında yapmış. İlk eşinin anorexia sorunu yüzünden oldukça sıkıntılı bir evlilik süreci yaşadığını, evliliğinde karşılıklı şiddet olduğunu, psikolojik destek aldıklarını ama bu sorunu yenemediklerini belirtiyor. 2009 yılında boşandıktan sonra, iş yerinde tanıştığı ve flört ettiği yabancı uyruklu bir kadınla ikinci kez evlenmiş ve bu evlilikten bir çocuğu var.

Sema: 1979 Ankara doğumlu. Üniversite mezunu. İlk evliliğini, babasını 16 yaşında kaybetmesinin ardından kaçarak evlendiği 18 yaşındaki eşiyle 1995

yılında yapmış. 17 yaşında ilk çocuğu 18 yaşında ise ikinci çocuğu dünyaya gelmiş. 2001 yılında resmen boşandıktan sonra ikinci evliliğini, daha önce hiç evlenmemiş bir erkekle 2004 yılında yapmış. İkinci evliliğinden 2006 doğumlu bir çocuğu var. İlk evliliğinden olan çocukları, yaklaşık 4 sene babaanneleri ile birlikte yaşadıktan sonra katılımcının yanına gelmişler

Sibel: 1982 Ankara doğumlu. Açık öğretim üniversite mezunu. İlk evliliğini 23 yaşında, anne-babasının evinden kurtulmak için yaptığını belirtiyor. İlk evliliğini 2011 yılında bitirdikten 1 sene sonra, daha önce hiç evlenmemiş bir erkekle 2012 yılında evlenmiş. Bu evlilikten 2013 doğumlu bir oğlu var.

Hülya: 1979 Ankara doğumlu. Akademisyen. Üniversiteye girmesinin hemen ardından tanıştığı ilk eşiyle 6 sene flört döneminden sonra 24 yaşında evlenmiş. 4 sene süren ilk evliliğinin ardından 2007 yılında boşanmış. İkinci evliliğini 2012 yılında, daha önce evlenmemiş biri ile yapmış.

Burcu: 1981 Ankara doğumlu. İlkokul mezunu. Ev hanımı. 17 yaşında evlenip 18 yaşında anne olmuş. Eşinden ve eşinin ailesinden gördüğü şiddet yüzünden 20 yaşında boşanmış. Daha sonra bir müteahhittin ev teklifi üzerine, imam nikâhlı olarak 4 yıl birlikte yaşamış. Girdiği bir işte tanıştığı kendisinden 7 yaş büyük, evli bir erkek ile ilişkisi olmuş. Bu kişinin eşinden boşanmasının ardından, 2011 yılında evlenmişler. Bu evlilikten 2012 doğumlu bir kız çocuğu var. Katılımcının ilk evliliğinden olan kızı, aile ile birlikte yaşıyor.

Damla: 1980 Ankara doğumlu. Yüksek lisans mezunu. Öğretmen.

Üniversitede tanıştığı ilk eşiyle, üniversite bittikten sonra 2003’de, eşinin ailesinin zorluk çıkarmasına rağmen evlenmiş. 2008 yılında boşanmış.

Katılımcının ilk evliliğinden 2005 doğumlu 1 kız çocuğu var. Boşandıktan sonra, kızı ile birlikte 3,5- 4 sene birlikte yaşamışlar. Eşi vefat eden, tek çocuklu bir erkekle 2012 yılında evlenmişler. Katılımcının ikinci eşinin çocuğu ve kendisinin ilk evliliğinden olan çocuğu ile birlikte yaşıyorlar.

Orhan: 1970 Ankara doğumlu. Üniversite mezunu ve bir devlet okulunda yöneticilik yapıyor. İlk evliliğini 23 yaşında, üniversitede okurken annesinin isteğiyle yapmış. Eşiyle boşandıktan sonra, çocuğu ilkokul 5’e kadar kendisiyle birlikte yaşamış. Evliyken tanıştığı bekâr bir kadınla, boşandıktan bir ay sonra birlikte yaşamaya başlamış ve boşanma davası sonuçlandıktan sonra bu

kişiyle evlenmiş. Bu evlilikten 2 çocuğu var. Katılımcının ilk eşinden olan oğlu annesiyle birlikte yaşıyor.

Dilek: 1972 Kırşehir doğumlu. Ortaokul mezunu. Bir kamu kuruluşunda temizlik işçisi olarak çalışıyor. 1990 yılında görücü usulü ile evlenmiş. 2005 yılında boşanmış. İlk evliliği devam ederken tanıştığı, boşanmış ve bir çocuk sahibi ikinci eşiyle, 2007 yılında evlenmiş ve bu evlilikten 2008 doğumlu bir kız çocuğu var. Resmiyette halen evli olsa da, ikinci eşinden ayrı, ilk evliliğinden olan 3 çocuğu ile birlikte yaşıyor.

Ali: 1969 Ankara doğumlu. Açık öğretim üniversite mezunu. Bir kamu kuruluşunda teknik eleman olarak çalışıyor. İlk evliliğini, ailesinin baskısıyla görücü usulü ile 1992’de yapmış. Bu evlilikten 1994 doğumlu bir kızı var.

Resmi olarak ilk evliliği devam ederken, ikinci eşi ile imam nikâhlı olarak yaşamaya başlamış ve 1997 yılında mahkeme sonuçlandıktan sonra Katılımcının ikinci evliliğinde bir erkek çocuğu var. İlk evliliğinden olan kızı ise annesiyle yaşıyor.

Ferdi: 1965 Ankara doğumlu. Ortaokul mezunu. Bir devlet kurumunda müstahdem olarak çalışıyor. İlk evliliğini 18 yaşında yapmış. Evlendikten sonra askere gittiğini ve askerdeyken eşi ve ailesi arasındaki sorunlar nedeniyle boşandığını ifade ediyor. Askerdeyken tanıştığı bir kadınla evlenip Ankara’ya gelmiş. İkinci evliliğinden 2 çocuğu var. Şu an ikinci evliliğinden olan çocukları ile birlikte yaşıyor.

Hüseyin: 1954 Ankara doğumlu. İlk evliliğini 14 yaşında, kendisi gibi 14 yaşında olan biriyle, ailesinin isteği üzerine yapmış. İlk evliliği 16 yıl sürmüş ve bu evlilikten 3 çocuğu var. Boşandıktan sonra üç çocuğu ile birlikte, çocukların bakımı için her hangi bir destek almaksızın 11 sene yaşamışlar. Daha sonra, yine kendisi gibi boşanmış fakat çocuk sahibi olmayan bir kadınla evlenmiş ve bu evlilikten 1996 doğumlu bir kızı var. Katılımcı şu an, eşi ve ikinci evliliğinden olan kızı ile birlikte yaşıyor.

Derviş: 1975 Ankara doğumlu. Lise mezunu. 13 yaşında örgütlü siyasi mücadeleye katılmış, 18 yaşında tutuklanıp 10 seneye yakın cezaevinde kalmış. Cezaevinden çıktıktan sonra, görücü usulü ile 2005 yılında evlenip, 2011 yılında boşanmış. 3 seneye yakın bir flört döneminden sonra 2014

yılında tekrar evlenmiş. Katılımcının ilk evliliğinden olan ikiz çocukları, şu an anneleri ile birlikte yaşamaktalar.

Vedat: 1974 Ankara doğumlu. Ortaokul mezunu. İlk evliliğini 21 yaşında görücü usulü ile yapmış. Yaklaşık 7 sene süren ilk evliliğinden sonra iki kez imam nikâhlı olarak birliktelikleri denediğini fakat eşleri ve çocukları arasında çıkan problemlerden dolayı bu birliktelikleri sürdüremediği söylüyor. Daha sonra 2011 yılında, kendinden 16 yaş küçük, daha önce evlenmemiş bir kadınla ikinci kez evlenmiş ve bu evliliğinden 2 yaşında bir kızı var.

Katılımcının ilk evliliğinden olan 15 ve 17 yaşındaki oğulları şu an katılımcı ile birlikte yaşamaktalar.

Banu: 1985 Ankara doğumlu. Lise mezunu. 8 yaşında babasını kaybettikten sonra 18 yaşına kadar kurum bakımında kalmış. İlk evliliğini 2007 yılında, 3 sene flört ettiği biriyle gerçekleştirmiş. Bu evliliğinde yoğun şekilde şiddet gördüğünü ve eşinin ailesi ile ciddi anlaşmazlık yaşadığını ifade ediyor. Bu sorunlardan kaynaklı olarak 2010 yılında boşanmış. Daha sonra yine ilk eşiyle aynı sene içerisinde yeniden evlenmiş. Katılımcının 4 yaşında bir kızı ve 10 aylık bir oğlu var.

Mustafa: 1979 Ankara doğumlu. İlkokul mezunu. Bir alışveriş merkezinde temizlik işçisi olarak çalışmakta. Eşiyle aralarında olan şiddetli geçimsizlik sonucunda, 3 sene süren ilk evliliğini bitirmiş. Bu evlilikten bir erkek çocuğu var. Daha sonra yaklaşık 4 sene bekâr kaldıktan sonra yine görücü usulü ile ikinci evliliğini gerçekleştirmiş. İkinci eşi vefat ettikten sonra 6 sene, ilk ve ikinci evliliğinden olan çocukları ile birlikte ailesiyle yaşamış. Dana sonra, boşanmış ve iki çocuklu bir kadınla üçüncü kez evlenmiş. Katılımcı şu an, ilk ve ikinci evliliğinden olan çocukları ve eşinin ilk evliliğinden olan 11 yaşındaki kızı ile birlikte yaşamakta.

Bingül: 1966 Çankırı doğumlu. Ortaokul mezunu. Bir kamu kuruluşundan emekli. 1970 yılında ailesi ile birlikte Ankara’ya gelmişler. 16 yaşında ilk evliliğini görücü usulü yapmış. Bu evliliği yaklaşık 1 sene sürmüş. Daha sonrasında 9 sene boşanmış olarak hayatına devam etmiş. Bu süre zarfında hep anne-babasıyla yaşamış. Sonrasında ikinci evliğini, daha önce evlenmemiş biriyle 1993 senesinde gerçekleştirmiş. Katılımcının bu evliliğinden 3 çocuğu var.

Betül: 1984 Ankara doğumlu. Lise mezunu. Özel bir şirkette çalışıyor. İlk evliliğini liseden mezun olduktan sonra, 18 yaşında ailesinden gizli olarak yapmış. İlk eşi ile birlikte 4 yıl Almanya’da yaşamışlar. Sonrasında eşinin alkolizm ve şizofreni sorunlarından dolayı, Türkiye’ye gelip, 1,5 sene süren davanın ardından boşanmış. Bu evliliğinden 2003 doğumlu bir kızı var. 4 sene bekâr kaldıktan sonra ikinci evliliğini yapmış. Bu evlilikten 2011 yılında bir kızı dünyaya gelmiş. 2,5 yıl süren bu evlilik, eşinin başka bir kadınla kaçması sonucu bitmiş. Katılımcı şu an ilk ve ikinci evliliklerinden olan çocukları ve babaannesi ile birlikte yaşıyor.

Serhat: 1984 Kars doğumlu. İlkokul mezunu. Aşçı olarak çalışıyor. 1997 yılında Ankara’ya aile ile birlikte gelmiş. 2010 yılında, 2 yıl flört ettiği bir kızla evlenmiş. Katılımcı, bu evliliğe tüm aile ve arkadaşlarının karşı çıkmasına rağmen karar verdiğini ve 5 ay süren evliliğinin bazı ekonomik sorunlar ve eşinin farklı yaşam algılayışı sonucunda bittiğini belirtiyor. 1 sene süren bekârlığın ardından, 2012 yılında, bu sefer görücü usulü ile evlenmiş. Bu evlilikten çocuğu yok.