• Sonuç bulunamadı

Amasya ili merkez ilçesi Duruca köyü ağaçlandırma alanına ilişkin bulgular

5. BULGULAR VE TARTIŞMA

5.1 Amasya ili merkez ilçesi Duruca köyü ağaçlandırma alanına ilişkin bulgular

42

43 5.1.3 Dikim

Proje sahasında çıplak köklü, boylu aşılı, sertifikalı ceviz fidanları kullanılmıştır.

Fidanların dikiminde adi çukur dikimi metodu uygulanmıştır. Toprak işlemesi yapılan alanda dikim noktaları 7 m x 5 m aralık mesafeye göre işaretlenmiştir (piketaj).

Dikimler; vejetasyon dönemi haricinde yani kasım - mart ayları arasında toprağın tavda olduğu zaman olan aralık ayı içinde yapılmıştır. Ekskavatörle çukur şeklinde yapılan toprak işlemesi sonrasında dikim için bir miktar kök gübresi (250 gr. Triple Süper Fosfat ve 250gr. Potasyum Sülfat) karıştırılarak direkt kökle temas etmeyecek şekilde tabana konulmuştur.

Fidanın aşı noktası toprak seviyesinin üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmıştır. Fidan çukurun ortasına gelecek şekilde oturtulmuş ve etrafı toprak ile doldurulduktan sonra ayakla çiğnenip sıkıştırılmıştır. Yeni dikilen fidanların rüzgardan etkilenmemesi için diplerine çubuk dikilmiş daha sonra sulama kolaylığı için çanak formu verilerek dikimin hemen ardından can suyu verilmiştir (Şekil 5.1).

Şekil 5.1 Açık köklü fidan uygulaması

44

5.1.4 Ağaçlandırmada kullanılan türler ve aralık mesafeleri

Proje sahasında kullanılan aşılı ceviz fidanları dikimde 7 m x 5 m aralık mesafe uygulanmıştır. Dikimde aşılı fidanların yöreye uygun olarak ana tür Chandler cinsi ceviz fidanları kullanılmış ve tozlayıcı olarak da Franquette cinsi kullanılmıştır (Çizelge 5.1). Aşağıda verilen döllenme tablosuna göre de dikim gerçekleşmiştir.

Çizelge 5.1 Döllenme

A: Ana Çeşit Chandler - - - Ağaçlandırma Sahasındaki Oranı % 80 T: Tozlayıcı Çeşit (Franquette)- - - Ağaçlandırma Sahasındaki Oranı % 20

5.1.5 Fidan miktarları ve temin yerleri

Meyve verimi üzerinde etkili olan parametrelerin başında kullanılan fidanın kalitesi gelmektedir. Özellikle yatırım amaçlı olarak uzun ömürlü tesis kurulmasında sertifikalı fidanların kullanılması gerekli görülmektedir. İncelenen proje alanında tesis ve tamamlamada kullanılan fidanlar piyasadan temin edilmiştir. Dikimde 342 adet çıplak köklü, aşılı chandler ceviz fidanı kullanılmıştır. Tozlayıcı olarak 86 adet çıplak köklü, aşılı franquette ceviz fidanı kullanılmıştır. Tamamlamada 64 adet aynı özellikte ceviz fidanları kullanılmıştır (Çizelge 5.2). Yatırımcıların özel ağaçlandırma süresi ve özellikle ceviz plantasyonlarının ekonomik ömrünün uzunluğunu dikkate alarak sertifikalı fidan kullanmaya özen göstermemiş olmaları, önemli bir eksiklik olarak görülmektedir.

DÖLLENME TABLOSU DOĞU

KUZEY

A A A A A T A A T A

GÜNEY

A T A A A A T A A A

A A A A A A A A A A

T A A T A T A T A T

A A A A A A A A A A

A A A A T A T A T T

A T A A A A A A A A

BATI

45 Çizelge 5.2 Kullanılan tohum ve fidan miktarları

5.1.6 Bakım

Ceviz plantasyonunun verimli ve sağlıklı olabilmesi için kuruluşundan başlayarak her yıl çeşitli bakımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bakımlar; tamamlama dikimi, ot alma-çapa, sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele şeklinde yapılmalıdır.

Proje sahalarında ceviz dikiminden sonra yapılacak bakım çalışmaları aşağıda belirtilen sıralamaya göre yapılması planlanmıştır:

 Fidanlar çevresinde işçi gücü ile ot alma ve çapa (3 yıl)

 Tamamlama dikimi (1 yıl )

 Fidan sıraları arasında makineli bakım (3 yıl)

 Sulama (İdare müddeti sonuna kadar)

 Budama (İdare müddeti sonuna kadar)

 Gübreleme (İdare Müddeti sonuna kadar)

Ot alma ve çapa işleri ilk yıl ot tohumlarının olgunlaşıp dökülmeden önceki Mayıs - Haziran aylarında yapılmış olup, bu şekilde üç yıl devam edecektir. İlk yıl fidan dibine çapa vurulmadan fidan çevresindeki otlar elle alınmış işçi gücü ile ot alma işlemi yapıldıktan sonra saha tam alanda disklenerek üst toprak işlemesi yapılmıştır. İkinci ve üçüncü yılda içten dışa doğru çapalama yapılacaktır. Prensip olarak hafif bünyeli topraklarda daha sathi, ağır bünyelilerde ise daha derin bir çapalama yapılacaktır.

Bakımla ilgili çizelge 5.3’de düzenlenmiştir. Proje sahasında tamamlama çalışmaları bir yılda bitirilmiştir. Makineli bakım çalışmaları 3 yıl devam edecektir.

Böl.

No./Par, No

Dikim Alanı

(Ha)

Dikilecek Fidanların Kuruluş İçin Gerekli

Tamamlama İçin Gerekli

TOPLAM Tür Orijini Yaş Aralık x

Mesafesi (m)

Fidan (1000)

Adet

Tohum (Gr)

Fidan (1000) Adet

Tohum (Gr)

Fidan (1000)

Adet

Tohum (Gr)

15 1,5 Ceviz Chandler Franquette

Çıplak köklü

7x5 0,342 -- 0.051 - 0,393

7x5 0.086 0.013 0.99

Top. 1,5 0,428 0,064 0,492

46 Çizelge 5.3 Bakım

Ceviz ağaçları derine giden kazık kökleri ile toprak altından yeterli suyu alamıyorsa sulama suyuna fazla ihtiyaç duyarlar. Çünkü ceviz ağaçları yaygın bir dallanmaya ve geniş bir yaprak yüzeyine sahiptir. Proje sahasında mayıs – eylül ayları arasında kurak bir periyot olduğundan sulamayı zorunlu kılmaktadır. Ceviz fidanları dikildiği yıllarda toprak derinliklerine doğru yeterli kazık ve yan kökler oluşturmaları için suya fazla ihtiyaç gösterirler. Bundan dolayı proje sahibiyle yapılan görüşmelerde dikimin yapıldığı ilk yıllarda 5 veya 6 kez kapalı sistemle su verildiği belirtilmektedir. Sahada dikimden sonra bir vejetasyon dönemi sonrasında tamamlama yapılmıştır. Tamamlama oranı % 15 olarak alınmıştır.

Ceviz, fazla miktarda budama gerektirmeyen bir meyve olup fidanların dikildiği ilk yılın kış budamasında doruk dal 5-12 göz üzerinden (180 cm) kesilmiştir. Ayrıca doruk dalın tepe kısmına yakın boyunlu gözler koparılmıştır. Seçilen ilk ana dalın altındaki kuvvetli sürgünlerde uç alma yapılmıştır. Proje sahibi ile yapılan görüşmelerde ileriki yıllarda verimi artırmak amacıyla taç içerisini sıklaştıran fazla kalınlaşmamış dallar dipten, taç yüzeyini oluşturan dallar ise 2-3 yıllık dal seviyelerinden budanarak seyreltme yapılacaktır. Dikimden önce arazi hazırlığı aşamasında çukurların açılmasına geçmeden birkaç ay önce, bahçe kurulacak toprağa dekar başına yaklaşık 3–4 ton ahır gübresi verildiği belirtilmiş daha sonraki gübrelemelerin toprak analiz sonucuna göre verileceği belirtilmiştir.

Bölme No.

Parsel No

Alanı (Ha)

İşçi Gücü ile Bakım Makine ile

Bakım Y. E.

Yolu Bakımı

(Ha)

Servis Yolu Bakımı

(Km) Fidan

Çevresinde (1000 Adet)

Fidan Sıralarında (1000 Adet)

Diskaro + Las.

Tek. Traktör (Ha)

15 1,50 0.428 1,50 --- ---

Toplam 1,50 0.428 1,50

47 5.1.7 Koruma

Tesis edilecek ceviz bahçesinin, dış etkenlere karşı koruma altına alınması gereklidir.

Koruma çalışması olarak sahanın etrafı demir (L) veya (T) profil çit direği ve 4 sıra dikenli tel ile çevrilmiştir. Proje sahasının etrafına koruma amaçlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tip şartnamesine göre toplam 0+ 510 metre dikenli tel ihata yapılmıştır. İhatada eşit kollu (L) veya (T) profil demir çit direği kullanılmıştır. Proje sahasının koruması mülkiyet sahibi tarafından yapılmaktadır. Direk boyları ve tel çit çekilme şekli şekil 5.2’de gösterilmiştir.

Şekil 5.2 Direk boyları ve tel çit çekilme şekli

5.1.8 Proje yatırım giderleri

Proje yatırım giderlerinin hesaplanmasında Orman Genel Müdürlüğünce her yıl yayımlanan İhale ile Yaptırılacak Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza, Mera Islahı, Kavak Ağaçlandırması, Fidanlık ve Etüt Proje Çalışmalarına Ait Birim Fiyat Cetvellerindeki birim fiyatlar esas alınarak yatırım giderleri cetveli düzenlenmiştir. İncelenen projeye ilişkin 2013 yılı birim fiyatlarına göre yatırım gideri 13.536,23 TL olarak hesaplanmış olup, yatırım tutarının nispeten yüksek olduğu açıktır (Çizelge 5.4).

48

Çizelge 5.4 Krediye esas yatırım giderleri özet cetveli

5.2 Amasya ili Suluova ilçesi Bayezid mahallesi ağaçlandırma alanına ilişkin

Benzer Belgeler