• Sonuç bulunamadı

Eğitimde baĢarı denildiğinde genellikle, okulda okutulan derslerde geliĢtirilen ve öğretmenlerce takdir edilen notlarla, test puanlarıyla ya da her ikisi ile belirlenen beceriler veya kazanılan bilgilerin ifadesi olan “Akademik BaĢarı” kastedilmektedir. BaĢarıyı tadan ve yakalayan bireyler daha çok çalıĢmaya ve yoğunlaĢmaya motive olmaktadır. Bireylerin biliĢsel kapasitelerini kullanmada ve geliĢtirmede isteksizlikleri baĢarıyı etkiler. BaĢarı konusunda özgüvenini kaybedenler, yetenekleri olsa bile baĢarısız olurlar. Zorluklara meydan okuma, sabır-sebat, yaptığı iĢten zevk alma motivasyonun rolleri arasındadır ve bu faktörler uyumlu akademik davranıĢlar olarak kabul edilirler. Bu faktörlerin zıtları da uyumsuz akademik davranıĢlar olarak kabul edilir. Akademik baĢarı motivasyonu, bir fiili ustaca yapma, mükemmel olarak baĢarma,

engellerin üstesinden gelme, diğerlerinden daha iyi yapma, baĢarısızlığa direnme, bir görevi baĢarmak için uğraĢma, belirsiz durumlar arama olarak tanımlanmıĢtır (Akandere, Özyalvaç, Duman, 2010).

Beden eğitimi dersi birçok önemli yoldan eğitimin amaçlarına katkıda bulunabilir. Her Ģeyden önce beden eğitimi insanın bir bütün olarak geliĢimine eĢsiz bir katkıda bulunur. Beden eğitimi, motor becerilerinin ve sağlık geliĢiminin ilerlemesini sağlayan okul müfredatının tek alanıdır. BaĢka bir alan psiko motor alanındaki geliĢmeye bu derecede katkı sağlayamaz (Akandere, Özyalvaç, Duman, 2010).

2.7. Spor ve Medya

Tüm dünyada olduğu gibi yurdumuzda da kitle iletiĢim araçları, yazılı görsel ve elektronik araçlardan oluĢmaktadır. Teknoloji ve kitle iletiĢim araçlarından faydalanan medyanın 20. Yy. ikinci yarısından itibaren izleyici ve okuyucu kitleleri üzerindeki etkisi önemli ölçüde artmıĢtır.

Yurdumuzda da benzer özellikler taĢıyan medya; eğitici, eğlendirici ve bilgilendirici olma iĢlevini yerine getirirken aynı zamanda toplumu da yönlendirmektedir. Günümüzde spora duyulan ilginin her geçen gün artması sonucu oluĢan spor kamuoyu ve bu kitlenin spor alanında, spor ile ilgili beklentileri de her geçen gün artmaya devam etmektedir (ġahan ve Çınar).

Spor, gündemden düĢmeyen en önemli konulardan biridir. Spor günümüzde, bazı kesimlerin özel ilgi alanı olmaktan çıkmıĢ, toplumsal bir etkinliğe dönüĢerek ve uluslar arası boyutlarıyla, neredeyse tüm insanların bir Ģekilde ilgisini çeken kurumlaĢmıĢ bir olgu haline gelmiĢtir. Spora farklı nedenlerle yönelen insanlar, sporun tarihten gelen geleneksel yapısını değiĢtirmiĢler, onu çağın gereklerine uygun bir toplumsal yapıya taĢımıĢlardır. BoĢ zamanlarını spor yaparak değerlendirenler, bir karĢılaĢmayı izlemeye gidenler, para kazanmak için spora yönelenler, sporu kimi zamanlar politika malzemesi olarak kullananlar sporun yaygınlaĢmasını sağlamıĢlardır (Demir ve Tekin).

Medya içerisinde spor önemli bir yer teĢkil etmektedir. Olmazsa olmaz kuralı medyadaki spor için geçerlidir. Demir ve Tekin‟in araĢtırmasında, DöĢ Yılmaz‟a göre medyanın aĢağı yukarı %50‟sini spor olayları doldurmaktadır. Reyting olayı açısından spor medyanın en önemli öğesini teĢkil etmektedir.Spor programları, haber sonrası spor haberleri, naklen yayınlar spor için yapılan açık oturumlar, gazetelerin spora ayırdığı sayfalar spor magazin programları ve daha niceleri medyanın büyük bir kısmını oluĢturmaktadır.

GeçmiĢten günümüze, hem sporun medyaya hem de medyanın spora etkisi görülmektedir. Özellikle sporun tüm dünyada bir sosyal olgu olarak gelmiĢ olduğu konumda kitle iletiĢim araçlarının büyük rolü vardır, aynı zamanda spor yapma olanağına sahip olmayan çoğunluğun da spora ilgi duyması kitle iletiĢim araçları sayesinde olmuĢtur (Demir ve Tekin).

3. YÖNTEM

Bu bölümde, araĢtırmanın modeli, araĢtırma evreni, kullanılan veri toplama teknikleri ve verilerin analiz yöntemleri açıklanmıĢtır.

3.1. AraĢtırmanın Modeli

Bu çalıĢmada “Aktif Olarak Spor Yapan ve Yapmayan Lise Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine KarĢı Tutumlarının KarĢılaĢtırılması” amacıyla toplam 24 maddeden oluĢan Beden Eğitimi ve Spor Ölçeği kullanılmıĢtır.

3.2. Evren ve Örneklem

Bu araĢtırmanın evrenini Ankara ili merkez ilçelerinde yer alan liselerde öğrenim gören ortaöğretim öğrencileri, örneklemini ise bu liselerden rastgele örnekleme yoluyla seçilmiĢ 7 farklı lisede öğrenim gören ve 9. sınıfa devam eden 558 öğrenci oluĢturmaktadır.

Özel ve devlet okulları olmak üzere iki farklı okul kategorisinde uygulanan anket sonuçlarına göre, ankete katılan öğrencilerin %64‟ü devlet okulunda, %36‟sı ise özel okulda öğrenim görmektedir.

3.3. Verilerin Toplanması

ÇalıĢmanın yapılabilmesi amacıyla Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü‟nün resmi yazısı ile Ankara Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü‟nden izin alınmıĢtır.

AraĢtırmada veri toplama aracı olarak Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği ve kiĢisel bilgi formu kullanılmıĢtır. AraĢtırmacı, okulları dolaĢıp Beden Eğitimi dersi öğretmenlerine kiĢisel bilgi formu ile “Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği” hakkında bilgi vermiĢ ve ölçekler Beden Eğitimi dersi öncesinde araĢtırmacı tarafından öğrencilere uygulanmıĢtır.

KiĢisel bilgi formu araĢtırmacı tarafından geliĢtirilmiĢ ve araĢtırma grubunda yer alan öğrencilerin araĢtırma konusunu ilgilendirebilecek özelliklerini tespit etmek amacıyla kullanılmıĢtır.

Öğrenci tutumlarının ölçülmesi için Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliĢtirilen, 12‟si olumlu 12‟si olumsuz olmak üzere toplam 24 maddeden oluĢan “Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği” kullanılmıĢtır. Ölçekten toplam puanlar üzerinden alınabilecek en düĢük puan 24, en yüksek puan 120‟ dir. Ortalamalar kullanıldığında ise en düĢük tutum puanı 1, en yüksek tutum puanı 5‟ dir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.82 olarak hesaplanmıĢtır. 24 maddelik tutum ölçeği , “Tamamen katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Tamamen Katılmıyorum” Ģeklinde olan 5‟li likert tipinde hazırlanmıĢ ve verilerin giriĢinde, olumlu ifadeler , “Tamamen katılıyorum” seçeneğinden baĢlayarak 5,4,3,2,1 Ģeklinde olumsuz ifadeler ise 1,2,3,4,5 Ģeklinde puanlanmıĢtır.

3.4. Verilerin Analizi

AraĢtırmanın amaçları doğrultusunda toplanan veriler, verilerin özelliklerine uygun istatiksel analiz teknikleri bilgisayar ortamında SPSS 15.0 for windows paket programı kullanılarak çözümlenmiĢtir. Verilerin normal dağılıma sahip olma varsayımını gerektiren istatistiksel analizlerin uygulanmasından önce Kolmogorov- Smirnov testi ile verilerin normal dağılıma uyduğu tespit edilmiĢtir. Aranan cevaplara ulaĢmak için yararlanılan yöntem bağımsız iki örneklem t testidir. Bu yöntem, iki bağımsız grubu ortalamalarına göre karĢılaĢtıran parametrik bir yöntemdir. Bu yöntemin kullanılması için bazı varsayımlar gerekmektedir. Yöntem, iki gruba ait ortalamaların eĢitliğini;

Ho: Ġki grubun ortalamaları eĢittir (aralarında fark yoktur). Hı: Ġki grubun ortalamaları eĢit değildir (aralarında fark vardır). Hipotezi ile belirlenen bir Alfa (a) anlam düzeyinde test eder.

Aktif olarak spor yapıp yapmama davranıĢı ile akademik baĢarı arasındaki iliĢkinin tespitinde ise ki kare uyum iyiliği testi uygulanmıĢtır.

4. BULGULAR ve YORUM

Ankara ilinde bulunan liselerde öğrenim gören ve aktif olarak spor yapan ve yapmayan öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik tutumlarının ölçülmesi ve karĢılaĢtırılması amacıyla yapılan anketten elde edilen veriler ve değerlendirmeler aĢağıda verilmiĢtir.

ÇalıĢmamız doğrultusunda aĢağıdaki alt problemlere, ilgili istatistiksel analizlerle cevap aranmıĢtır. ÇalıĢmada incelenecek durumlara iliĢkin ilgili hipotezler ve uygulanan iki örneklem t testine ait istatistiksel analiz sonuçları ve yorumları Ģu Ģekildedir:

Tablo 1. Aktif spor yapan ve yapmayan öğrencilerin Beden Eğitimi ve spora katılmalarını etkileyen dıĢ faktörler

Aktif spor yapan öğrenciler Aktif spor yapmayan öğrenciler

N % N %

Ailelerinden destek alanlar 137 24,57 171 30,67

ArkadaĢ çevresinden destek alanlar

100 17,92 124 22,22

Öğretmenlerinden destek alanlar 71 12,73 52 9,31

Medyada yer almak, popüler olmak isteyenler

53 9,50 23 4,15

Akademik baĢarısının artacağını düĢünenler

82 14,70 66 11,83

Tabloya göre beden eğitimi ve spora katılım konusunda hem sporcu öğrenciler, hem de sporcu olmayan öğrenciler bazında aile tarafından verilen destek en büyük payı oluĢturmaktadır. ArkadaĢ çevresinden verilen destek, sporcu olan ve olmayan öğrenciler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Beden eğitimi dersine katılıp spor yaparak akademik baĢarısının artacağına inananların sayısı her iki kategoride de üçüncü sıradadır. Beden eğitimi öğretmenlerinin desteğiyle bu derse katılıp spor yapanların sayısı, aktif sporcu olan ve olmayan öğrencilerin dördüncü sıradaki tercihini

oluĢturmaktadır. Medyada yer almak, herkesçe tanınıp popüler biri olmak düĢüncesi ise derse katılım ve spor yapma konusunda öğrencilerin en az katılım gösterdiği madde olarak yer almıĢtır.

Alt Problemlere Ait Tablolar:

1. Aktif olarak spor yapan ve yapmayan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı tutumları arasında fark var mıdır?

Tablo 2. Sporla Aktif Olarak UğraĢan ve UğraĢmayan Lise Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine KarĢı Tutumlarının KarĢılaĢtırılması

Sporla aktif olarak uğraĢanlar Sporla aktif olarak uğraĢmayanlar N1 Ortalama Standart sapma N2 Ortalama Standart sapma t sd p- değeri Aktif-Aktif olmayanlar 154 91,15 13,76 404 86,73 15,65 - 2,676 290 0,004 * *(p<0.05)

Tabloda sporla aktif olarak uğraĢan ve uğraĢmayan lise öğrencilerinin Beden eğitimi dersine karĢı tutumları karĢılaĢtırılmıĢ, beden eğitimiyle ilgili görüĢleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuĢtur. Tutum puan ortalamaları dikkate alındığında aktif sporcu öğrencilerin aktif sporcu olmayan öğrencilere göre tutum puanları yüksek çıkmıĢtır.

Hünük (2006)‟ün ilköğretim ikinci kademe öğrencileri üzerinde yapmıĢ olduğu bir araĢtırmada, öğrencilerin spora aktif katılıp – katılmadıklarına yani sporcu lisansına sahip olup olmamaları durumuna bakıldığında, sporcu lisansına sahip olan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin sporcu lisansına sahip olmayan öğrencilere oranla tutum puanları ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmektedir.

Koca ve Demirhan (2004) da yaptıkları çalıĢmada cinsiyet ve spora katılım açısından lise öğrencilerinin beden eğitimi dersine iliĢkin tutumlarını ölçmeyi amaçlamıĢlardır. Bu amaç doğrultusunda yapılan araĢtırmaya 440‟ı sporcu, 427‟si ise sporcu olmayan toplam 867 lise öğrencisi katılmıĢtır. AraĢtırma bulgularına göre, bizim araĢtırma bulgularımızı destekler nitelikte, sporcu katılımcıların sporcu olmayan lise öğrencilerine göre tutumlarının önemli derecede yüksek olduğu ortaya çıkmıĢtır.

Kangalgil ve diğerlerinin (2004), Ankara‟nın merkez ilçelerinde ilköğretim, lise ve üniversite düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden spor yapan ve yapmayan öğrencilerin beden eğitimi ve spora iliĢkin tutumlarını saptamak ve karĢılaĢtırmak amacıyla toplam 2630 öğrenci ile yaptıkları araĢtırma sonuçları, spor yapıp-yapmama yönü ile incelendiğinde sporcu öğrencilerin tutum puanlarının spor yapmayanlara göre daha olumlu olduğu yönündedir. Bu bulgular da araĢtırmamızın sonuçlarını destekler niteliktedir.

BaĢka bir çalıĢmada, boĢ zamanlarında her zaman egzersiz veya spor yapan ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersine iliĢkin tutum puanlarının diğer öğrencilerin beden eğitimi dersine iliĢkin tutum puanlarına göre daha yüksek olduğu görülmüĢtür (Güllü 2007).

Görücü (2001)‟nün yapmıĢ olduğu çalıĢmada, aktif olarak spor yapanların önceden bir spor eğitimi aldıkları görülürken, bu oranın halen aktif olarak spor yapmayanlarda daha düĢük olduğu gözlenmiĢtir.

BaĢka bir araĢtırmada lisanslı öğrencilerin lisanssız öğrencilere göre beden eğitimi dersine karĢı olan tutumlarının daha yüksek olduğu görülmüĢtür.(Alparslan 2008).

2. Sporla aktif olarak uğraĢan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olumlu tutum geliĢtirmelerinde ailenin etkisi var mıdır?

Tablo 3. Sporla Aktif Olarak UğraĢan ve UğraĢmayan Lise Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine KarĢı Olan Tutumlarında Ailenin Etkisi

Ailenin destek vermesi Ailenin destek vermemesi

N1 Ortalama Standart sapma N2 Ortalama Standart sapma t sd p- değeri Sporla aktif uğraĢanlar 137 91,06 16,20 7 82,00 8,15 1,6 8 0,081 Sporla aktif uğraĢmayanlar 171 87,18 14,88 65 79,33 17,12 -0,8 93 0,210 *(p<0.05) 0:

H Sporla aktif olarak uğraĢan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında aile desteğinin bir etkisi yoktur.

1:

H Sporla aktif olarak uğraĢan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında aile desteğinin olumlu anlamda bir etkisi vardır.

Burada hem sporla aktif olarak uğraĢan hem de ailesinin desteğini alan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 91,06‟dır. Sporla aktif olarak uğraĢmasına rağmen ailesinin desteğini alamayan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 82,00‟dir. Sporla aktif olarak uğraĢmayan, buna karĢılık spor yapması konusunda ailesinin desteğini alan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 87,18‟dir. Hem sporla aktif olarak uğraĢmayan hem de ailesinin desteğini alamayan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 79,33‟tür. Yukarıdaki geçen sorular için oluĢturulan hipotezlerin kararı için Tablo 3‟te bulunan p-değerine bakılır. p-değerinin, 0.05 olan anlam düzeyinden büyük olduğu görülmektedir. Yani gerek sporla aktif olarak uğraĢan gerekse sporla aktif olarak uğraĢmayan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında ailenin etkisinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu yorumu yapılabilir.

Akandere, BaĢtuğ ve Akdoğan (2009)‟ın erkek maratoncular üzerinde yapmıĢ olduğu çalıĢmada, bu sporcuların sosyal çevre ve ekonomik durumlarının spora yönelmeye etkisi araĢtırılmıĢ, denekleri spora yönelten değiĢkenler sırası ile okuldaki ortam, yerleĢim yeri , arkadaĢ grubu, aile olarak bulunmuĢtur. Bireyi etkileme olasılığı yüksek olarak beklenen aile, spora katılım açısından arka sıralarda gelmekte, bireyin

okul ortamı ve bu sosyal ortamın çocuğun görüĢlerinde daha etkili olduğu belirlenmiĢtir.

Sporun sosyolojik boyutlarının bireylerin geliĢimine, eğitimine ve sosyalleĢmelerine olan etkilerinin araĢtırıldığı bir çalıĢmada, aile teĢviki olmasa dahi öğrencilerin spora olan ilgilenme düzeylerinin yüksek olduğu, sporun bir sosyalleĢme aracı olarak algılanmasının cinsiyete göre farklılık gösterdiği, öğrencilerin sporun sosyalleĢmeye olumlu etkilerinin bilincinde oldukları belirlenmiĢtir (Özdinç, 2005).

Figley'in yaptığı araĢtırmada olumlu ve olumsuz tutumlarla ilgili en çok sözü edilen etkenlerin öğretmen ve öğretim programı olduğu görülmektedir (Figley, 1985).

ġiĢko ve Demirhan (2002)‟nin araĢtırmasında; Tannehil ve Zakrajsek' in bulguları da öğrencilerin, eğlenceli olduğu için beden eğitimi dersini sevdiklerini ve bununla birlikte sosyal ve kültürel farklılıkların da beden eğitimi dersine iliĢkin tutumları etkilediği yönündedir.

3. Sportif etkinlikte bulunan (sporcu) lise öğrencileriyle bulunmayanların Beden Eğitimi dersine karĢı olumlu tutum geliĢtirmelerinde arkadaĢ çevresinin etkisi var mıdır?

Tablo 4. Sporla Aktif Olarak UğraĢan ve UğraĢmayan Lise Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine KarĢı Olan Tutumlarında ArkadaĢlarının Etkisi

ArkadaĢ çevresinden destek verme

ArkadaĢ çevresinden destek vermeme N1 Ortalama Standart sapma N2 Ortalama Standart sapma T sd p- değeri Sporla aktif uğraĢanlar 100 89,20 14,76 1 - - - - - Sporla aktif uğraĢmayanlar 124 90,45 15,77 67 94,17 15,05 -1,20 191 0,114 *(p<0.05) 0:

H Sporla aktif olarak uğraĢmayan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında arkadaĢ desteğinin bir etkisi yoktur.

1:

H Sporla aktif olarak uğraĢmayan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında arkadaĢ desteğinin olumlu anlamda bir etkisi vardır.

Burada hem sporla aktif olarak uğraĢan hem de arkadaĢ çevresinin desteğini alan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 89,20±14,76 ve bu durumda bulunan kiĢi sayısı 100‟dür. Sporla aktif olarak uğraĢan ama arkadaĢ çevresinin desteğini alamayan lise öğrencilerinin sayısı yalnızca bir olduğundan ortalama, standart sapma ve diğer istatistiksel değerleri hesaplanmamıĢtır. Sporla aktif olarak uğraĢmasa da spor yapma konusunda arkadaĢ çevresinin desteğini alan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 90,45‟tir. Hem sporla aktif olarak uğraĢmayan hem de arkadaĢ çevresinin desteğini alamayan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 94,17‟dir. Yukarıdaki geçen sorular için oluĢturulan hipotezlerin kararı için Tablo 4‟te bulunan p-değerine bakılır. p-değeri, 0.05 olan anlam düzeyinden büyük olduğu için H0 yokluk hipotezi reddedilemez.

Ancak sporla aktif olarak uğraĢan ve arkadaĢ çevresinin desteğini alamayan lise öğrencilerinin sayısını yalnızca bir olduğundan, sporla aktif olarak uğraĢan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında arkadaĢ çevresinin bir etkisinin olup olmadığına bakılamaz. Öte yandan gerek sporla aktif olarak uğraĢan gerekse sporla aktif olarak uğraĢmayan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında arkadaĢ çevresinin etkisinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu yorumu yapılabilir.

Öğrenciler arasında spor yapmayanlar da vardır. Spor yapmayan erkeklerin belirgin gerekçeleri arkadaĢ gruplarında spor yapan olmamasıdır. BaĢka bir söylemle, arkadaĢ grubu spora teĢvikte erkek öğrencileri etkileyen önemli bir faktördür. Hatta bu faktör, ailede spor yapan bir ferdin teĢvikinden daha kuvvetlidir. Spor yapmayan kadınların gerekçeleri ise yine ben merkezlidir. Kadınların gerekçesi üĢenmedir ( Özdinç, 2005).

Earl ve Stennett (1987), ikincil okullarda beden eğitimi için öğrenci davranıĢları üzerinde araĢtırma yapmıĢ ve 9.sınıftan 13.sınıfa kadar olan erkek ve kız öğrencilerde, beden eğitimi dersini seçenlerin oldukça azaldığını bulmuĢtur.

ġiĢko ve Demirhan (2002)‟ın araĢtırma bulgularına göre; kız ve erkek öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuĢtur. Bu fark lisede öğrenim gören kız öğrencilerin görüĢlerinden kaynaklanmaktadır. Kız öğrencilerin görüĢ ortalamaları daha düĢüktür. Çünkü olumlu tutumun oluĢması sadece örgün eğitim

sayesinde olmamaktadır. Aile, akran grubu, görsel-iĢitsel araçlar ve benzeri değiĢkenler de tutumun oluĢmasında etkendir.

Sunay ve Saracaloğlu (2003)‟na göre, sporcuların spor yapma yaĢları yükseldikçe spor yapma nedeni olarak, "Maddi geliri arttırmak", "Kolayca bir arkadaĢ grubunun üyesi olmak" ve "Sporcu olarak tanınıp sevilmek" önemli nedenler arasında yer almaktadır.

Sporda temel eğitimin yüksek oranda okulda alınması sonucu normal bir sonuç olarak görülebilir. Çünkü, okul spor takımlarının baĢarısı ve okul içinde sporculara verilen değer; sporcu öğrencilerin taltif edilmesi ve saygınlıkları, spor yapmada çekici bir etki meydana getirdiği söylenebilir. Okul içinde spor takımlarında oynuyor olmanın getirdiği tanınmıĢlık, parmakla gösterilme, öğretmen hoĢgörüsü ve karĢı cins arkadaĢlığının kolaylaĢması gibi unsurlar spora yönelmede etkili olabilmektedir (Görücü, 2001).

Yapılan araĢtırmalar, öğrenciler arasındaki sınıf ve yaĢ farkının da Beden Eğitimi dersine karĢı tutum üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuĢtur. TaĢgın ve Tekin (2009)‟in yapmıĢ olduğu çalıĢmada, 10. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin diğer sınıflarda öğrenim gören öğrencilere göre beden eğitimi dersi hakkındaki tutum ve görüĢlerinin yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıĢtır. Buna göre, orta öğretim kurum- larında öğrenim gören öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine karĢı göstermiĢ oldukları tutum ve görüĢlerin ilköğretimdeki öğrencilere göre yüksek ve olumlu olduğunu görülmektedir. Bu bulgu, Demirhan ve Altay (2001)‟ın ve Hünük (2006)‟nın çalıĢmalarıyla paralellik göstermektedir. Yine, TaĢgın ve Tekin‟in çalıĢmasında, 17 yaĢında olan öğrencilerin 14,15,16 yaĢında olan öğrencilere göre beden eğitimi dersi hakkındaki tutum görüĢlerinin yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıĢtır.

4. Sporcu öğrencilerle aktif spor yapmayan öğrencilerin Beden Eğitimi dersine karĢı olumlu tutum geliĢtirmelerinde öğretmen tarafından verilen desteğin rolü var mıdır?

Tablo 5. Sporla Aktif Olarak UğraĢan ve UğraĢmayan Lise Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine KarĢı Olan Tutumlarında Öğretmenlerinin Etkisi

Öğretmenin destek vermesi Öğretmenin destek vermemesi N1 Ortalama Standart sapma N2 Ortalama Standart sapma T sd p-değeri Sporla aktif uğraĢanlar 71 89,22 14,05 1 - - - - - Sporla aktif uğraĢmayanlar 52 80,44 16,88 59 92,88 14,34 -2,90 110 0,0250* *(p<0.05) 0:

H Sporla aktif olarak uğraĢmayan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında öğretmen desteğinin bir etkisi yoktur.

1:

H Sporla aktif olarak uğraĢmayan lise öğrencilerinin Beden Eğitimi dersine karĢı olan tutumlarında öğretmen desteğinin olumlu anlamda bir etkisi vardır.

Burada hem sporla aktif olarak uğraĢan hem de öğretmen desteğini alan lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama skor değeri 89,22±14,05 ve bu durumda bulunan kiĢi sayısı 71‟dir. Hem sporla aktif olarak uğraĢan hem de öğretmen desteğini alamayan lise öğrencilerinin sayısı yalnızca bir olduğundan ortalama, standart sapma ve diğer istatistiksel değerleri hesaplanmamıĢtır. Sporla aktif olarak uğraĢmayan ama spor yapması konusunda beden eğitimi öğretmeninin desteğini alan lise öğrencilerinin spor ve beden eğitimi dersine iliĢkin görüĢlerine ait ortalama

Benzer Belgeler