• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ OTURUM Açılma Saati: 16.10

BAŞKAN: Başkan Vekili Mehmet SAĞLAM

KÂTİP ÜYELER: Muhammet Bilal MACİT (İstanbul), Tanju ÖZCAN (Bolu)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 45’inci Birleşiminin Üçüncü Oturumunu açıyorum.

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Komisyon? Yerinde.

Hükûmet? Yerinde.

Şimdi, gruplar adına konuşmalardan son konuşmacı, AK PARTİ Grubu adına Ahmet Erdal Feralan, Nevşehir Milletvekili.

Sayın Feralan, buyurun. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET ERDAL FERALAN (Nevşehir) –Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın 5’inci maddesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygılarımla selamlarım.

Sözlerimin başında 2013 yılı bütçesinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Bu vesileyle sözü kendi ilime, memleketim Nevşehir’e getirmek istiyorum. Nevşehirli hemşehrilerimin yaşamakta olduğu problem ve taleplerine ilişkin birkaç hususu gündeme taşımak ve muhtemel yerel medya başlıklarını sizlerle paylaşmak arzusundayım: “Kaplıca bölgemiz Kozaklı ilçemizde 1979 yılında yapımına başlanan, 1986 yılında bitirildiği hâlde hizmete giremediği için harap bir hâle gelen SSK hastanesi bu durumuyla vatandaşımızın vicdanını sızlatıyor.” “Gülşehir ilçesi Tuzköy kasabasında yaşayan vatandaşlarımız evlerinin bulunduğu bölgedeki topraktan kaynaklanan kanser hastalığı nedeniyle bu bölgeden otuz yıldır tahliye edilememeleri yüzünden erken yaşta kanserden ölmeye devam ediyor.” “Yaklaşık trilyonlar harcanarak yapılan Kapadokya Havalimanına uçaklar yerine sadece kuşlar inip kalkıyor.” “Nevşehir üniversitesi kurulması amacıyla imza kampanyası başlatıldı.” “Nevşehir sanayicisinin organize sanayi bölgesi kurulması isteği karşılık bulmuyor.” “Avanos ve Gülşehir kavşaklarında meydana gelen trafik kazaları can almaya devam ediyor.” “Nevşehirli doğal gazdan umudunu kesti.” Ben burada bu kadarıyla yetiniyorum.

Değerli milletvekili arkadaşlarım, biraz önce bahsetmiş olduğum muhtemel, muhayyel yerel medya başlıkları ve dolayısıyla Nevşehirlinin gündemi bugüne ait değil. Bugün Nevşehir böyle bir tabloyu yaşamıyor. Bu fotoğraf AK PARTİ öncesi Nevşehir’i anlatan fotoğraf. Bu fotoğrafa neredeyse üç kuşak yani dede ile torun hep beraber tanık oldu. Bu talepler üç kuşağa mal olan talepler.

Peki, bugünkü durum nedir? Bakalım, AK PARTİ iktidarı sonrası Nevşehir fotoğrafı nasıl? Bir bakalım, Kozaklı ilçemizde hizmete girmeyen SSK Hastanesi ne durumda? Bu hastanemiz 2008 yılında bakım, onarım ve güçlendirme çalışması yapılarak 2010 yılında fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi olarak milletimizin hizmetine sunulmuştur. Kendi alanında ülkemizin sayılı hastaneleri arasında zikredilen bu hastanemiz bugün 2’nci yaşını kutlamaktadır. 120 personeli ve dolu kapasitesiyle üç ay sonrasına gün vermek suretiyle hasta kabulü yapmaktadır.

2002 öncesinde trilyonlar harcanarak yapılan Kapadokya Havalimanı bugün yılda yaklaşık 175.000 yolcuya hitap edebilir hâle gelmiştir. Bu havalimanımız yakın zamanda Aksaray ve Kırşehir vilayetlerimizin her birine 25 kilometre yaklaştırılarak bir bölge havalimanı hâline gelecektir.

Yaşadıkları bölgeden kaynaklanan kanser nedeniyle her gün hayatlarını kaybetmek durumunda kalan Tuzköylü hemşehrilerimiz 37 milyon lira harcanarak kanserli bölge dışına taşınmışlardır.

Nevşehir için âdeta hayal olan doğal gaz… Bugün, 30.000’in üzerinde Nevşehirli doğal gaz kullanmaktadır. Avanos ve Ürgüp ilçelerimizde de doğal gaz altyapı çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir.

Sayın Başbakanımızın Her İle Bir Üniversite Projesi ile 2007 yılında Nevşehir’imiz de üniversitesine kavuşmuştur. Beş yıllık bir sürede, bugün, Nevşehir üniversitesi 10.000’e yakın öğrencisi, 456 akademik personeli, 8 fakülte, 7 meslek yüksekokulu ile hızlı bir şekilde büyümektedir.

2013 yılı bütçemizde üniversitemiz için ayrılan kaynak 59.6 milyon lira.

Buradan, fakülte binalarımızın büyük bir bölümünün yapımını üstlenen hayırsever Nevşehirli hemşehrilerimize bir kez daha teşekkür eder, ahirete irtihal etmiş olanları da rahmetle anarım.

Sayın başkan, değerli milletvekilleri; Nevşehir sanayicisinin özlemle beklediği organize sanayi bölgesi de yine AK PARTİ Hükûmetinin Nevşehir’e bir hediyesidir. Bütün organize sanayi bölgesinde bugün bacalar tütmeye başlamış, iş ve aş üretilir hâle gelmiştir.

Çok sayıda insanımızın hayatını kaybetmesine neden olan, hatta ocaklar söndüren ve o dönem siyaset erbabı tarafından imkânsızlığı dile getirilen Avanos ve Gülşehir köprülü kavşakları iktidarımız döneminde, sadece bir yılda halkımızın hizmetine sunulmuştur.

AK PARTİ öncesi 1 kilometre bile bölünmüş yolu olmayan ilimiz, tüm çevre vilayet bağlantıları ve -bir ilçe hariç- tüm ilçe bağlantıları bölünmüş yol olan bir kara yolu standardına kavuşmuştur.

Burada sizlerle paylaşmış olduğum iki Nevşehir fotoğrafı ülkemizde de karşımıza aynen iki Türkiye fotoğrafı olarak çıkmaktadır. AK PARTİ öncesi ve AK PARTİ ile devam eden süreç.

Bürokratik vesayetten kurtarılan ülke yönetimi, IMF vesayetinden kurtarılan ekonomi yönetimi, faiz kıskacından kurtarılan ülke bütçesi vatandaşımızın ve milletimizin memnuniyeti olarak bize dönmektedir.

İşte, tüm bu nedenlerle, AK PARTİ üç dönem tek başına iktidara gelmekte, Nevşehirli hemşehrilerimiz ise üç dönem 3 milletvekilinin 3’ünü de AK PARTİ'ye vermektedir.

Bu düşüncelerle, ülkemize ve Nevşehir’imize yapılan hizmetler için başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, tüm Hükûmet üyelerimize ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür eder, saygılar sunarım. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Vergiyi veren halka teşekkür etmek lazım, bu kaynakları sağlayan halktır.

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Feralan.

Sayın milletvekilleri, 5’inci madde üzerinde gruplar adına görüşmeler tamamlanmıştır.

Şimdi, şahısları adına Adıyaman Milletvekili Sayın Mehmet Metiner. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Sayın Metiner, buyurun.

Süreniz beş dakika.

MEHMET METİNER (Adıyaman) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Demin, bu kürsüde BDP’li vekillerin Hükûmetimize, partimize yönelik bazı suçlamalarını dinledik. İnsanda az biraz ilke olur, ilkesi olanlar bir şeyi eleştirirken bin kez düşünürler. Siz, PKK’nın şiddetine, terörüne karşı çıkamıyorsanız, devletin şiddetine karşı çıktığınızda, tek yanlı olarak karşı çıktığınızda ilkeli sayılmazsınız.

PKK’nın şiddet tarihinde onlarca Uludere vardır arkadaşlar. PKK’nın şiddet tarihinde onlarca Kürt kanı vardır. PKK bugün bölgede silahlı bir vesayet rejimi kurmak istiyor ve büyük ölçüde bunu başarmış durumdadır.

Kendisinden farklı düşünen her Kürt’ü imha edilmesi gereken bir düşman olarak gören bir örgüt gerçekliğiyle karşı karşıyayız. İl başkanlarımız kaçırılıyor, parti yöneticilerimiz öldürülüyor, silahla tehdit, baskı siyaseti…

Evet, biz, geçmişte devlet adına bu tür siyasal şiddet uygulayan herkesi zihniyet olarak da uygulama olarak da kınıyoruz. Ama eğer ilkeliyseniz, eğer ilkeliyseniz PKK’nın şiddetine de, PKK’nın yarattığı Uluderelere de karşı çıkmak zorundasınız çünkü PKK’nın elinde Kürt kanı var.

Hadi Türk Mehmetler için ağlamıyorsunuz, bari Kürt Mehmetlerin hukukunu savununuz.

Bu kürsüde, Türklük adına ulus inşa edildiğinden söz ettiler. Doğrudur; Türklük adına ulus inşa etmek beraberinde başkaca sorunları getirmiştir, Kürt sorunu da bu sorunlardan biridir ama Kürtlük adına ulus inşa etmek de bir başka düzeyde ırkçılıktır arkadaşlar. Ha Türklük adına ulus inşa etmeye kalkışmışsınız ha Kürtlük adına ulus inşa etmeye kalkışmışsınız. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Arkadaşlar, geçmişte makbul Türk yaratmak adına herkes hizaya sokulmak istendi. Şimdi de makbul Kürt yaratılmak isteniyor. PKK’nın isteklerine uygun düşünmüyorsanız zaten Kürt kabul edilmiyorsunuz.

Diyarbakır Meydanı’nda Hikmet Fidan öldürüldü. Kendi partilerinin eski Genel Başkan Yardımcılığını yapmış bir insan. Bir teki karşı çıkmadı.

Bir Diyarbakır Milletvekilimizin oğlu dershane önünde alçakça bir bomba saldırısı sonucunda öldü ama bugün, o milletvekili arkadaşımız kürsüye çıktığında salonu terk edip gidiyorlar. Bu mu demokrasi anlayışınız? Bu mu özgürlük anlayışınız sizin? (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Sayın Başbakanımızı tekçi zihniyetle suçluyorlar. Bakınız, ben size bazı sloganlar söyleyeceğim:

“Tek devlet” diyen kimdir? Abdullah Öcalan’ın kendisidir. “Tek bayrak” diyen kimdir? Öcalan’ın kendisidir. “Tek resmî dil” diyen kimdir? Öcalan’ın kendisidir. “Tek vatan” diyen kimdir? Öcalan’ın kendisidir. Peki, tekçi zihniyete karşıysanız “ulu önder” olarak kabul ettiğiniz Öcalan’ın bu zihniyetine niye bir gün olsun tek kelimeyle laf etmiyorsunuz? Bu mu sizin demokrasi anlayışınız?

Bu mu sizin özgürlük anlayışınız? (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

İlkeli olmak lazım arkadaşlar. Biz, devletten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız, örgütten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız. Biz, bölgede faili meçhullerle mücadele ederken, o faili meçhullerle adı anılanları yargı kanalıyla Silivri’ye koyarken yargıçlarımız… (CHP sıralarından alkışlar!)

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – Vay vay vay! “Biz Silivri’ye koyarken.” haa! Sonra “yargıçlarımız”

ha! Aferin be, hadi bakalım, aferin sana!

MEHMET METİNER (Devamla) – …Abdullah Öcalan kalkıp diyor ki: “Kürt meselesinde çözüm isteyenler Silivri’ye konuluyor.”

MUSTAFA MOROĞLU (İzmir) – Aferin! “Sizin yargıçlarınız” değil mi? Bunu nasıl kıvıracaksın bakalım! Bunu da kıvır helal olsun sana!

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – Biz de bunu söylüyoruz zaten! “Biz Silivri’ye koyarken.” ha! Siz mi koydunuz? Aferin sana!

MUSTAFA MOROĞLU (İzmir) – Sabahtan beri kıvıra kıvıra bir hâl oldun! Helal olsun sana, aferin sana!

MEHMET METİNER (Devamla) – Abdullah Öcalan bile Ergenekon davasına sahip çıkarken siz kalkıp bugün farklı şeyler söylüyorsunuz arkadaşlar.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – Vay be! Vay be! Hadi çıksın biri bunu kurtarsın şimdi! Hadi çıksın!

MEHMET METİNER (Devamla) - Kürt Baasçılığı, Kürt faşizmine hep birlikte karşı çıkmamız lazım. Ergenekon AK PARTİ Hükûmetinden rahatsızsa bunu anlamak mümkün ama Kürtlük adına birilerinin AK PARTİ’den tıpkı Ergenekoncular gibi rahatsızlık duyması manidardır arkadaşlar.

Biz, bu ülkede Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Laz’ıyla, Çerkez’iyle herkesin hür ve eşit vatandaş olmasını sağlayacak demokratik bir cumhuriyetin mücadelesini verirken karşımıza Kürtlük adına ama tıpkı Ergenekoncuların ağzıyla düşmanlık eden bir grup çıkıyorsa oturup düşünmemiz lazım arkadaşlar. Eğer tekçi zihniyete karşı çıkıyorlarsa, işte Öcalan’ın söyledikleri: “Arkadaşlar, inkâr biterse isyan biter.” diyordu.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET METİNER (Devamla) - Biz inkârı sonlandırdık ama isyan devam ediyor, şiddet devam ediyor. Her türlü şiddete karşı çıkmayanların bu kürsüde sadece devlet şiddetini diline dolamaları ilkesizlikten, samimiyetsizlikten öte bir anlam taşımıyor.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Metiner.

Buyurun Sayın Sakık.

SIRRI SAKIK (Muş) – Hatip zaten benim konuşmama cevap verdi, ben de cevap vereceğim.

BAŞKAN – Buyurun Sayın Sakık.

İki dakika içinde lütfen…

IV.- SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR (Devam)

3.- Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın, Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in şahsına sataş-ması nedeniyle konuşsataş-ması

SIRRI SAKIK (Muş) – Sayın Başkan, çok teşekkür ediyorum.

Aslında cevap vermeye değer değilsin.

MEHMET METİNER (Adıyaman) – Sen hiç değilsin!

SIRRI SAKIK (Devamla) – Sen değilsin ve sen adisin!

MEHMET METİNER (Adıyaman) – Sen adisin!

BAŞKAN – Çok ayıp oluyor beyler.

SIRRI SAKIK (Devamla) – Adi! Şerefsizlik etme öyle!

BAŞKAN – Çok ayıp oluyor, çok ayıp oluyor beyler.

AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (İstanbul) – Sayın Başkan…

SIRRI SAKIK (Devamla) – Lan sen…

BAŞKAN – Beş dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati: 16.24

DÖRDÜNCÜ OTURUM