• Sonuç bulunamadı

Örnek Uygulama Sonuçları

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 32-64)

6. KİRA ve FAİZ YARDIMI

7.1 Örnek Uygulama Sonuçları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Kastamonu ilinde yetkilendirilen kurumlar; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye ve İl Özel İdaresidir. Yapı maliklerinin başvurusu üzerine risk tespiti yapmak üzere yetkilendirilen kuruluşlar; Kastamonu Yapı Denetim Ltd. Şti., Kastamonu Birlik Yapı Denetim Ltd. Şti., Dizayn Plan Proje Mim. Müh. İnş.

Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti., Ankabe Yapı Denetim Ltd. Şti. ve Kastamonu İlkim Yapı Denetim Ltd. Şti. olarak tespit edilmiştir.

Kastamonu İli özelinde 6306 sayılı Kanun kapsamında toplam 450 adet yapı için riskli yapı tespiti yapılmıştır9. 6306 Sayılı Kanun’un uygulamaya girdiği 31.05.2012 tarihinden bu güne kadar Kastamonu ilinde Bakanlıkça belirlenmiş “Rezerv Yapı Alanı” ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılmış “Riskli Alan” bulunmamaktadır.

Çalışmalar hep yapı maliklerinin bireysel başvuru üzerine “Riskli Yapı” şeklinde olmuştur. Başvuruların ve yapılan tespitlerin geneline bakıldığında tek yapı yada 2-3 yapıdan oluşan yapı maliklerinin yapılan bireysel başvuruların değerlendirilmesi sonucu riskli yapı tespiti yapılmıştır.Bu güne kadar yapılmış riskli yapı tespit çalışmalarının bir tanesi başlangıcından yani yapı malikinin bireysel başvurusundan, yıkım aşaması ve yeni yapının yapım aşamasına kadar olan süreç resmi evraklar ve örneklerle açıklanacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının risk tespit çalışmalarını yürütebilmeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirttiği kriterlere sahip olup, lisans belgelerini almaları zorunludur. Yapı maliklerinin başvurusu üzerine riskli yapı tespit çalışmalarını yapmak üzere Bakanlıkça lisanslandırılmış kuruluşlara ait lisans belgesi (Şekil 7.1).

9 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Riskli Yapı 1. Dairesi Başkanlığının Türkiye Geneli ve Kastamonu İlindeki 6306 Sayılı Kanun Uygulamalarına Yönelik İstatistiki Veriler, (BMER Başvuru, Tarih:10.05.2017, Sayı:1700669635).

24

Şekil 7.1 Risk tespiti yapmaya yetkili kuruluşa verilen lisans belgesi

Kanun kapsamında uygulamalardan faydalanmak isteyen yapı malik ya da maliklerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşa, sahibi bulunduğu yapının risk tespitinin yapılması için başvuru dilekçesi (Şekil 7.2). Riskli bina tespitinin ilk aşaması olup, yapı malik ya da maliklerinin lisanslı kuruluşa başvurması gerekli görülmektedir.

25

Şekil 7.2 Risk tespiti yapmaya yetkili kuruluşa yapılan başvuru dilekçesi

Riskli yapı tespiti uydu görüntüsündeki kırmızı ile çevrili ‘A’ harfi ile gösterilmiş yapı için yapılmıştır. Halbuki en azından bu çalışma sarı renk ile çevrili ‘B’ harfi ile gösterilmiş alandaki tüm binaları kapsamış olsaydı, kadastro adasının tamamını kapsayacak ve imar planında da emsal değer artışından faydalanılabilecektir. Böylece daha çok konut elde etmenin yanı sıra teknik donanımlara sahip, fiziksel ve görsel özellikler bakımından çevreyle uyumlu ve en önemlisi de insanların can ve mal korkusu olamadan yaşamlarını sürdürebilecekleri yaşam alanı elde edilmiş olacaktır (Şekil 7.3).

26

Şekil 7.3 Örnek uygulamadaki risk tespiti yapılacak binanın uydu görüntüsü

Risk tespiti yapılacak bina teknik ve görsel özelliklerden yoksun, olası bir doğal afet meydana geldiğinde can ve mal kaybına yol açabilecek durumdadır. Yapı etrafındaki diğer binalarda aynı fiziksel ve görsel özellikte olmasına rağmen, kanunda riskli yapı tespiti için ilgilisinin ya da yasal temsilcisinin başvurma şartı arandığından ve diğer binaların ilgililerince de herhangi bir başvuru yapılmadığından çalışma sadece bu yapıya yönelik yapılmıştır (Çizelge 7.4).

A

B

27

Şekil 7.4 Örnek uygulamadaki risk tespiti yapılacak binanın ön cephe görünümü

Yapı malikinin başvurusu üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslandırılmış kuruluş tarafından risk tespiti yapılacak binadan (Şekil 7.5) te gösterildiği şekilde kritik kat karot numunesi, (Şekil 7.6) da gösterildiği şekilde kritik kat röntgen numunesi ve (Şekil 7.7) de gösterildiği şekilde de kritik kat sıyırma numunesi alınarak laboratuvarda analizleri yapılır ve analiz neticesinde binanın risk tespit raporu hazırlanır.

Şekil 7.5 Örnek uygulamadaki binadan kritik kat karot numunesi alımı

28

Şekil 7.6 Örnek uygulamadaki binadan kritik kat röntgen numunesi alımı

Şekil 7.7 Örnek uygulamadaki binadan kritik kat sıyırma numunesi alımı

29

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilmiş kurum ve kuruluş tarafından, riskli yapıların tespit edilmesine ilişkin esaslara göre yapı üzerinde yapılan inceleme ve analizler neticesinde riskli bina tespit raporu inceleme formu düzenlenerek yetkili kuruma gönderilmesi gerekmektedir (Şekil 7.8).

Şekil 7.8 Lisanslı kuruluşça düzenlenen riskli bina tespit raporu

30

Risk tespiti yapılan yapıya ait lisanslı kuruluşça hazırlanmış tüm evraklar üst yazı ekinde sunularak yetkili kuruma gönderilir (Şekil 7.9).

Şekil 7.9 Lisanslı kuruluşça hazırlanan risk raporu inceleme sonucu

31

Lisanslı kuruluş tarafından, deprem risk raporu ve yapılan çalışmaya ait dokümanların ilgili kuruma gönderilmesi ile ilgili kurum tarafından başvuru ve hazırlanan rapor incelenir. İnceleme neticesinde kanun ve yönetmeliklerde belirtilen kıstaslara aykırı bir durum yok ise Tapu Müdürlüğünden taşınmaz üzerine riskli yapı belirtmesi yapılması istenmektedir (Şekil 7.10).

Şekil 7.10 İlgili kurumca hazırlanan riskli yapı belirtmesi talep yazısı

32

İlgili kurumun talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından belirtme yapılacak taşınmaz üzerine “6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıdır” belirtmesi yapılarak (Şekil 3.1), taşınmaz malik/maliklerine 7201 sayılı Tebligat Kanunu’na göre bildirimde bulunulur (Şekil 7.11).

Şekil 7.11 Tapu Müdürlüğünce riskli yapı maliklerine yapılan duyuru

33

Tapu Müdürlüğü tarafından riskli yapı malik/maliklerine bildirimde bulunulmasını müteakiben, ilgilisine tebligat ulaşan ve ulaşmayanların listesi yapılır ve durum hakkında ilgili kuruma bilgi verilir (Şekil 7.12).

Şekil 7.12 Tapu Müdürlüğünce ilgili kuruma tebligat sonuçlarının bildirilmesi

34

İlgililerine verilen süre içerisinde riskli yapılarının yıkım talebinde bulunmamaları veya kat maliklerinin hisseleri nispetinde 2/3 çoğunluk ile anlaşma sağlayamamaları durumunda, öncelik hissedarlarda olmak üzere anlaşmaya yanaşmayan malikin hissesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilecek rayiç değerden az olmamak üzere satışa çıkartılır (Şekil 7.13).

Şekil 7.13 İlgili kurum tarafından yapılan açık arttırma usulü ile ihale bildirimi

35

Tapu Müdürlüğünden ilgililerine tebligatın ulaşmasını müteakip, yapı maliklerinin riskli yapı belirtmesine bir itirazı yok ise ilgili kuruma itirazlarının olmadığını ve taşınmazlarını yıkmak istediklerini belirten bir dilekçe ile başvurmaları gerekli görülmektedir (Şekil 7.14).

Şekil 7.14 Riskli yapı maliklerinin yıkım talepleri

36

Riskli yapı faaliyetlerini takip ve yürütmekle yetkili kurumun ilgili Belediye Başkanlığından, belirtme yapılan riskli yapının yıkım aşamasının takibi istenmesi gerekli olacaktır (Şekil 7.15).

Şekil 7.15 İlgili kurumun riskli yapı yıkım kararı

37

Belediye Başkanlığı tarafından risk tespiti yapılan yapının yıkım aşamaları takip edilir ve yıkım neticesinde yanan ve yıkılan yapılar ruhsatı düzenlenerek riskli yapı maliklerine verilir (Şekil 7.16).

Şekil 7.16 İlgili Belediye Başkanlığınca düzenlenen yanan ve yıkılan yapılar ruhsatı

38 8. SONUÇ ve ÖNERİLER

Kentsel yerleşimlerde afet riskinin azaltılması amaçlı kentsel dönüşüm projelerinde uygulanacak temel ve özel düzenleme olarak 6306 Sayılı Kanun kapsamında dönüşüm projelerini geliştirilmesi ve hızlı dönüşüm çalışmalarının yapılmasının yasal altyapısı tesis edilmiştir. 6306 sayılı Kanun’un ortaya çıkmasını sağlayan, özellikle 1999 yılında İzmit, Sakarya ve Düzce’de gerçekleşen depremlerinin yıkıcı etkisi olmuştur. 2011 yılındaki Van Depremi söz konusu yasal düzenlemenin yapılması sürecini hızlandırmış ve 2011 yılına kadar olan dönem boyunca yapılan çalışmaların yetersizliği de dikkate alınarak özel ve farklı bir kanun ihtiyacının giderilmesi için 2012 tarihinde 6306 Sayılı Kanun yürürlüğe konulmuştur.

Kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 Sayılı Kanun ile İstanbul, İzmir ve Ankara gibi devamlı göç alan büyük şehirlerde sosyal, hukuksal, ekonomik ve siyasal sebeplerle büyük boyutlara ulaşan çarpık kentleşmenin önlenmesi, yapılaşmanın düzenli, planlı ve doğal afetlere karşı dayanaklı bir hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Nitekim 6306 Sayılı Kanun’un 1.maddesi ile düzenlemenin amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek olarak tespit edilmiştir. Kanun koyucu bir yandan can ve mal güvenliği üzerindeki riskleri ortandan kaldırmayı hedeflerken diğer yandan da (gecikmiş veya geciktirilmiş) planlı ve düzenli şehircilik yapısına ulaşmayı hedeflemektedir.

Gerek zemin yapısı sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanda ve gerekse üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanda sadece riskli yapılar bulunmaz. Bu alanlarda zemin yapısına rağmen afetlerden etkilenmeyecek sağlamlıkta yapılar olabilir. Ya da üzerindeki yapılaşma genel olarak afete dayanıksız olmakla beraber burada afete dayanıklı olarak yapılmış sağlam binalarda olabilir. 6306 Sayılı Kanun’da risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bununla birlikte ülkemizde birçok binanın mühendislik hizmeti almadan yapıldığı, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığı, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı

39

düşünülürse, konutunda güven ve huzur içinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacağı düşünülmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 Sayılı Kanun kapsamında, riskli yapı tespiti yapmak üzere bugüne kadar ülke genelinde 1.048 adet kurum ve kuruluş lisanslandırılmış, yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde 2017 verilerine göre Türkiye genelinde 145.873 adet riskli yapı tespiti ve Kastamonu ili özelinde de toplam 450 adet yapı için riskli yapı tespiti yapılmıştır. Türkiye genelinde yapı maliklerince yapılacak olan riskli yapı tespitine itirazları inceleyip değerlendirmek üzere 18 adet teknik heyet kurulmuştur10. Bugüne kadar kentsel dönüşüm faaliyetlerine yönelik çıkarılan kanunların amacına uygun şekilde kullanılabilmesi için, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin bireysel bazlı başvurular ve tek parsel üzerinde bulunan yapıdan ziyade, daha geniş kitlelere hitap edebilecek ve bir kadastro adası üzerindeki bütün parselleri kapsayacak şekilde birlikte yapılması;

deprem gibi doğal afetlere dayanıklı ve çevre ile uyumlu yaşam alanları üretebilmemize imkan sağlayacaktır.

Türkiye’nin 2023 kentsel vizyonuna paralel olarak, modern ve güvenli şehirler oluşturulurken, mevcut olanları da kentsel dönüşüm projeleri ile yenilenmelidir.

İnsanların güven ve huzur içinde yaşadığı, çevre ile uyumlu, depreme ve afet risklerine karşı güvenli, planlama standartlarına uygun kentsel dönüşüm ile yenilenmiş modern kentler oluşturulmalıdır. Bu yolla kentlerin sağlıksız büyümesi ile tarım, orman ve mera arazilerinin tahrip edilmesi önlenmek ve diğer taraftan da deprem risklerine karşı güvenli kentlerin oluşumunun sağlanması mümkün olacaktır. Kentsel dönüşüm projeleri ile depreme dayanıksız yapılaşmanın önüne geçilerek, olası deprem gibi doğal afetler sonucu oluşan maddi ve manevi kayıplar önlenirken, yeni istihdam alanları ile inşaat sektörünün canlanmasına katkı ve ülke ekonomisine olası zararın asgari düzeye çekilmesi mümkün olacaktır.

10 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Riskli Yapı 1. Dairesi Başkanlığının Türkiye Geneli ve Kastamonu İlindeki 6306 Sayılı Kanun Uygulamalarına Yönelik İstatistiki Veriler, (BMER Başvuru, Tarih:

10.05.2017, Sayı:1700669635).

40

6306 Sayılı Kanun kapsamında yapılan riskli yapı tespit çalışmalarının, bireysel başvuruların yapılmasından itibaren tüm aşamalarının (ilgililerine yapılan tebligatlar, tebligatların takibi, sonucun ilgili kuruma bildirilmesi, söz konusu taşınmazın tapu kütüğüne yapılan belirtmeler gibi işlemler) Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirdiği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Belediyeler gibi kurumların yanı sıra ayrıca Tapu Müdürlükleri tarafından da takip edilmesi ve işlemlerinin yapılması, söz konusu Tapu Müdürlüklerinde ayrıca işlem yoğunluğuna ve zaman kaybına neden olmaktadır. Riskli yapıya ait taşınmazın ait olduğu tapu sicilini direkt olarak ilgilendiren konuların (riskli yapı belirtmesinin yapılması, kat irtifakı/kat mülkiyeti terkini, kat irtifakı/kat mülkiyeti tesisi, satış, ipotek gibi işlemler) sadece Tapu Müdürlüklerince yapılması ve diğer hususların ise ilgili kurumlarca takip edilmesi ve işlemlerinin yapılması yoluyla Tapu Müdürlükleri üzerine yüklenmiş ilave iş yoğunluğunun azaltılabilmesi mümkündür.

İnceleme sonuçlarına göre 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı tespiti için yapılan başvurular ve riskli yapı tespiti çalışmalarının incelenmesi neticesinde, yasal düzenlemelerin uygulanabilirliğini artırmak için söz konusu tespit çalışmalarının maliklerin müracaatına gerek duyulmaksızın doğrudan yetkili kamu otoritesi kanalıyla yapılması ve bu işlemlerde bir veya iki gibi az sayıda taşınmazdan oluşan parsel yerine yapı adasının tamamının ele alınması zorunlu görülmektedir. Uluslararası düzeyde bir değerleme, proje geliştirme ve uygulama ile çalışma yönetimi yapabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Belediyeler ve ilgili diğer kurumların gerek kendi bünyelerinde çalıştırmak suretiyle, gerekse hizmet alımı yoluyla gayrimenkul geliştirme ve yönetimi alanında lisans ve lisansüstü eğitim yapmış uzmanları istihdam etmeleri, başarılı proje geliştirme ve uygulama için yararlı olacaktır. Riskli yapı tespitinden sonra ada düzeyinde taşınmaz değerleme, arsa payı dağıtımı, proje geliştirme ve değerleme ile şerefiye uygulamaları gibi konularda gayrimenkul geliştirme ve yönetimi uzmanlarının görev ve yetkili kılınması zorunlu olacaktır.

41 KAYNAKLAR

Anonim, 2016a. Web Sitesi:http://www.akskentseldonusum.com/kentsel-donusum-haber002.html Erişim Tarihi: 09.07.2016.

Anonim, 2016b. Web Sitesi:http://www.akskentseldonusum.com/kentsel-donusum-sss.html Erişim Tarihi: 09.07.2016.

Anonim, 2016c. Web Sitesi:http://www.csb.gov.tr/gm/altyapi/riskli_yapi_sureci.html Erişim Tarihi: 28.06.2016.

Anonim, 2016d. Web Sitesi:http://www.basaryalti.av.tr/makaleoku.aspx?id=85 Erişim Tarihi: 27.12.2016.

Anonim, 2016e. Web Sitesi:http://www.yalinhukuk.com/tum-makaleler/33-kentsel- doenueuem-muelkiyet-snrlamas-ahis-ek-1-muelkiyet-hakk-ihlali-avrupa-insan-haklar-soezlemesi-muelkiyet-hakk Erişim Tarihi: 27.12.2016.

Anonim, 2016f. Web Sitesi:http://www.egemenoglu.av.tr/F/Root/Pdf/Afet_Riski_

Altindaki_Alanların_Dönüştürülmesi_Hakkındaki_Kanun’a_Kısa_Bir_Bakış.P DF Erişim Tarihi: 10.11.2016.

Anonim, 2016g. Web Sitesi:http://www.csb.gov.tr/gm/altyapi/index.php?Sayfa=sayfa&

Tur= webmenu&Id=8198 Erişim Tarihi: 28.11.2016.

Anonim, 2017a. Web Sitesi:http://www.csb.gov.tr/db/altyapi/editordosya/kira%20 yardimi.pdf Erişim Tarihi: 09.05.2017.

Anonim, 2017b. Web Sitesi:http://www.csb.gov.tr/db/altyapi/editordosya/faiz%20 destegi(1).pdf Erişim Tarihi: 09.05.2017.

Aydın, F. 2013. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi, Esenler İlçesi Örneği, Bahçeşehir Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Baydur, C. M. 2013. Kentsel Dönüşüm Kanun’u ve Yeniden İmar Süreci Üzerine Düşünceler, Finans, Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi, 575: 7-17.

Demirkol, S. ve Bereket, B.Z. 2013. Kentsel Dönüşümün, 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Hak ve Özgürlükler Açısından Ele Alınması, TBB Dergisi, Sayı:108:23-74.

Dükkancı, U. 2013. Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Sürecinin Gelişimi ve Günümüzdeki Yasal-Yönetsel Boyutunun İrdelenmesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Öngören, G. ve Çolak, N.İ. 2013. Kentsel Dönüşüm Hukuku Kentsel Dönüşüm Rehberi, Tor Ofset, İstanbul.

Sağlam, S. 2006. Türkiye’de İç Göç Olgusu ve Kentleşme, Dergipark.gov.tr. Sayı:33-44.

42

Saka, M. 2017. Tekirdağ İli ve Çevre İlçelerinde 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a Göre Riskli Yapı Tespitinde Karşılaşılan Uygulama Problemlerinin Vaka Tabanlı İncelenmesi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Dönem Projesi, Ankara.

Saraç, M. 2014. Kentsel Dönüşüm ve Gelişimi, Sosyal Boyutu, Kentsel Dönüşümden Doğan Hukuki Sorunlar, Çankaya Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Uzun, N. 2006.Yeni Yasal Düzenlemeler ve Kentsel Dönüşüme Etkileri, TMMOB.

Şehir Plancıları Odası Yayını, Kentsel Planlama Sayısı, Sayı:6:49-52.

Uğur, L.O., Aliefendioğlu, Y. ve Saka, M. 2016. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'a Göre Riskli Yapı Tespitinde Karşılaşılan Uygulama Problemlerinin Vaka Tabanlı İncelenmesi: Tekirdağ İli Örneği, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, Sayı:4:354-375.

Yasin, M. ve Şahin, C. 2013. Kentsel Dönüşüm Hukuku. İstanbul Üniversitesi S.S.ONAR İdare Hukuku ve İlimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, 1, İstanbul.

43 EKLER

EK 1 ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ GENEL

MÜDÜRLÜĞÜNÜN “KİRA YARDIMI BAŞVURULARI” KONULU GENELGESİ VE EKLERİ.

EK 2 ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ GENEL

MÜDÜRLÜĞÜNÜN “FAİZ DESTEĞİ” NE YÖNELİK TALİMATI.

EK 3 TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAPU DAİRESİ BAŞKANLIĞININ 2013/8 SAYILI “AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ” KONULU GENELGESİ.

44

EK 1 Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kira yardımı başvuruları konulu genelgesi ve ekleri (1/5)

45

EK 1 Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kira yardımı başvuruları konulu genelgesi ve ekleri (2 /5)

46

EK 1 Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kira yardımı başvuruları konulu genelgesi ve ekleri (3/5)

47

EK 1 Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kira yardımı başvuruları konulu genelgesi ve ekleri (4/5)

48

EK 1 Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kira yardımı başvuruları konulu genelgesi ve ekleri (5/5)

49

EK 2 Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün faiz desteğine yönelik talimatı (1/2)

50

EK 2 Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün faiz desteğine yönelik talimatı (2/2)

51

EK 3 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının 2013/8 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konulu genelgesi (1/4)

52

EK 3 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının 2013/8 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konulu genelgesi (2/4)

53

EK 3 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının 2013/8 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konulu genelgesi (3/4)

54

EK 3 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının 2013/8 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konulu genelgesi (4/4)

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 32-64)

Benzer Belgeler