• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ ve ÖNERİLER

5.2. Öneriler

yapılmaktadır. Hayvancılık üretim faaliyetinde ise mevcut durumda 0.75 ünite süt sığırı ve 17.15 ünite koyun vardır.

Plânlı işletme organizasyonunda işletme ortalamasında işletme arazisinin suluda % 22’sinde buğday, % 33’ünde mısır, % 25’inde ş.pancarı ve % 20’sinde yonca üretimi plâna gelmiştir. Kuruda ise buğday % 50, arpa % 12, kimyon % 5 ve fiğ % 33 oranlarında plâna gelmiştir. Hayvancılık üretim faaliyetinde ise ahır ve ağıl kapasitelerinin % 50’si plana gelmesi istenerek, plânlamaya dahil edilmiştir.

İşletmelerin ahır ve ağıl kapasitelerinin tam olarak yararlanmalarının piyasa şartları ve bakım-beslemede ortaya çıkabilecek etkenler göz önüne alınarak bu şekilde karar verilmiştir. Plânlama sonucu optimal işletme organizasyonunda süt sığırı 4.72 ünite ile ve koyunculuk üretim faaliyeti ise 23.12 ünite ile plana gelmiştir. Hayvancılıkta yem ihtiyacını karşılamak için 20.57 ton saman yapma ve 8.25 ton kuru ot satın alma plânda yer almıştır.

Yeter geliri verebilecek asgari işletme büyüklüğü, araştırma alanı için 134.38 dekar olarak tespit edilmiştir.Bu arazinin % 8’i sulu, % 92’si kuru arazidir. Sulu arazinin % 22’sinde buğday, % 33’ünde mısır, % 25’inde şeker pancarı ve % 20’sinde yonca üretim faaliyeti plana gelmiştir. Kuru arazinin ise % 50’sinde buğday, % 12’sinde arpa,

% 5’inde kimyon ve % 33’ünde fiğ planda yer almaktadır. Hayvancılık üretim faaliyetinde ise ahır ve ağıl kapasiteleri % 50 oranında plânda yer alarak süt sığırı 4.72 ünite ve koyun 23.12 ünite ile plâna gelmiştir. Saman yapma planda 11.56 ton ve kuru ot satın alma ise 15.76 ton ile plâna gelmiştir.

Tarım ürünleri fiyatının arz-talep ile ilgili olması ve arz elastikiyetinin kısa dönemde çok düşük olması nedeniyle, arz miktarına göre ürün fiyatı da düşük veya yüksek olmaktadır. İşletme planlaması çalışmaları belirli bir döneme ait verim ve fiyat değerleri dikkate alınarak yürütülmektedir. Bu nedenle söz konusu üretim faaliyetine ait başarı ölçüsü olan ve üretim faaliyetinin optimum planda yer almasında önemli olan brüt kâr, çok yüksek veya çok düşük olabilmektedir. Bu durum fiyatın düşük olduğu yıllarda bazı tarımsal ürünleri optimum plâna almazken, fiyatın yüksek olduğu yıllarda kendisine ayrılan kaynaklar oranında planda yer almaktadır.

Yapılan bu araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, incelenen işletmelerin gelişimi ve uzun süre daha verimli çalışabilmeleri, üretim kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirerek ve ileri teknoloji düzeyinden yararlanarak yörede tarımsal yapının iyileştirilmesi ve böylece işletmelerin gelir seviyelerinin yükseltilebilmesi için aşağıdaki öneriler getirilmiştir ;

1. Bölgede işletme arazilerinin ülke ortalamasına göre çok parçalı ve dağınık bir yapıda olmamasına rağmen üretim faktörlerinden daha etkin ve verimli yararlanabilmek için arazi bölünmelerinin önüne gerekli yasal düzenlemeler yapılarak geçilmeli hatta arazi toplulaştırması yapılarak işletmeler kendine yeter büyüklüğe getirilmelidir.

2. Araştırma bölgesinde sulama imkânları yetersizdir. Kuru tarımın hâkim olduğu bölgede sulama imkânları artırılarak ürün deseni ve buna bağlı olarak üretici gelirleri artırılabilir.

3.Yörede eğitime önem verilerek özellikle ilköğretim sonrası mesleki eğitimi geliştirilmelidir. Tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de eğitilmiş ve gerekli bilgi ile donatılmış işletmeciler yeni teknikleri ve işletmecilik esaslarını rahatça uygulayabilir.

4. Mevcut şartlarda üreticiler, alternatif ürünlere yönelme ve elde edecekleri ürünleri pazarlama konusunda fazla bilgili değildirler. Tarım teşkilatlarının mevcut imkanları en verimli kullanımı için çiftçilere daha fazla yardımcı olmaları çok önemlidir.

5. Bölgede geçerli olan hububat-nadas ekim nöbetine alternatif ürünler sokulmalı ve çiftçiler yönlendirilmelidir. Tarla ürünleri üretiminin yanı sıra sulanan alanların artırılması ile bahçe bitkileri üretimi de yaygınlaştırılmalıdır.

6. Bölgede kuru tarım egemendir. Hava şartlarının olumsuz olması özellikle de kuraklık, büyük ürün kayıplarına sebep olmaktadır. Ürün sigorta sisteminin geliştirilerek yaygınlaştırması ve teşvik edilmesi büyük önem arz etmektedir.

7. Üretici-sanayici arasında işbirliği geliştirilerek sözleşmeli çiftçilik, organik tarım gibi konular sürekli gündeme getirilmeli, üretici birlikleri, kooperatiflerin oluşturulmalı ve çiftçiler güç birliğine giderek bunun getirdiği avantajlardan yararlanmalıdır.

8. Ortakçılık ve kiracılık sistemleri geleneksel olmaktan çıkarılıp sağlam yasal temele dayandırılmalıdır.

9. Hayvancılık geliştirilmeli işletmelerin besi ve süt sığırcılığı konularında eğitimi sağlanarak uygun kredi ve faiz oranları ile teşvik edilerek hayvancılığa üretimde daha fazla yer verilmelidir. Böylece işletmelerin işgücünü yıl içerisinde düzenli kullanmaları ve yeterli bir gelire ulaşarak işletme faaliyetlerini daha rahat devam ettirmelerine olanak sağlanabilir.

10. İşletmelerde hayvancılığa daha fazla yer verilebilmesi için öncelikle ülkemiz hayvancılığının da en önemli problemlerinden olan yem açığının karşılanması ve işletmelerde üretiminin sağlanması gerekir. Hayvancılığın geliştirilmesi ve plânlama sonucu plâna gelen süt sığırı ve koyunların kuru ot ihtiyacının karşılanması için yem bitkilerinin üretimi teşvik edilmelidir.

11. Mevcut ahır ve ağıl kapasitelerinden optimal şekilde yararlanamadıkları görülen işletmelerde damızlık temini, ucuz kredi,veteriner hizmetleri, vb. imkanlar artırılarak hayvancılık özendirilmelidir.

12. Çiftçilik artık geleneksel olmaktan çıkarılmalı; üreticiler eğitim yolu ile yeniliklere açık, devamlı yeni arayışlar içinde olan ve kendini geliştiren, işletmesini daha ileriye götürme gayreti taşıyan, yeni teknolojileri uygulayan, yeni ürünler ve pazarlama ilkelerini benimsemiş üreticiler durumuna getirilmelidir.

13.Üreticiler teşkilatlanarak üretim girdilerinin temininde ve elde edilen ürünlerin pazarlanmasında toplu alım-satım imkanlarından yararlanmalıdır.

14. İşletmeler, buğday-nadas veya buğday-buğday gibi geleneksel ekim nöbetini terk ederek, özellikle baklagil bitkilerini ekim nöbetine dahil etmelidirler. Yöre üreticileri ekim nöbeti, sulama teknikleri, girdi kullanımı gibi konularda eğitilmelidir.

15. Üreticilere işletme plânlaması hakkında bilgiler verilerek, kaynakların daha kârlı ve verimli alanlarda kullanımı için yol gösterilmelidir. Böylece işletmelerin sahip oldukları kaynaklarından uzun yıllar sağlıklı ve etkin bir şekilde yararlanabilmeleri, işletmelerin varlığını korumaları ve devam ettirmeleri sağlanabilir.

16. Planlama sonucu bulunan optimal işletme büyüklüklerinin ve optimal işletme organizasyonlarının uygulamaya aktarılması ve çiftçilerin kendisini ilgilendiren tarımsal gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmaları iyi bir yayım eğitim programı çerçevesinde mümkündür. İlgili kurumların koordineli bir çalışma içinde olması çok yararlı olacaktır.

17. Dünya hızla küçülmekte, her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de rekabet artmaktadır. Avrupa Birliğine girmek için uğraştığımız bugün bu rekabette yer almak için tarımda öncelikle Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikalarına uygun olarak yapısal reformlar hızla uygulanmalı ve işletmeler kendine yetmenin ötesinde üretim yapar hale getirilmelidir. Sektörün rekabet edebilmesi için Dünyada uygulanan desteklerin aynısı ülkemizde de yapılmalıdır.

18. Kırsal kesimde en önemli sorun olarak karşımıza çıkan, üretimde verim düşüklüğü ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan gelir yetersizliği kısa zamanda çözümlenmelidir.

Kırsal nüfusun bulunduğu yerde istihdamının sağlanması ülkemiz için önemli bir

konudur. Özellikle gelir yetersizliği sonucu kente göçün artması ve bu göçün düzenli olarak yapılamaması, kentlerde altından kalkılamaz sorunları da beraberinde getirmektedir. Kontrolsüz hızlı göçün ortaya çıkaracağı sorunların aşılması bakımından verimlilik tarım sektöründe daha da önem kazanmıştır. Bitkisel üretimde verimliliği kısa zamanda artırmak pek mümkün gözükmemektedir. Özellikle işgücünün değerlendirilmesi bakımından öncelikle hayvancılık faaliyetlerini geliştirmek ve önündeki engelleri kaldırmak çok önemlidir.

KAYNAKLAR

Açıl, A.F. 1977.Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler, A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 665, 2.

Baskı, Ankara.

Açıl, A.F . 1973. Tarım Bakanlığı Planlama,Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü,1973, Ankara

Açıl, A.F. 1980. Tarım Ekonomisi.A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, ayın No: 721, Ankara.

Açıl, A.F ve Demirci, R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. A.Ü Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No : 880. Ankara.

Akay, M. 1996. Tokat İli Niksar Ovası Tarım İşletmelerinin yapısal Analizi İşletme Sonuçlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi ve Doğrusal Programlama Yöntemiyle Planlanması Üzerine Bir Araştırma. Gazi Osman Paşa Üniv. Fen Bilimleri Ens. Doktora Tezi, Tokat.

Aksoyak, Ş. 1995. Konya İlinde Yerli Irk ve Kültür + Melez Süt Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması. S.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış), Konya.

Aksöz, İ. 1971.Linear Programlama Metodunun Nebraskada Bir Bölgeye Tatbiki.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:110, Erzurum.

Aksöz, İ. 1972. Zirai Ekonomiye Giriş ( Zirai İşletmecilik- Genel Kısmı ) A.Ü.

Yayınları No: 252/c, Ziraat Fakültesi yayınları No: 15, Ders Kitapları Serisi No:

10, Erzurum.

Altun, A.1990.Ankara İli Kazan İlçesi Tarım İşletmelerinde Optimal İşletme Organizasyonları ve Yeter Gelirli İşletme Büyüklüğü. KHGM, Toprak ve Gübre Arş. Enst. Müd. Genel Yayın No: 171, Ankara.

Anonymous, 1983. T.C. Resmi Gazete, 18 Ekim 1983, Sayı 1895, Ankara.

Anonymous, 1985. T.C. Resmi Gazete, 1 Aralık 1984, Sayı 18592, Ankara.

Anonymous, 1994. 1991 Genel Tarım sayımı, Tarımsal işletmeler Araştırma Sonuçları, DİE Yayın No:1691, Ankara.

Anonymous, 2003a. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı,Konya Tarım Master planı. Mart, 2003.

Anonymous, 2003b. 2000 Genel Nüfus Sayımı. Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri.T.C. Başbakanlık D.İ.E. Yayın No: 2727,Ankara.

Anonymous, 2003c. Tarımsal Yapı (Üretim,Fiyat,Değer).T.C.Başbakanlık D.İ.E. Yayın No: 2758, Ankara.

Anonymous, 2003d. Türkiye istatistik Yıllığı.T.C.Başbakanlık D.İ.E. Yayın No: 2779, Ankara.

Anonymous, 2003e. Karınca Kooperatif Postası.Yıl:68,Sayı:802,Ekim 2003,Ankara.

Anonymous, 2004a. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı BİM Kayıtları, (Yayınlanmamış), Ankara.

Anonymous, 2004b. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Konya İl Müdürlüğü Dosyaları (Yayınlanmamış),Konya.

Anonymous, 2004c. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Sarayönü İlçe Müdürlüğü Dosyaları (Yayınlanmamış)

Anonymous, 2004d. T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Kayıtları (Yayınlanmamış), Ankara.

Aras, A. 1956. Güneydoğu Anadolu’da Arazi Mülkiyeti ve İşletme Şekilleri. A.Ü Ziraat fakültesi yayınları, Yayın No: 400, Ankara.

Aras, A. 1959. Ziraatta Envanter Kıymet Taktiri ve Amortisman Metotları. Ankara.

Aras, A. 1988. Tarım Muhasebesi, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 486, Ege Üniv. Basımevi, Bornova-İzmir.

Arıkan, R. 1971. Kayseri İlinde Hayvan Besiciliğinin Ekonomik yapısı. Doktora tezi.

A.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bülbül, M. 1979a. Bafra İlçesi Tütün İşletmelerinin Ekonomik Yapısı Yatırım ve Cari Harcamaların Dağılımı ve Bunların Gelir Üzerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:710, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:416, Ankara.

Bülbül, M. 1979b. Ordu İli Fındık İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Yeter Gelirli İşletme Genişliğinin Saptanması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1978, Ankara.

Cinemre, H.A. 1990. Şanlıurfa (Akçakale ) Tarımsal Üretim Planlanması. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi ), Ankara.

Çelik,Y. 2000. Şanlıurfa İli Harran Ovasında Arazi Toplulaştırması Yapılmış Alanlarda Sulu Tarım Yapan ve Yapmayan Tarım İşletmelerinin Optimum Üretim

Planlarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.

Çetin, B. 1988. Tekirdağ İli Merkez İlçesinde Ayçiçeği Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Doğrusal Programlama Metodu İle Planlanması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ( Yayınlanmamış Doktora Tezi ) Ankara.

Dellal, İ. 2000. Antalya İlinde Kıl Keçisi Yetiştiriciliğine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Planlanması. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Demirci, R. 1978.Kırşehir Merkez İlçesi Hububat İşletmelerinde Optimal İşletme Organizasyonları ve Yeter gelirli İşletme Büyüklüklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma (Doçentlik Tezi), Ankara.

Demirci, R ve Özçelik, A. 1987. Orta Anadolu Tarım İşletmelerinde Müşterek Makine Kullanma Şekillerinin Ekonomik Açıdan Araştırılması ve Uygun Modelin Tespiti. Doğa Tarım ve Ormancılık 11.2, Ankara.

Dinçer, H. 1976.Tarım İşletmelerinde Makin Kullanma Masrafları, Türkiye Zirai Donatım Kurumu, Mesleki Yayınları, Ankara.

Erkan, O.,Orhan,M.E., Budak,F., Şengül,H.,Karlı, B ve Hartoka,İ. 1989. Aşağı Mardin-Ceylanpınar Ovalarındaki Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve İleriye Dönük Planlaması. Türkiye Bilimsel Teknik ve Araştırma Kurumu Tarım ve Ormancılık Araştırma Grubu Proje No: TOAG-613, Adana.

Erkuş, A. 1976. Tavşanlı İlçesi şeker Pancarı Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Doğrusal Programlama Metodu İle Planlanması. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yayınları, Yayın No: 3, Ankara.

Erkuş, A. 1977.Tarım Ekonomisinin Bazı Teorik Esasları ve Bunların Tarım İşletmelerinde Uygulanması. TZDK Mesleki Yayınları,Ankara.

Erkuş, A. 1979. Ankara İli Yenimahalle İlçesinde Kontrollü Kredi Uygulaması Yapılan Tarım İşletmelerinin Planlanması Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:709, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:415, Ankara Erkuş, A ve Demirci, R. 1985. Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. A.Ü Ziraat Fakültesi

Yayınları, Yayın No: 709, Ankara.

Erkuş, A., Kıral,T., Eraktan, S ve Erden, F. 1986. Tarımsal İşletme Organizasyonu, Güneydoğu Andolu Projesi Tarımsal Kalkınma Simpozyumu. A.Ü Ziraat Fakültesi Basımevi.

Erkuş, A.,Özçelik, A.,Gürdoğan,T ve Turan, A. 1990. Siyah Alaca Sığırlarının Besisinde Optimal besi Süresinin Tespiti. Çiftçi ve Köy Dünyası, Cilt No: 67, Sayı:72-73, Ankara.

Erkuş, A., Bülbülm., Kıral,T.,Açıla.F ve Demirci, R.1995. Tarım Ekonomisi. Ankara Üniversitesi Ziraat fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, No: 5, Ankara.

Erkuş, A ve Demirci, R.1996.Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. (Genişletilmiş ve gözden geçirilmiş II. Baskı) A.Ü Ziraat Fak. Yayınları, Yayın No: 1435, Ders Kitabı : 417, Ankara.

Fidan, H. 1996. Kütahya Merkez İlçede Bünyesinde Pazara Yönelik Süt Sığırcılığına Yer Vere Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Planlanması. A.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi

(Yayınlanmamış),Ankara.

Gough, H.C. 1975. Energy Allowances and Feeding Systems For Ruminants, Firs Published, Ministry of Agriculturae, Fisheries and Food, Londnon.

Gündoğmuş, E. 2000.Tarım İşletmelerinin Avrupa Birliği Sistemine Göre

Sınıflandırılması: Konya İli ihtisaslaşmış tahıl İşletmeleri Örneği. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yayınları,Ankara.

Güneş,T ve Arıkan,R. 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği. A.Ü Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 1049.

Heady,E.O and Candler,W. 1963. Linear Programming Methods, Iowa State University Pres, Ames,Iowa.

İnan, İ.H. 1977.Eskişehir Alpu Ovası Tarım İşletmelerinde Yeter Gelirli İşletme

Büyüklüğü ve Organizasyonunun Linear (Doğrusal) Programlama Yöntemi İle Saptanması.

İnan, İ.H. 1994.Tarım Ekonomisi. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.

Karagölge, C. 1973. Arazi Tasarruf Şekillerine Göre Erzurum İlindeki Tarım

İşletmelerinin Ekonometrik Analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Yayın No:

74, Erzurum.

Karagölge, C. 1996.Tarımsal İşletmecilik, Tarım İşletmelerinin Analiz ve Planlanması.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 326, Ders Kitapları Serisi No: 74, Erzurum.

Kılıç, O. 1997. Samsun İli Çarşamba ve Terme İlçelerinin Ova köylerinde Fındık Üretimine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Fındığa Alternatif Üretim Planlarının Araştırılması. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.

Kıral, T. 1993.Ankara İlinde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Besi Bölge Şefliği Tarafından Desteklenen Sığır Besiciliği İşletmelerinin Ekonomik Analizi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1289, Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler:715, Ankara.

Kıral,T. 1987. Ankara İli Çubuk İlçesi Tarım İşletmelerinde Başlıca Üretim Faaliyetleri İçin Fiziki Üretim Girdileri Kullanım Seviyelerinin Tespiti Üzerine Bir

Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1001, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:543, Ankara.

Kıral,T. 1995. Tarım Muhasebesi 1 (Basılmamış Ders Notları). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarım Ekonomisi Bölümü, Ankara.

Kıral,T.1995. Konya’nın Tarımsal Yapısı ve Kalkınmadaki Rolü. Konya İlinin Ekonomik Kalkınması, İktisadi Araştırmalar Vakfı, İstanbul.

Kıral,T.Özçelika.,Fidan,H.,Yılmaz,D.,1996. Ankara Tarım İşletmelerinde Tiftik Üretiminin Ekonomik Analizi. THK Basımevi, Ankara.

Kıral,T. 1997. Maliyet Muhasebesi Ders Notları, Ankara.

Kıral,T., Kasnakoglu, H., Tatlıdil, F.F., Fidan, H ve Gündoğmuş,E. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodoloji ve Veri Tabanı Rehberi.TEAE;

Ankara.

Kızıloğlu, S. 1987. Oltu İlçesi Tarım İşletmelerinde münavebe işletme Faaliyeti İlişkileri ve En Kârlı Üretim planının belirlenmesi. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Erzurum.

Koral, A.İ ve Altun, A. 1998. Türkiye’de Üretilen Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri ve Maliyetleri Rehberi. T.C. Başbakanlık KHGM,APK Daire Başkanlığı,Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müd. Yayın No: 104, Ankara.

Köylü, K ve Açıl, A.F. 1971. Zirai Ekonomi ve İşletmecilik Dersleri, Ankara.

Mülayim, Z.G. 1985. Tarımsal Kıymet Taktiri. A.Ü Ziraat fakültesi Yayınları, yayın No: 935, Ankara.

Özçelik, A. 1985.Tarım İşletmelerinde Teknik Gelişmenin Optimal İşletme

Organizasyonlarına Etkisinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Doktora Tezi (Yayınlanmamış), Ankara.

Özçelik, A. 1988. Linear Programlama Metodu İle Hesaplanan Optimal İşletme Organizasyonlarının Risk Değerlemesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1034, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:552, Ankara.

Özçelik,A.1995. Erzincan İli Merkez İlçesi Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Tarımsal Yatırımları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Ankara.

Öztürk, A. 1987. Yöneylem Araştırması. Uludağ Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 3-040-0113, Bursa.

Taşdemir, N. 1996. Konya İli Altınekin İlçesi Tarım işletmelerinin Ekonomik Analizi, Optimal İşletme Organizasyonları ve Yeter Gelirli İşletme Büyüklüğü. T.C Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müd. Konya Arş. Ens. Müd. Yayınları Genel Yayın No:177 Konya.

Tatlıdil, F.F. 1987. Nazilli İlçesinde Bünyesinde Pamuk Üretimine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Optimal İşletme Organizasyonlarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Anka Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış), Ankara.

Tatlıdil, F.F. 1992. Konya İli Sulu ve Kuru Koşulardaki Tarım İşletmelerinde İşgücü, Döner Sermaye ve Traktör Güçlerine Göre Optimal İşletme Büyüklüğünün Tespiti. A.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi (Yayınlanmamış) , Ankara.

Toker, H. 1978. En Son Değişiklikleriyle Amortisman Nispetleri. Olgaç Yayınevi, Ankara.

Topuz, A. 1999. Çankırı İli Tarım İşletmelerinde Optimal Üretim Planlarına Göre İşletme Sermaye İhtiyaçlarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü ( Yayınlanmamış Doktora Tezi ), Ankara.

Tulunay,Y. 1991.Matematik Programlama ve İşletme Uygulamaları. İstanbul

Üniversitesi İşletme Fak. Yayın No : 244, 3. Baskı, Renk İş Matbaası, İstanbul.

Velioğlu, H. 1999. Ankara İli Beypazarı İlçesinde Havuç Üretimi ve Pazarlaması . A.Ü.

Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.

Wınston,W.L. 1991. Introductıon to Mathematical Programming Applications and Alporithms. Pws-Kent Publishing Company, Boston.

Yamane,T. 1967. Elemantary Sampling Theory. Printice Hall Inc, Englewood Cliffs, N.T.

Zincirlioğlu, M. 1986. Süt İneklerinin Beslenmesi ve Rasyon Hazırlama İlkeleri. Yem Sanayi T.A.Ş. Teknoloji ve Hayvan Besleme Semineri ( 4 ), Eğitim Yayınları No: 7, Diyarbakır.

E K L E R

Ek 1. İncelenen işletmelerde bitkisel ve hayvansal üretime ait GSÜD, değişen masraflar ve brüt kâr durumu

Ek 2. İşletmelerde üretim faaliyetlerinin üretim dönemlerine göre işgücü istekleri (da/saat ve ünite/saat)

Ek 3. İncelenen 1-100 dekar işletme büyüklük grubu için matriks Tablosu

Ek 4. İncelenen 101-250 dekar işletme büyüklük grubu için matriks tablosu

Ek 5. İncelenen 250-+ dekar işletme büyüklük grubu için matriks tablosu

Ek 6. İncelenen işletmelerde işletmeler ortalaması için matriks tablosu

Ek 7. İncelenen işletmelerde işletmeler ortalaması için yeter geliri verecek matriks tablosu

Ek 1. İncelenen işletmelerde bitkisel ve hayvansal üretime ait gsüd, değişen masraflar ve brüt kâr durumu (TL/da ve TL/ ünite)

ÜRÜNLER 1. GRUP 2. GRUP 3. GRUP İŞL. ORT

GSÜD 60 489 355 61 288 000 62 690 613 61 417 398 DEĞ.MAS 16 911 000 16 540 000 15 851 321 16 495 481 BUĞDAY (S)

BRÜT KÂR 43 578 355 44 748 000 46 839 292 44 921 917 GSÜD 35 534 000 36 245 000 36 023 000 35 960 566 DEĞ.MAS 8 489 000 7 907 000 7 272 325 7 918 261 BUĞDAY (K)

BRÜT KÂR 27 045 000 28 338 000 28 750 675 28 042 305 GSÜD 45 500 000 45 500 000 45 500 000 45 500 000 DEĞ.MAS 15 500 000 15 500 000 15 500 000 15 500 000 ARPA (S)

BRÜT KÂR 30 000 000 30 000 000 30 000 000 30 000 000 GSÜD 27 170 000 27 820 000 27 040 000 27 300 000 DEĞ.MAS 7 341 000 7 561 000 6 775 000 7 009 000 ARPA (K)

BRÜT KÂR 19 829 000 20 259 000 20 265 000 20 291 000 GSÜD 13 125 000 14 250 000 13 250 000 13 750 000 DEĞ.MAS 6 316 000 6 400 000 6 150 000 6 207 000 ÇAVDAR (K)

BRÜT KÂR 6 809 000 7 850 000 7 100 000 7 543 000 GSÜD 19 000 000 19 000 000 19 000 000 19 000 000 DEĞ.MAS 7 270 000 6 963 000 6 500 000 6 963 000 YULAF (K)

BRÜT KÂR 11 730 000 12 037 000 12 500 000 12 037 000 GSÜD 56 160 000 54 080 000 59 280 000 56 160 000 DEĞ.MAS 37 550 000 38 750 000 34 550 000 37 550 000 NOHUT (K)

BRÜT KÂR 18 610 000 15 330 000 24 730 000 18 610 000 GSÜD 30 000 000 30 000 000 30 000 000 30 000 000 DEĞ.MAS 16 000 000 16 000 000 16 000 000 16 000 000 MERCİMEK (K)

BRÜT KÂR 14 000 000 14 000 000 14 000 000 14 000 000 GSÜD 85 000 000 85 000 000 85 000 000 85 000 000 DEĞ.MAS 45 000 000 45 000 000 45 000 000 45 000 000 KİMYON (K)

BRÜT KÂR 40 000 000 40 000 000 40 000 000 40 000 000 GSÜD 92 250 000 92 500 000 92 500 000 92 500 000 DEĞ.MAS 40 050 000 40 050 000 40 050 000 40 050 000 MISIR (S)

BRÜT KÂR 52 200 000 52 200 000 52 200 000 52 200 000 GSÜD 37 000 000 37 000 000 37 000 000 37 000 000 DEĞ.MAS 12 000 000 12 000 000 12 000 000 12 000 000 AYÇİÇEĞİ (S)

BRÜT KÂR 25 000 000 25 000 000 25 000 000 25 000 000 GSÜD 202 847 000 205 662 000 221 137 168 206 295 000 DEĞ.MAS 102 490 000 91 251 000 102 503 187 94 257 000 Ş.PANCARI (S)

BRÜT KÂR 100 357 000 114 411 000 118 633 981 112 038 000 GSÜD 33 500 000 33 500 000 33 500 000 33 500 000 DEĞ.MAS 11 000 000 11 000 000 11 000 000 11 000 000 FİĞ (K)

BRÜT KÂR 22 500 000 22 500 000 22 500 000 22 500 000 GSÜD

DEĞ.MAS -25 000 000 -25 000 000 -25 000 000 -25 000 000 YONCA (S)

BRÜT KÂR

GSÜD 1 072 387 857 734 346 500 890 192 160 915 696 275 DEĞ.MAS 856 494 166 532 863 925 641 345 724 695 530 078 S.SIĞIRI

BRÜT KÂR 215 893 691 201 482 575 248 846 436 220 166 197 GSÜD 37 868 056 45 782 876 31 167 272 40 098 258 DEĞ.MAS 25 653 583 36 360 836 22 891 338 30 551 038 KOYUN

BRÜT KÂR 12 214 473 9 422 040 8 275 934 9 547 220

Ek 2. İncelenen işletmelerde üretim faaliyetlerinin üretim dönemlerine göre işgücü

istekleri (dekar/saat ve ünite/saat ) ( Tatlıdil 1992,Erkuş ve Demirci 1996,Koral ve Altun 1998)

DÖNEMLER ÜRÜNLER

I. II. III.

BUĞDAY (S) 3.31 0.39 0.99

BUĞDAY (K) 0.42 0.42 0.66

ARPA (S) 3.30 0.38 0.67

ARPA (K) 0.27 0.32 0.40

ÇAVDAR (K) 0.25 0.30 0.35

YULAF (K) 0.27 0.32 0.40

NOHUT (K) 0.59 8.04 2.08

MERCİMEK (K) 1.06 7.47 1.30

KİMYON (K) 0.21 6.60 0.47

MISIR (S) 2.16 39.71 12.52

AYÇİÇEĞİ (S) 0.37 9.95 2.80

Ş.PANCARI (S) 29.14 28.02 40.16

FİĞ (K) 0.61 5.81 0.35

YONCA (S) 10.82 32.46 10.82

S.SIĞIRI 59.68 72.25 71.44

KOYUN 5.24 6.89 6.59

SAMAN YAPMA 7.60

NADAS 0.28

Ek. 3 1-100 Dekar İşletme Büyüklük Grubu İçin Matriks (000 TL) B (s) A (s) M (s) ŞP (s) Ayç

(s) Yon

(s)

B (k) A (k) Ç (k) Yul (k)

Kim (k)

Noh (k)

Fig (k)

Mer (k)

Nad İnek Koyun S.Yap .

S.S.A K.Ot.A İg1 İg2 İg3 Sın X1 X2 X3 X4 X5 X6 X7 X8 X9 X10 X11 X12 X13 X14 X15 X16 X17 X18 X19 X20 X21 X22 X23 X24 A.Fonk. TL 43578 30000 52200 100357 25000 -25000 27045 19829 6809 11730 40000 18610 22500 14000 -3000 215893 12214 -8000 -15000 -20000 -500 -500 -500

İşl.Arazi Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤75,62 Kuru Arazi. Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤70.38 Sulu Arazi Da 1 1 1 1 1 1 ≤5,24

Nadas Da 1 =19,93

Bugday (s) % 50

0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Arpa (s) %

50 -0.50 0.50 -0.50 -0.50 -0..50 -0.50 ≤0 Mısır (s) %

33

-0.33 -0.33 0.67 -0.33 -0.33 -0.33 ≤0 T.Hub (s) %

75 0.25 0.25 0.25 -0.75 -0.75 -0.75 ≤0

Ş.Pancarı (s)

% 25

-0.25 -0.25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 ≤0

Ayçiçeği (s) %

40 -0.40 -0.40 -0.40 -0.40 0.60 -0.40 ≤0

T.En.Bit.

(s)

% 33

-0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 -0.33 ≤0

Yonca (s) %

20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 ≤0

Bug (k) %

50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Arp (k) %

25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 ≤0 Çav (k) %

15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 Yul (k) %

15

-0.15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 T. Hub. (k) %

67 0.33 0.33 0.33 0.33 -0.67 -0.67 -0.67 -0.67 ≤0 Kim (k) % 5 -0.05 -0.05 -0.05 -0.05 0.95 -0.05 -0.05 -0.05 ≤0 Noh (k) %

20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 -0.20 -0.20 ≤0 Fig (k) %

33

-0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 ≤0 Mer (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 ≤0 T. Bak. (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 0.67 ≤0 1. I.G. Saat 3.31 3.30 2.16 29.14 0.37 10.82 0.42 0.27 0.25 0.27 0.21 0.59 0.61 1.06 0.28 59.68 5.24 -1 ≤926.28 2. İ.G. Saat 0.39 0.38 39.71 28.02 9.95 32.46 0.42 0.32 0.30 0.32 6.60 8.04 5.81 7.47 72.25 6.89 7.60 -1 ≤1821.78 3. İ.G. Saat 0.99 0.67 12.52 40.16 2.80 10.82 0.66 0.40 0.35 0.40 0.47 2.08 0.35 1.30 71.44 6.59 -1 ≤1284.84 Saman Kg -200 -180 -150 -120 -90 -75 -90 -120 -100 1000 ≤0 K.Ot Min ND -389 207 -311 ≤0 T.Yem ND -389 1221.78 86.06 -175 -175 -311 ≤0

Ahır Y. m2 9.01 ≤75.15

Ağıl Y. m2 1.49 ≤46.10

Ek. 4 101-250 Dekar İşletme Büyüklük Grubu İçin Matriks (000TL) B (s) A (s) M (s) ŞP (s) Ayç

(s) Yon

(s) B (k) A (k) Ç (k) Yul (k) Kim

(k) Noh (k) Fig

(k) Mer

(k) Nad İnek Koyun S.Yap

. S.S.A K.Ot.A. İg1 İg2 İg3 Sın X1 X2 X3 X4 X5 X6 X7 X8 X9 X10 X11 X12 X13 X14 X15 X16 X17 X18 X19 X20 X21 X22 X23 X24 A.Fonk. TL 44748 30000 52200 114411 25000 -25000 28338 20259 7850 12037 40000 15330 22500 14000 -3000 201482 9422 -8000 -15000 -20000 -500 -500 -500

İşl.Arazisi Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤181.26 Kuru Arazi Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤176.63 Sulu Arazi Da 1 1 1 1 1 1 ≤4.63

Nadas Da 1 =49.80

Buğday (s) %

50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Arpa (s) %

50 -0.50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Mısır (s) %

33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 -0.33 -0.33 ≤0 T.Hub.A. (s) %

75

0.25 0.25 0.25 -0.75 -0.75 -0.75 ≤0

Ş.Pancarı (s) %

25 -0.25 -0.25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 ≤0

Ayçiçeği (s) % 40

-0.40 -0.40 -0.40 -0.40 0.60 -0.40 ≤0

T.End.B.A (s) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 -0.33 ≤0

Yonca (s) % 20

-0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 ≤0

Buğday (k) %

50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Arpa (k) %

25

-0.25 0.75 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 ≤0 Çav (k) %

15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 Yulaf (k) %

15 -0.15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 T.Hub.Ar.

(k) %

67 0.33 0.33 0.33 0.33 -0.67 -0.67 -0.67 -0.67 ≤0 Kimyon (k) % 5 -0.05 -0.05 -0.05 -0.05 0.95 -0.05 -0.05 -0.05 ≤0 Nohut (k) %

20

-0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 -0.20 -0.20 ≤0 Fiğ (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 ≤0 Mercimek

(k)

% 33

-0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 ≤0 T.Bak.A. (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 0.67 ≤0 1. İ.G. Saat 3.31 3.30 2.16 29.14 0.37 10.82 0.42 0.27 0.25 0.27 0.21 0.59 0.61 1.06 0.28 59.68 5.24 -1 ≤1010.60 2. İ.G. Saat 0.39 0.38 39.71 28.02 9.95 32.46 0.42 0.32 0.30 0.32 6.60 8.04 5.81 7.47 72.25 6.89 7.60 -1 ≤1612.98 3. İ.G. Saat 0.99 0.67 12.52 40.16 2.80 10.82 0.66 0.40 0.35 0.40 0.47 2.08 0.35 1.30 71.44 6.59 -1 ≤1401.80 Saman Kg -200 -180 -150 -120 -90 -75 -90 -120 -100 1000 ≤0 K.Ot Min ND -389 207 -311 ≤0 T.Yem ND -389 1221.78 86.06 -175 -175 -311 ≤0

Ahır Y. m2 9.01 ≤84

Ağıl Y. m2 1.49 ≤72.50

Ek. 5 251-+ Dekar İşletme Büyüklük Grubu İçin Matriks (000 TL) B (s) A (s) M (s) ŞP (s) Ayç

(s) Yon

(s) B (k) A (k) Ç (k) Yul (k) Kim

(k) Noh (k) Fiğ

(k) Mer

(k) Nad İnek Koyun. S.Yap

. S.S.A K.Ot.

A İg1 İg2 İg3 Sın X1 X2 X3 X4 X5 X6 X7 X8 X9 X10 X11 X12 X13 X14 X15 X16 X17 X18 X19 X20 X21 X22 X23 X24 A.Fonk. TL 46839 30000 52200 118633 25000 -25000 28750 20265 7100 12500 40000 24730 22500 14000 -3000 248846 8275 -8000 -15000 -20000 -500 -500 -500

İşl.Arazisi. Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤529.32 Kuru Arazi Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤466.96 Sulu Arazi Da 1 1 1 1 1 1 ≤62.36

Nadas Da 1 =157.04

Buğday (s) %

50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Arpa (s) %

50

-0.50 0.50 -0.50 -0..50 -0.50 -0.50 ≤0 Mısır (s) %

33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 -0.33 -0.33 ≤0 T.Hub.A.

(s) %

75 0.25 0.25 0.25 -0.75 -0.75 -0.75 ≤0

Ş.Pancarı (s) %

25 -0.25 -0.25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 ≤0

Ayçiçeği (s) %

40 -0.40 -0.40 -0.40 -0.40 0.60 -0.40 ≤0

T.End B (s) % 33

-0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 -0.33 ≤0

Yonca (s) %

20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 ≤0

Buğday (k) % 50

0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Arpa (k) %

25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 ≤0 Çav (k) %

15

-0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 Yulaf (k) %

15 -0.15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 T.Hub.A

(k)

% 67

0.33 0.33 0.33 0.33 -0.67 -0.67 -0.67 -0.67 ≤0 Kimyon (k) % 5 -0.05 -0.05 -0.05 -0.05 0.95 -0.05 -0.05 -0.05 ≤0 Nohut (k) %

20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 -0.20 -0.20 ≤0 Fiğ (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 ≤0 Merc. (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 ≤0 T.Bak.A.

(k)

% 33

-0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 0.67 ≤0 1. İ.G. Saat 3.31 3.30 2.16 29.14 0.37 10.82 0.42 0.27 0.25 0.27 0.21 0.59 0.61 1.06 0.28 59.68 5.24 -1 ≤1511.56 2. İ.G. Saat 0.39 0.38 39.71 28.02 9.95 32.46 0.42 0.32 0.30 0.32 6.60 8.04 5.81 7.47 72.25 6.89 7.60 -1 ≤2357.70 3. İ.G. Saat 0.99 0.67 12.52 40.16 2.80 10.82 0.66 0.40 0.35 0.40 0.47 2.08 0.35 1.30 71.44 6.59 -1 ≤2096.68 Saman Kg -200 -180 -150 -120 -90 -75 -90 -120 -100 1000 ≤0 K.Ot Min ND -389 207 -311 ≤0 T.Yem ND -389 1221.78 86.06 -175 -175 -311 ≤0

Ahır Y. m2 9.01 ≤98.50

Ağıl Y. m2 1.49 ≤90

Ek. 6 İşletmeler Ortalaması için Matriks (000 TL)

B (s) A (s) M (s) ŞP (s) Ayç (s) Yon

(s) B (k) A (k) Ç (k) Yulaf (k) Kim

(k) Nohut (k) Fiğ

(k) Mer

(k) Nad. İnek Koyun. S.Yap

. S.S.A K.Ot.A İg1 İg2 İg3 Sın X1 X2 X3 X4 X5 X6 X7 X8 X9 X10 X11 X12 X13 X14 X15 X16 X17 X18 X19 X20 X21 X22 X23 X24 A.Fonk. TL 44921

5 30000 52200 112038 25000 -25000 28042 20290 7542 12036 40000 18610 22500 14000 -3000 220166 9547 -8000 -15000 -20000 -500 -500 -500 İşl.Arazisi Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤242.54 Kuru Arazi Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ≤222.03 Sulu Arazi Da 1 1 1 1 1 1 ≤20.51

Nadas Da 1 =69.52

Buğday (s) % 50

0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0

Arpa (s) %

50 -0.50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0

Mısır (s) % 33

-0.33 -0.33 0.67 -0.33 -0.33 -0.33 ≤0

T.Hub.A.

(s) %

75 0.25 0.25 0.25 -0.75 -0.75 -0.75 ≤0

Ş.Pancarı (s) %

25 -0.25 -0.25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 ≤0

Ayçiçeği (s) %

40 -0.40 -0.40 -0.40 -0.40 0.60 -0.40 ≤0

T.End.B.

(s) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 -0.33 ≤0

Yonca (s) % 20

-0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 ≤0

Buğday (k) %

50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0 Arpa (k) %

25

-0.25 0.75 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 ≤0 Çav (k) %

15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 Yulaf (k) %

15

-0.15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0 T.Hub.A

(k) %

67 0.33 0.33 0.33 0.33 -0.67 -0.67 -0.67 -0.67 ≤0 Kimyon (k) % 5 -0.05 -0.05 -0.05 -0.05 0.95 -0.05 -0.05 -0.05 ≤0 Nohut (k) %

20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 -0.20 -0.20 ≤0 Fiğ (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 ≤0 Mer. (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 ≤0 T.Bak.A (k) %

33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 0.67 ≤0 1. İ.G. Saat 3.31 3.30 2.16 29.14 0.37 10.82 0.42 0.27 0.25 0.27 0.21 0.59 0.61 1.06 0.28 59.68 5.24 -1 ≤1119.72 2. İ.G. Saat 0.39 0.38 39.71 28.02 9.95 32.46 0.42 0.32 0.30 0.32 6.60 8.04 5.81 7.47 72.25 6.89 7.60 -1 ≤1884.42 3. İ.G. Saat 0.99 0.67 12.52 40.16 2.80 10.82 0.66 0.40 0.35 0.40 0.47 2.08 0.35 1.30 71.44 6.59 -1 ≤1553.16 Saman Kg -200 -180 -150 -120 -90 -75 -90 -120 -100 1000 ≤0 K.Ot Min ND -389 207 -311 ≤0 T.Yem ND -389 1221.78 86.06 -175 -175 -311 ≤0

Ahır Y. m2 9.01 ≤85.15

Ağıl Y. m2 1.49 ≤68.93

Ek. 7 Yeter Gelirli İşletme Büyüklüğü İçin Matriks (000 TL)

B (s) A (s) M (s) ŞP (s) Ayç (s) Yon (s) B (k) Arpa (k) Ç (k) Yul (k) Kim (k) Noh. (k) Fiğ (k) Mer (k) Nad İnek Koyun S.Yap. S.S.A K.Ot.A İg1 İg2 İg3 Arazi Sın X1 X2 X3 X4 X5 X6 X7 X8 X9 X10 X11 X12 X13 X14 X15 X16 X17 X18 X19 X20 X21 X22 X23 X24 X25

A.FonkMin 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 99999

Yeter Gelir TL 44921 30000 52200 112038 25000 -25000 28042 20291 7543 12037 40000 18610 22500 14000 -3000 220166 9547 -8000 -15000 -20000 -500 -500 -500 0 3.505.081

İşl.Arazi Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 -1 ≤o

Kuru Arazi. Da 1 1 1 1 1 1 1 1 1 -0.92 ≤0

Sulu Arazi Da 1 1 1 1 1 1 -0.08 ≤0

Nadas Da 1 -0.28 =69.52

Buğday (s) % 50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0

Arpa (s) % 50 -0.50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0

Mısır (s) % 33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 -0.33 -0.33 ≤0

T..Hub (s) % 75 0.25 0.25 0.25 -0.75 -0.75 -0.75 ≤0

Ş.Pancarı (s) % 25 -0.25 -0.25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 ≤0

Ayçiçeği (s) % 40 -0.40 -0.40 -0.40 -0.40 0.60 -0.40 ≤0

T.En.Bit. (s) % 33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 -0.33 ≤0

Yonca (s) % 20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 ≤0

Buğday (k) % 50 0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 -0.50 ≤0

Arpa (k) % 25 -0.25 0.75 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 -0.25 ≤0

Çavdar (k) % 15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0

Yulaf (k) % 15 -0.15 -0.15 -0.15 0.85 -0.15 -0.15 -0.15 -0.15 ≤0

T. Hub.. (k) % 67 0.33 0.33 0.33 0.33 -0.67 -0.67 -0.67 -0.67 ≤0

Kim (k) % 5 -0.05 -0.05 -0.05 -0.05 0.95 -0.05 -0.05 -0.05 ≤0

Nohut (k) % 20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 -0.20 0.80 -0.20 -0.20 ≤0

Fiğ (k) % 33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 -0.33 ≤0

Mer (k) % 33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 ≤0

T. Bak. (k) % 33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 -0.33 0.67 0.67 0.67 ≤0

1. I.G. Saat 3.31 3.30 2.16 29.14 0.37 10.82 0.42 0.27 0.25 0.27 0.21 0.59 0.61 1.06 0.28 59.68 5.24 -1 ≤1119.72 2. İ.G. Saat 0.39 0.38 39.71 28.02 9.95 32.46 0.42 0.32 0.30 0.32 6.60 8.04 5.81 7.47 72.25 6.89 7.60 -1 ≤1884.42 3. İ.G. Saat 0.99 0.67 12.52 40.16 2.80 10.82 0.66 0.40 0.35 0.40 0.47 2.08 0.35 1.30 71.44 6.59 -1 ≤1553.16

Saman Kg -200 -180 -150 -120 -90 -75 -90 -120 -100 1000 ≤0

K.Ot Min ND -389 207 -311 ≤0

T.Yem (ND) ND -389 1221.78 86.06 -175 -175 -311 ≤0

Ahır Y. m2 9.01 ≤85.15

Ağıl Y. m2 1.49 ≤68.93

Benzer Belgeler