• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

6.2. Öneriler

Bu başlık altında araştırmanın bulguları çerçevesinde ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerini uygulayacak olan uygulayıcılara ve benzer konularda araştırma yapmayı düşünen araştırmacılara aşağıdaki öneriler sunulabilir:

6.2.1. Milli Eğitim Bakanlığına Olan Öneriler

1. Öğretmenlerin lisans eğitiminde aldıkları ölçme ve değerlendirme dersi ile ilgili aldıkları eğitimin kendilerine katkısı tam olmamakla beraber orta derecede olduğunu belirtmeleri ölçme ve değerlendirme dersinin lisans eğitiminde daha önemli hale gelmesi gerektiğini göstermektedir.

2. T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi ile ilgili ölçme ve değerlendirme konusu ile ilgili hizmet içi eğitim alan öğretmenlerden aldıkları hizmet içi eğitimin kendilerine katkısının olmadığını dile getirmeleri öğretmenlerimize verilecek olan hizmet içi eğitimin üzerinde durulmasının gerekliliğini bizlere göstermiştir. Çünkü ölçme ve değerlendirme konusunda hala yaşanmakta olan bazı sıkıntıların çözümü ancak bu şekilde olacaktır.

3. Alternatif ölçme ve değerlendirme yöntem-tekniklerini bilme ve kullanma sıklığı durumlarında eğitim fakültesi mezunu olan öğretmenlerin lehine beklenen sonucun çıkmadığı görülmektedir. Bu nedenle eğitim fakültelerinin programlarında yer alan ölçme ve değerlendirme derslerinde, alternatif ölçme ve değerlendirme yöntem-teknikleri konusuna daha fazla ağırlık verilmelidir.

4. T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi öğretmenlerinin orta öğretim programlarındaki ölçme ve değerlendirme konusunda sınav türü bakımından yazılı yoklamaları daha fazla tercih ettikleri tespit edilmiştir. Çoktan seçmeli sınavları yazılı yoklamalardan sonra tercih ettikleri görülmüştür. T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi öğretmenlerinin OSS sınavını da göz önüne alarak çoktan seçmeli sınavları kullanmalarının teşvik edilmeleri gerekmektedir. Çoktan seçmeli sınav yazımı hususunda öğretmenlerin eğitilmeleri sağlanabilir.

5. Okullara ölçme ve değerlendirme uygulamaları için araç-gereç ve kaynak desteğinde bulunulmalıdır. Okullarda öğrencilerin araştırma yapabilecekleri

zengin kütüphaneler ve internete ulaşabilecekleri bilgisayar laboratuarları gibi bölümler oluşturulmalıdır. Ayrıca ölçme ve değerlendirme sürecinde yer alan formlar, çalışma yaprakları ve testlerin çoğaltılması işlemleri için her okulda bir fotokopi makinesinin gerekli olduğu düşünülmektedir.

6. Sınavların öğrenci gelişimine destek sağlayan, öğrencilerin ilgisini artırıcı nitelikte olması sağlanmalıdır. Diğer derslerin programlarında uygulanan yapılandırmacı yaklaşımların tarih derslerinde de uygulanması, farklı yaratıcı ölçme ve değerlendirme metotlarının kullanılmasının sağlanması yararlı olacaktır.

7. Ölçme ve değerlendirme yöntem-teknikleri daha sınırlı bir çerçevede ele alınmalı ve anlaşılabilir olması sağlanmalıdır. Öğretmenlerin kullanabileceği ve en iyi verim alabileceği yöntem-teknikleri kullanmaları özendirilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sınavlarla, programda yer alan ölçme ve değerlendirme arasında bağ kurulmalıdır.

8. T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi öğretmenleri ölçme ve değerlendirme uygulamalarında hatalarının kaynakları konusunda gerekli bilgiye sahip oldukları görülmektedir. Öğrenci başarısının belirlenmesinde zekânın ölçüt olarak alınması görüşüne katılmaları ölçme ve değerlendirme konusunda bilgi eksikliklerini göstermesi açısından önemlidir. Öğretmenlerin bilgi eksikliklerini gidermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı üniversitelerle işbirliği içerisinde ölçme ve değerlendirme konusunda hizmet içi kurslar açmalıdır. Ölçme ve Değerlendirme Uzmanları seminerlerle öğretmenlerin eksikliklerini giderici çalışmalar yapabilir. Ayrıca yüksek lisans seviyesindeki öğretmenler ölçme ve değerlendirme konusunda araştırmaya teşvik edilmelidir.

9. Ölçme ve değerlendirme konusunda yapılan çalışmalara ağırlık verilmelidir. Bu konuda öğretmenlerin yanı sıra velilerin ve öğrencilerin de görüşlerinin de alındığı çalışmalar yapılarak sürecin daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi sağlanabilir.

10. Ölçme ve değerlendirme konusu programların amacına ulaşıp ulaşmadığını tespit etme yönünden önemlidir. Bu araştırmada bu konu üzerinde tarih öğretmenleriyle çalışmaların azlığı dikkat çekmiştir. Bu tür araştırmaları destekleyici çalışmaların yapılması sağlanmalıdır.

6.2.2. Öğretmenlere Olan Öneriler

1. Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme konusunda yeterli bilgiye sahip olmaları öğrencilerin yönlendirilmesi açısından önemlidir. Öğretmenler almış oldukları ölçme ve değerlendirme dersinden yola çıkarak öğrencilere yön vermektedirler.

Bundan yola çıkarak lisans eğitiminde ölçme ve değerlendirme dersinin çok önemli olduğu görülmektedir. Onun için öğretmenlerin lisans eğitiminde ölçme ve değerlendirme dersini öğrenme konusunda kalıcı eğitime ağırlık verilmelidir. 2. Ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanma açısından öğretmenler arasında

çalışılan okul ve kıdem bakımından fark bulunamamıştır. Öğretmenler birbirlerine benzer yöntemleri kullanmaktadırlar. Öğrencilerin programdaki hedef ve davranışları kazanmalarını ve başarılarının artırılmasını sağlayabilmesi için öğretmenler çalıştıkları okul türüne göre ölçme ve değerlendirme yapmaları hususunda eğitilmeleri gerekmektedir.

3. Ölçme ve değerlendirme sürecinde kullanılan formların sayısı azaltılmalıdır. Kullanılan formların sayısı ve niteliği öğrencilerin ilgi, ihtiyaçları ve öğretmenlerin kullanma gerekçeleri göz önünde bulundurularak belirlenmelidir.

4. Ölçme ve değerlendirme sürecinde yer alan etkinliklerin farklı seviyedeki öğrencilere uygulanabilir olması sağlanmalıdır. Eğitim sistemi içerisinde her sınıfta farklı öğrenme seviyesine sahip olan öğrencilerin olduğu dikkate alınırsa bu durumun olumlu sonuçlar getireceği düşünülmektedir.

5. Yazılı yoklama, kısa cevap gerektiren testler ve çoktan seçmeli testlerin yanında alternatif ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin tespit edilip uygulanması uygun olacaktır. Tek yöntemle ölçme ve değerlendirme yerine çok yöntemle ölçme yapmak, ne kadar öğrenildiğini tespit etmenin yanı sıra nasıl öğrenildiğini de belirleme, öğrenciler arasında işbirliğini desteklemeye dayalı ölçme ve değerlendirme uygulamalarının tarih öğretimine kazandırılması ve bu yeni ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin sağlayacağı yararları belirlemek için çalışma yapılması uygun olabilir.

6. Eğitim ve öğretimde yapılan ölçme ve değerlendirmeler genellikle öznel biçimde yapılmaktadır. Bunun neticesinde alınan sonuçlar öznel biçimde değerlendirilmektedir. Eğitim ve öğretimin seviyesini artırmak için ölçme ve değerlendirmedeki olumsuz yönleri ortadan kaldıracak iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir. Sonucun yanı sıra sürece de odaklanma, bilginin hatırlanmasından ziyade uygulanmasına, yapılandırılmasına ve öğrencilerin üst düzey becerilerini sergilemelerine önem veren uygulamalara ağırlık verilmesi uygun olabilir.

Ölçme ve değerlendirme sürecine velilerin katılımının sağlanması hususunda çalışmalar yapılmalıdır. Sürecin uygulanması ile ilgili velileri bilgilendirici toplantılar düzenlenmelidir. Ayrıca velilerin sürece katılımını sağlamada öğretmenlerin de ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olmaları sağlanmalıdır. Ayrıca önemli öge olan

öğrencilerin de ölçme ve değerlendirme uygulamaları konusunda bilgilendirilmesi daha olumlu sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Benzer Belgeler