• Sonuç bulunamadı

MADDE 5 -

6.1. Öğrenci Eğitimi İle İlgili Etkinlikler

Üniversitemize bağlı Tıp Fakültelerindeki Türkçe Tıp ve İngilizce Tıp Programı öğrencilerinin eğitimini kapsamaktadır.

Öğrenci eğitimi ile ilgili etkinliklerin bu kadar detaylandırılması gerekli değildir. Preklinik ve klinik Öğrenci dersi (6.1.1), preklinik, klinik öğrenci küçük grup eğitimi (6.1.2) yerine Öğrenci Teorik Dersi yazılabilir. Teorik dersin tanımı yazılabilir.

6.1.3, 6.1.4, 6.1.5 maddeleri ise preklinik ve klinik beceri laboratuvarı diye ayırmadan Klinik ve laboratuvar uygulamaları adı altında birleştirilebilir. Laboratuvar uygulamaları içine beceri laboratuvarı da olmak üzere her türlü laboratuvar uygulaması (mikrobiyoloji, patoloji vb. gibi) dâhil edilebilir.

İngilizce anlatılan derslere daha yüksek puan verilerek, İngilizce ders anlatımı özendirici hale getirilebilir.

6.1.1. Preklinik Veya Klinik Öğrenci Dersi

Öğrencilerin doğa ve toplum bilimlerinin birikimlerini edinerek bireyin ve toplumun sağlığını korumak, geliştirmek ve sağlık sorunlarını çözümlemekte geçerli girişimler yapabilecek bilgi, beceri ve tutumları kazanmalarını sağlamak amacıyla yapılan amfi, dershane dersidir. Haftalık ders programında yer alan günü, saati ve yeri belirlenmiş, öğrenciye hitap eden, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı ön lisans ve lisans düzeyindeki eğitim - öğretim etkinliğidir. Ders saati başına puanlanır.

6.1.2. Preklinik, Klinik Öğrenci Küçük Grup Eğitimi

Öğrencilerin, küçük gruplar halinde, bir olgu üzerinde çalışarak hastanın sorunlarını çözerken hangi bilgileri edinmeleri gerektiğine karar vermeleri ve bunlara ulaşmalarını temel alan eğitim-öğretim etkinliğidir.

İnteraktif olmasına çalışılan az sayıda (<35) öğrenci ile yapılan eğitimdir. Ders saati başına puanlanır.

6.1.3. Klinik Beceri Laboratuvarı Etkinliği

Tıp alanında ön lisans ve lisans eğitimi alan öğrencilere kazandırılması amaçlanan temel klinik beceri ve tutumların aktarıldığı yapılandırılmış eğitim etkinlikleridir. Ders saati başına puanlanır.

16 6.1.4. Preklinik Öğrenci Laboratuvar Uygulaması:

Haftalık ders programında günü, yeri, saati belirlenmiş, öğrenciye hitap eden, öğrencilerin aktif olarak katıldığı uygulamalı dersler ile teorik derslerin uygulamalarının ve laboratuvar, tıbbi ve cerrahi klinik

uygulamaları, seminer ve diğer benzeri faaliyetlerdir. Öğrencilerin gruplar halinde ve interaktif bir şekilde teorik bilgiyi pratikte kullanmalarını sağlamaya yönelik etkinliklerdir. Uygulama sayısına göre puanlanır.

6.1.5. Öğrenci Klinik Uygulama 6.1.5.1. Hasta Başı Eğitim

Öğrencilerin preklinik dönemde kazandıkları bilgi ve becerileri klinik disiplinlere bütünleşmiş ederek, sık görülen hastalıkların tanı ve tedavi yaklaşımlarını gözlemleyerek rehber yardımıyla uygulayabilecekleri eğitim-öğretim etkinlikleridir. Küçük grupla hasta başında ya da varlığında yapılan eğitimdir. Öğrenciler ile geçirilen süre saat başına puanlanır.

6.1.5.2. Öğrencilerin Katıldığı Ortak Klinik Toplantılarına Katılım Toplantı başına puanlanır.

6.1.5.3. Klinik patolojik Toplantı-Vaka Konseyine Katılım Toplantı başına puanlanır.

6.1.5.2 ve 6.1.5.3 Klinik Toplantı adı altında birleştirilebilir.

6.1.5.4. Öğrencilerin Saha Uygulamalarına Katılım

Fakülte dışı saha uygulaması (sağlık ocakları, aile hekimliği ve toplum hekimliği merkezleri, ana çocuk sağlığı merkezleri, çöp istasyonları, işyeri gezileri, hava kirliliği ölçüm istasyonları vs.) Kırsak hekimlik stajında öğrencilerle eğitim planlama ve değerlendirme toplantılarına katılımı da içerir. Öğrenciler ile geçirilen süre saat başına puanlanır.

6.1.5.5. Öğrencilerin Ödev Çalışmalarının Yönetimi

Suiistimale son derece açık bir madde. Açıklama yapılıp sınırlama getirilmelidir.

“Dönemler arası koordinasyon kurullarınca, yapılacağı dönem ve sayısı belirlenmiş ödevler için, ödev başına puanlanır”. Şeklinde olmalıdır.

Öğrenciler ile geçirilen süre saat başına hesaplanır.

6.1.5.6. Öğrenci Sınav Gözetmenliği

İlgili öğretim üyeleri ve gerektiğinde bölüm başkanlıklarınca görevlendirilmiş öğretim elemanları ve araştırma görevlileri gözetiminde yapılır. Yapılan gözetmenlik sayısına göre puanlanır. (Puanı özendirici olmalıdır).

6.1.5.7. Öğrenci Klinik (sözlü) Sınav Jüriliği

Öğrenci sözlü sınavlarında sınavda aktif üye olarak sınamayı tanımlar. Her sınav için puanlanır.

17 6.1.6. Öğrenci Eğitimi Program Sorumluluğu Etkinlikleri (Türkçe Tıp ve İngilizce Programı için ayrı ayrı belirtilmelidir)

6.1.6.1. Dönem Koordinasyon Kurulları üyeliği: Üç yılda bir Dekan atamasını izleyerek, her dönem için, o dönemde dersi bulunan ana bilim dallarının akademik kurullarınca seçilen üyelerden oluşan ve öğretim ve sınav programını düzenleyen koordinasyon kurullarını,

6.1.6.2. Dönemler arası Koordinasyon Kurulları üyeliği ve eş başkanlığı: Dekan veya eğitimden sorumlu dekan yardımcısı, dönem koordinasyon kurulları başkanları ve fakülte koordinasyon kurulları üyeleri arasından seçilen birer öğretim üyesi olmak üzere toplam yedi kişiden oluşan ve dönem koordinasyon kurullarının hazırladığı öğretim ve sınav programına son şeklini veren koordinasyon kurullarını ifade eder.

Bu üyeliklere de puan verilmesi gerekir.

6.1.6.1. Öğrenci Danışmanlığı

Öğrenci danışmanı olan öğretim üyesi, öğrenci ile fakülteye kaydından başlayarak tüm fakülte eğitimi boyunca kişisel olarak ilgilenerek kişisel ve sosyal olarak gelişimine katkıda bulunan, akademik başarılarını artırmasına ve sorunlarının çözümüne yardımcı olan kişidir. Danışmanın sorumlu olduğu öğrencilerle bireysel olarak her yarıyılda en az bir kez görüşmesi gerekir. Öğrenci başına yıllık olarak puanlanır.

6.1.6.2. Ders Kurulu/Grubu Başkanlığı ve Eş başkanlığı

Sistem temelli bütünleşmiş ders kurullarının her biri için kurul içinde yer alacak tüm anabilim dalı temsilcilerini yeterli sayıda toplantıya çağırarak ders kurulunun öğrenim amaç ve hedeflerinin

belirlenmesinden, kurulun içerik çerçevesinin oluşturulmasından, bu içerik çerçeve için anabilim dallarının derslerinin belirlenmesinden, sınama yöntemlerinin önerilmesinden ve ders kurulunu oluşturan derslerin eğitim takvimine yerleştirilmesinden sorumlu öğretim üyesidir. Ders kurulu başkanı kurulun uygulanmasından sonra öğrenci ve kurul üyelerinden alınan geri bildirimlerle kurulda gerekli görülen değişikleri planlar ve kurula önerir.

Yıllık olarak puanlanır.

6.1.6.3. Anabilim Dalı Öğrenim Koordinasyon Kurulu Üyeliği

Anabilim dalının akademik kurulu tarafından seçilerek anabilim dalı adına Öğrenim Koordinasyon Kurulunda yer alan, toplantılarına katılan öğrenimden sorumlu öğretim üyesidir. Yıllık olarak puanlanır.

6.1.6.4. Sınıf Program Sorumlusu

İTF de iki yarıyıldan oluşan bir sınıfın ders programının İTF öğrenim ve sınav yönetmeliğinde belirtilen sınıf öğrenim amaçlarına ulaşmasını sağlamak üzere ilgili kurulların/grupların oluşturduğu programın yatay ve dikey bütünlüğünü sağlayacak biçimde gerçekleşmesi sürecini koordine eden, ders kurulu/grup başkanlarıyla yeterli sayıda toplantı yaparak öğrenim ve sınav takvimini oluşturan, ders yılı sonunda öğrenim amaç ve hedeflerine ulaşma oranlarına dayanarak, öğretim üyesi ve öğrenci geri bildirimleri çerçevesinde gerekli değişiklikleri öneren kişidir. Yıllık olarak puanlanır. 2.4 ün alt grubudur.

6.1.6.5. Fakülte Eğitim Koordinatörü

Türkçe Tıp ve İngilizce Program için ayrı ayrı olmalıdır.

Toplam 6 yıllık eğitimin öğrenim ve sınav yönetmeliğinde belirtilen amaçlara ve eğitim ilkeleri

doğrultusunda ulaşılabilmesi için sınıf program sorumlularını gerektiği sayıda toplantıya çağırarak tüm eğitim programının yatay ve dikey bütünlüğünü sağlayan kişidir. Her bir yılın ve tümüyle programın hedeflere ulaşıp ulaşmadığını, öğrenci ve öğretim üyesi geri bildirimleriyle ulusal ve uluslararası gereklilikleri de göz önüne alarak geliştirme önerilerini oluşturur. Yıllık olarak puanlanır. 2.4 ün alt grubudur.

18 6.1.6.6. Anabilim Dalı Sınıf Sorumlusu:

İlgili sınıfta ders veren AD öğretim üyeleri ile yeterli sayıda toplantı yaparak anabilim dalının ders programını ders başlıklarını akademik takvime yerleştirerek hazırlayan kişidir. Yıllık olarak puanlanır.

6.1.6.7. Laboratuvar/ Uygulama Sorumlusu

Derslerde yer alan pratik uygulamalar için malzeme, insan gücü ve mekân planlaması yapan, uygulama takvimini ve öğrenci gruplarının bölünmesini düzenleyen, uygulama sınavlarının alt yapı ve insan gücü düzenlenmesini sağlayan kişidir. Yıllık olarak puanlanır.

6.1.6.8. Eğitimle İlgili Diğer Komisyon Üyeliği

Eğitimle ilgili proje oluşturmak, kalite ya da akreditasyon süreçlerinde ulusal ya da uluslararası komisyon ve kurullarda yer almak, başka kurumlara eğitim danışmanlığı ya da eğitim hizmeti vermek bu göreve dâhil edilir. Yıllık olarak puanlanır.

Benzer Belgeler